Bir kaç gündür üzerinde çalıştığım maketi bitirdim ve burada yayınlayayım istedim. Ucundan kıyısından raylı sistem araçları maketleri topluyorum bildiğiniz üzere ama çok uzun yıllar öncesinden kalan maket yapma merakımı yeniden alevlendirerek geçenlerde fotoğraflarını yayınladığım Maket Fuarında satın aldığım zırhlı personel taşıyıcıyı bitirdim. Toplamda 12 saat kadar uğraştım ama buna ince işçilik diyemem, öncelikle doğru malzeme kullanmama, el titremesi gibi sorunlar nedeni ile ortaya kesinlikle kötü bir işçilik çıktı

buna bir de maketin kalite sorunu, klavuzdaki yönlendirme hatası da eklenince bayağı bir zorlandım ama bitirdim. Sonuç itibari ile boyandığı zaman özellikle yapıştırıcı hataları ve kırık dökükler görünmeyecek diye umuyorum, en kötüsü bir türlü düzgün fotoğraflayamamak oldu ama eldekileri paylaşayım istedim, meraklılarına.
Kısaca maketin ne maketi olduğuna değinmek gerekir diye düşünüyorum, yani neden bu diye soran olursa. Araç Rus yapımı BTR zırhlı personel taşıyıcının (sanırım BTR rusça bu terimin kısaltması zaten) 70 olarak adlandırılan modelinin Zvezda firması tarafından üretilmiş 1/35 ölçekli bir maketi, bu araçlarda rakam modelin inşa edildiği yıl olarak açıklanabilir, yani 70 li yıllarda BTR-60 ların dezavantajlarını gidermek üzere üretilmiş ama doğal olarak başarısız olmuş bir araç. Ben aslında bir BTR-80 modeli istiyordum ama bulamadım, fakat ısrarlıyım bunu yapmak iyi bir tecrübe oldu böylece 80 imi hatasız yapabilirim
Maketi 25 € ya satın aldım kutusu içinden çıkmasını beklediğim yapıştırıcı çıkmayınca önce hepsinin takılarak yapılabileceğini düşündüm ama inceleyince öyle olmadığını gördüm ve UHU nun küçük bir plastik yapıştırıcısı ile işimi gördüm ama maket için uygun ucu olmamasından dolayı zorladı, yine uygun cımbız seti olmaması da sorun çıkardı. Fuarda aynı aracın 35 € ya satın başka bir markaya ait olanlarıda vardı ama 10 € ya ucuzcu olduğum için bunu aldım, bunun karşılığında da kötü malzeme kalitesi ile karşılaştığımı düşünüyorum.
Yapım sürecinde iki noktada çok zorlandım bunlardan birincisi tekerlek sistemi idi, maketi her ne kadar kötülesemde detaylar çok iyi yansıtılmıştı fakat klavuzda tekerlek setlerinin birleştirilmesi hatalı gösterilmişti, daha doğrusu ön tekerlekler ile arka tekerleklerin nereye yerleşeceğini yanlış göstermişler bunu çözene kadar bazı parçaları biraz fazla zorladım ve tabii kendimi de
İkinci zorluk taret sistemini birleştirmek ve kaideye monte etmek idi, tabi bende biraz aceleci olunca işi zorlaştırdım. Aslında kutuda ikinci bir taret modeli daha var, yani standart olanı yapsa idim çok daha kolay işi çözebilirdim ama ben onu çok sonra fark ettim

ve ekstra donanım olan MA-7 taretini yapmaya çalıştım. Çok ince detayları var, kaide içinde kalan ve görünmeyen bir sürü küçücük şeyi monte etmek durumunda kalıyorsunuz ve hareketli olması gereken kaidede silah sistemlerini birbirine yapıştırınca hareket etmiyor, aynı şey kaideyi gövdeye ederkende geçerli, zorla içinde soksanız bile döndürüp kilitleyemiyorsunuz, sonuç üstündeki incik boncukları kırmamak için bundan vazgeçip tırnakları kırarak öyle sıkıştırıyorsunuz

Bir de yine sonradan fark ettiğim orjinal kaide ile birlikte aracın asıl vurucu gücü olan doçka uçaksavarın kullanılabilmesi aradaki fark MA-7 dedikleri taret 3 silahı ile havalı duruyor ama yapımı zor.
Yapım sürecinden de bir kaç foto vereyim, en son bitmiş halini verip bu mesajı kapatayım
ve bitmiş hali;