Videoyu izledim, birinci bölümüde varmış onu da izledim, yorumlarıda bayağı bir karıştırdım, herkes makinistin neden selam verdiğini merak etmiş bu adam neden konuşuyor kardeşim demek çok az adamın aklına gelmiş
Birisi neden konuştuğunu yorumlamış açıkçası benim iki tahminim vardı birisi tuttu. Tutmayan şu idi, özellikle bu video için böyle zırvalamıştır diye düşünmüştüm

kısmen tutan ise sesli konfirmasyon, yani hızlı trenlerde nasıl bilmiyorum da normal trenlerde kilometre defteri ya da livre diye bildiğimiz çizelgeler var, bu çizelgelerde ve yol kenarı tabelalarda hız limitleri yazar, makinist aracı buna göre sürer. Japonya profesyonelliğin ve iş sadakatinin tavanda olduğu bir ülke olduğu için makinist livrede okuduğu değeri sesli olarak konfirme ediyor ve büyük ihtimal ile bu kayıt ediliyor, ikinci olarakta birisi araç 30km/s altına düşerde makinist orada bir düğmeye basmaz ise ki bunun video da olduğunu söylüyor araç otomatik ani duruş yapıyormuş, bu simulasyon oyunlarında da vardı, orada okuyunca hatırladım öyle bir şeyler. En başta çok uçuk bir şekilde ulennn seslemi kumanda ediyorlar diye düşündüm ama video da açıkça görülüyor ve duyuluyor ivme kolları ile oynadığı. Zaten yorum yazan bir japon shinkansen sisteminin eski olduğunu ve ATC ile kumanda edildiğini ATO olmadığını ve yüksek hızda olduğu içinde muhtemelen olmayacağı gibi bir şeyler gevelemiş.
O makinistin direklerdeki hız limitlerini okuyup el ile göstermesi ise bana kalırsa sadece ve sadece rituel, çok severler böyle el kol hareketlerini
Orada bu videonun 1. bölümü diye vermişlerdi ama bu videoyu bilmiyorum artık, bir göz atın daha net anlaşılır.
http://www.youtube.com/watch?v=CF1HhJM7EkM
Asıl soruna gelince, açıkçası bilmiyorum neden standart bir hız olmuyor, normal hatlarda tamam coğrafya ama çok daha rahat bir inşaat imkanına sahip olması gereken yht hatlarında neden var? Bir şey diyemiyorum, sadece ilk mesajımı tekrarlarım güvenlik, güvenlik, güvenlik. Mehmet Keleş belki yorumlayabilir teknik olarak.