gnl-TS.26 » Maket ve Model Araçlar

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 04 Eyl Sal, 2012 17:19

WienerAhmet02 yazdı:bu bende olursa Lokalbahn' a alırım. Ama nerdeeeee!
Hangisi olursa? Anlage mi, trenler mi? Bu tip bir sahne hazırlamak aslında çok zor değil, zaten pek çoğu kendisi yapıyor, bende bunları hazırlamak için bir yazılımda var, biraz oyun tarzı olarak görülüyor ama asıl amacı bu sahneleri tasarlamak. Eisenbahn exe ismi.

Her ne ise, belki bilirsiniz bu kişilerin çoğu kendisi yapar dedim, yani var olan bir yeri fotoğraflarından yola çıkarak poliüretan köpükten yapıyorlar, zor olan kısmı yeşillikleri ve doğa renklerini vermek aslında, binaları birebir benzer satın alabiliyorsunuz, vakti bol olan onu da kendi yapıyor, geriye kalan ray hattını döşemek, ona uygun araç almak. Asıl maddi kısmı vagonlar ve kumanda sistemi, yine bildiğim kadarı ile model demiryolu hattı sahiplerinin önemli bir kısmıda elektronikten iyi kötü anlayan kişiler oluyor, pek çok aracın modifiyesini bile kendileri yapıyorlar. Yani tam anlamı ile deli işi :) deli gibi uğraşmak gerekiyor bu ince işlerle. Eğer böyle bir şeyi kurabilecek bodrum katı olan bir evim olsa, yapmaya çalışırdım.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 26 Eyl Çrş, 2012 20:10

Innotrans fuarında firmaların standlarında üretimi yaptıkları araçlara ait maketlerde bulunmakta idi, onları da bu başlıkta paylaşalım.

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

senturk90
Sezonluk Yolcu

Mesaj gönderen senturk90 » 26 Eyl Çrş, 2012 20:50

Çinliler kılıç treni ile kafayı bozdular demek. Ama japonların hayabusa bi harika. Orada birde guide rail vardı. Lastik tekerlekli tramvay. Güzel fotoğraflar.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 26 Eyl Çrş, 2012 21:02

Resim

Guide Rail ile bunu kast ettin sanırım, ben Bombardier standında bundan bir tane gördüm, bombardier tramvay ve lrs araçlarında iki araca yer veriyordu (gerçekleri yoktu galiba) birisi bu ortadan tek raylı ama rayın amacı daha çok klavuzlama ve enerji taşıma amaçlı, ray içine geçen bir kanca benzeri alet ile elektriği alıyor, diğer teknoloji ise daha önce bahsetmiştik katenersiz araçlarda, endüksiyon sistemi ile temassız şekilde elektrik almak, çok enteresan teknolojiler.

senturk90
Sezonluk Yolcu

Mesaj gönderen senturk90 » 26 Eyl Çrş, 2012 21:15

Resim
Burada da Fransa Nancy tramvayı. Aslında buradaki çok farklı birşey. Altındaki klavuzluk yapıyor sadece. Ne elektrik veriyor ne de nötrlüyor. Üstüne bakarsanız troleybüsün elektriği aldığı ve nötrlediği şekliyle. Bazı yerlerde ise bu guide rail yok dreksiyon ile kontrol sağlanıyor.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 11 Kas Pzr, 2012 01:08

Bir kaç gündür üzerinde çalıştığım maketi bitirdim ve burada yayınlayayım istedim. Ucundan kıyısından raylı sistem araçları maketleri topluyorum bildiğiniz üzere ama çok uzun yıllar öncesinden kalan maket yapma merakımı yeniden alevlendirerek geçenlerde fotoğraflarını yayınladığım Maket Fuarında satın aldığım zırhlı personel taşıyıcıyı bitirdim. Toplamda 12 saat kadar uğraştım ama buna ince işçilik diyemem, öncelikle doğru malzeme kullanmama, el titremesi gibi sorunlar nedeni ile ortaya kesinlikle kötü bir işçilik çıktı :) buna bir de maketin kalite sorunu, klavuzdaki yönlendirme hatası da eklenince bayağı bir zorlandım ama bitirdim. Sonuç itibari ile boyandığı zaman özellikle yapıştırıcı hataları ve kırık dökükler görünmeyecek diye umuyorum, en kötüsü bir türlü düzgün fotoğraflayamamak oldu ama eldekileri paylaşayım istedim, meraklılarına.

Resim

Kısaca maketin ne maketi olduğuna değinmek gerekir diye düşünüyorum, yani neden bu diye soran olursa. Araç Rus yapımı BTR zırhlı personel taşıyıcının (sanırım BTR rusça bu terimin kısaltması zaten) 70 olarak adlandırılan modelinin Zvezda firması tarafından üretilmiş 1/35 ölçekli bir maketi, bu araçlarda rakam modelin inşa edildiği yıl olarak açıklanabilir, yani 70 li yıllarda BTR-60 ların dezavantajlarını gidermek üzere üretilmiş ama doğal olarak başarısız olmuş bir araç. Ben aslında bir BTR-80 modeli istiyordum ama bulamadım, fakat ısrarlıyım bunu yapmak iyi bir tecrübe oldu böylece 80 imi hatasız yapabilirim :)

Maketi 25 € ya satın aldım kutusu içinden çıkmasını beklediğim yapıştırıcı çıkmayınca önce hepsinin takılarak yapılabileceğini düşündüm ama inceleyince öyle olmadığını gördüm ve UHU nun küçük bir plastik yapıştırıcısı ile işimi gördüm ama maket için uygun ucu olmamasından dolayı zorladı, yine uygun cımbız seti olmaması da sorun çıkardı. Fuarda aynı aracın 35 € ya satın başka bir markaya ait olanlarıda vardı ama 10 € ya ucuzcu olduğum için bunu aldım, bunun karşılığında da kötü malzeme kalitesi ile karşılaştığımı düşünüyorum.

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

Yapım sürecinde iki noktada çok zorlandım bunlardan birincisi tekerlek sistemi idi, maketi her ne kadar kötülesemde detaylar çok iyi yansıtılmıştı fakat klavuzda tekerlek setlerinin birleştirilmesi hatalı gösterilmişti, daha doğrusu ön tekerlekler ile arka tekerleklerin nereye yerleşeceğini yanlış göstermişler bunu çözene kadar bazı parçaları biraz fazla zorladım ve tabii kendimi de :)
Resim
Resim

İkinci zorluk taret sistemini birleştirmek ve kaideye monte etmek idi, tabi bende biraz aceleci olunca işi zorlaştırdım. Aslında kutuda ikinci bir taret modeli daha var, yani standart olanı yapsa idim çok daha kolay işi çözebilirdim ama ben onu çok sonra fark ettim :) ve ekstra donanım olan MA-7 taretini yapmaya çalıştım. Çok ince detayları var, kaide içinde kalan ve görünmeyen bir sürü küçücük şeyi monte etmek durumunda kalıyorsunuz ve hareketli olması gereken kaidede silah sistemlerini birbirine yapıştırınca hareket etmiyor, aynı şey kaideyi gövdeye ederkende geçerli, zorla içinde soksanız bile döndürüp kilitleyemiyorsunuz, sonuç üstündeki incik boncukları kırmamak için bundan vazgeçip tırnakları kırarak öyle sıkıştırıyorsunuz :D Bir de yine sonradan fark ettiğim orjinal kaide ile birlikte aracın asıl vurucu gücü olan doçka uçaksavarın kullanılabilmesi aradaki fark MA-7 dedikleri taret 3 silahı ile havalı duruyor ama yapımı zor.
Resim
Resim

Yapım sürecinden de bir kaç foto vereyim, en son bitmiş halini verip bu mesajı kapatayım
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

ve bitmiş hali;
Resim
Resim
Resim
Resim

kemal
Hareket Amiri

Mesaj gönderen kemal » 12 Kas Pzt, 2012 22:02

Zeytinburnu botanik bahçesinde tramvay büfesi maketi:
Resim

Mehmet keles
Moderatör

Mesaj gönderen Mehmet keles » 20 Kas Sal, 2012 17:27

TCDD YHT Setlerinin maketini alacak bununla ilgili ihaleye çıkıyor,

http://www.malzeme.tcdd.gov.tr/ihaleler ... tmaket.HTM

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 20 Kas Sal, 2012 17:48

Mehmet keleş yazdı:TCDD YHT Setlerinin maketini alacak bununla ilgili ihaleye çıkıyor,

http://www.malzeme.tcdd.gov.tr/ihaleler ... tmaket.HTM
Güzel, hayırlı olsun ama yurtiçinde bunu üretebilecek firma varmı? Oyuncakçılık öleli çok oluyor Türkiye'de, plastik kalıpçılık anlamında demiyorum ama maketçilik anlamında zayıfız bayağı, bu işi artık Avrupalılar bile Çinlilere yaptırıyor maalesef. Bir de Mehmet bu işi takip edersek nereden edineceğimizi de bilirsin abi sen :)

kemal
Hareket Amiri

İzmir maket ulaşım araçları

Mesaj gönderen kemal » 25 Kas Pzr, 2012 18:03

kemal
Hareket Amiri

Mesaj gönderen kemal » 29 Kas Prş, 2012 00:19

Transist 2012 de bulunan tek maket bu halk otobüsü modeli idi.

Resim

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 29 Kas Prş, 2012 00:21

Demin Galler’deki su baskınından dolayı gördüğüm görüntülerde bizim damalı otobüsler geldi aklıma … oranın polisleri de dünyanın tek damalı şapkalı polisleri herhâlde, bari İngiltere kısmında :)

“Harita-Broşür-Efemera-Maket-Model” sayfasına dön