gnl-TS.26 » Maket ve Model Araçlar

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 28 Oca Cmt, 2012 19:16

Bugün Viyana Teknik Müzesini ziyaret etme fırsatı buldum, gerçi biraz koştura koştura gezmiş olduk ama elimden geldiğince fotoda çekmeye çalıştım, burada görüntülediğim bir iki maket vardı onları ekleyeyim istiyorum.

Müze ilk önce bana oldukça tanıdık geldi, benzer konsept ve içeriği bir yerde gördüm diye kıvranıp durdum, sonra ya İstanbul' da varmıydı teknik müze derken aklımda Rahmi Koç Müzesi geldi, eğer orayı biliyorsanız bu müzeyide az çok biliyorsunuz demektir :) konsept ve amaç aynı diyebilirim, yanlız hatırladığım kadarı ile İstanbul'dakiler daha çok kişisel kolleksiyonun parçaları idi, yani sadece İstanbul'un ya da Türkiye'nin sanayi tarihine ışık tutan şeyler değil bu anlamda Viyana teknik müzesi biraz daha geleneksel diyebilirim yani daha kendilerine ait ama Rahmi Koç müzesininde hakkı yenmez özellikle otomotiv ve tren maketleri ile ilgili harika bir kolleksiyona sahipler, neyse uzatmayayım maketler.

Yanlız son olarak şunu söyleyeyim, bu müze çok eski bir bina içerisine kurulu ve konumu itibari ile çok ışık alan bir noktada, hem bu yüzden hemde binanın tasarımı nedeni ile iyi fotoğraf açısı bulmakta çok zorlandım, ışık yansımaları nedeni ile fotolarımın çoğu kötü çıktı, eh amatör olunca bu kadar oluyor :)

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

kemal
Hareket Amiri

Mesaj gönderen kemal » 29 Oca Pzr, 2012 19:49

Ben buraya hayran oldum gidersem mutlaka burayı gezerim :D

Hakan
Kadrolu Personel

Mesaj gönderen Hakan » 29 Oca Pzr, 2012 23:20

İki tane de bende model araç var, bir ara fotoğraflarını çekeyim bari.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 29 Oca Pzr, 2012 23:55

kemal yazdı:Ben buraya hayran oldum gidersem mutlaka burayı gezerim :D
Sen buraya gelde ben seni nerelere gezdiririm Kemal abi :) bir de dediğim gibi çok büyük bir müze değil ama tam anlamı ile gezmek için sakin vakitte uzun zaman ayırmak lazım, çok zengin bir içerik yok ama ülkenin belli alanlardaki gelişimini görmek açısından iyi bir örnek.
Hakan yazdı:İki tane de bende model araç var, bir ara fotoğraflarını çekeyim bari.
:) merakla bekliyorum Hakan.

kemal
Hareket Amiri

Mesaj gönderen kemal » 31 Oca Sal, 2012 00:04

bir de minibüs kolleksiyonu koyalım bari :P

Resim

kemal
Hareket Amiri

Yaşar Özgeç tramvay modelleri

Mesaj gönderen kemal » 02 Şub Prş, 2012 13:09

Yaşar Özgeç, Eskişehir'deki Devlet Demiryolları Sanat Okulu'nu bitirdikten sonra yine aynı ildeki Devlet Demiryolları fabrikasında makine teknisyeni olarak görev yaptı. Fabrikada çalışırken maaşının yetersiz olması üzerine tenekeden yaptığı otomobil ve kamyonları satmaya başladı. Zaman zaman da şehrin doktorlarının aletlerini tamir etti. 77 yaşındaki Özgeç o günleri şöyle anlatıyor: "Tamir edilmesi imkansız denilen aletleri tamir etmeme çok şaşırıyorlardı. Zaten küçüklüğümden beri bu işlere yatkındım. İlkokulda okurken de kartonları kesip kıvırarak arabalar yapıyordum." Özgeç, 22 yıl çalıştığı fabrikadan belindeki rahatsızlık nedeniyle emekli olmasının ardından doğduğu İstanbul'a geri döndü.
En severek yaptığı iş olarak nitelendirdiği tamirciliği Kadıköy Pasajı'ndaki bir oyuncakçıda yedi yıl boyunca sürdürdü. Bu işi bıraktıktan sonra da evde metal oyuncaklarla uğraştı. 1995 yılında bir vitrinde gördüğü gemi maketinin 35 milyon liraya satıldığını öğrenince, "Bunun neresi gemiye benziyor! Ben bir gemi yapayım da görsünler" dedi: "Gemi için gereken tüm malzemeleri aldıktan sonra maketçilerin çoğunun gemi yapımını seçtiğini düşündüm ve farklı bir şey yapmaya karar verdim. Ardından İstanbul tramvaylarının maketini yapmaya başladım."
İlk olarak Beyoğlu tramvayının maketini yapmayı planlayan Özgeç, sık sık Beyoğlu'na giderek tramvayın fotoğraflarını çekti. İlk eserini sekiz ayda bitirdi. Sanatçı tramvay maketi yapımının çok zaman alan, zahmetli bir iş olduğunu ve ilk maketten sonra maket yapmaktan vazgeçmeyi bile düşündüğünü belirtiyor: "Bir maketin yapımı aylarımı alıyor. Beyoğlu tramvayı maketimi yaparken gece uykularım kaçıyordu. Maketi nasıl boyayacağım, dışındaki çizgileri nasıl düzgün çizeceğim diye kara kara düşünüyordum."

"Maketlerimi asla satmam"
İlk maketinin ardından yaptığı bir araştırma sonucunda Özgeç, Çelik Gülersoy'un "Tramvay İstanbul'da" kitabına ulaştı: "Gülersoy'un kitabındaki bilgilerden ve kendi hatırladıklarımdan yararlandım. Mesela ben Fenerbahçe tramvayının tabelasının sarı olduğunu hatırlıyordum. Ancak kitapta tabela yeşildi. Ben de tabelayı yeşile boyadım."
1994 yılında karısını kaybeden, dört çocuğu da Almanya'da yaşayan Özgeç, sekiz yılda toplam dokuz maket yaptı. Son çalışması bir tamir arabası. Maket yapımında malzeme olarak alüminyum plaka, maket kartonu, tel, cam ve tahta kullanıyor. İşlerini kolaylaştıran alet ise matkap.
Resim

Resim

Milliyet 8 Ocak 2004
Bu gazeteyi saklamışım bulunca hemen buraya da yükleyeyim dedim.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 20 Şub Pzt, 2012 10:48

İlginç bir maket sunayım size :) tabi bu maket için yine Kemal abime teşekkürlerim sonsuz. Abi biz bu maketi afiyet ile yedik :D

Resim

Resim

Pelit tarafından üretilmiş çikolatadan tramvay, saklaması biraz zor olabilir oda sıcaklığını iyi kontrol edin :D

kemal
Hareket Amiri

Mesaj gönderen kemal » 20 Şub Pzt, 2012 11:06

Resim

Birini de biz yedik , afiyet olsuuun...

kemal
Hareket Amiri

München MVG A 2,2

Mesaj gönderen kemal » 01 Mar Prş, 2012 10:38

1902-1960 arası kullanılmış Münih tramvayı, MVG müzesi modeli.

Resim

kemal
Hareket Amiri

Mesaj gönderen kemal » 10 Mar Cmt, 2012 10:01

Kibri demiryolu inşaat makineleri 1/87
Eurasia rail 2 den.

Resim

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 26 Ağu Pzr, 2012 00:48

Bugün Avusturya devlet demiryollarının 175. yıl dönümü idi, doğal olarak bende orada idim pek çok resim çektim ayrı bir etkinlik başlığı açayım mı bilemedim, yani "bize ne kardeşim" diye düşünen olur mu diye düşündüm :) şimdilik en azından Praterstern (eski Nordbahnhof) tren garında ve Jedlersdorf bakım atölyesinde çektiğim maket fotoğraflarını yükleyeyim dedim, iyi bakmalar.

Not: alasım geldi ama çok pahalı meretler yav.

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

Kullanıcı avatarı
WienerAhmet02
Transit Yolcu

Mesaj gönderen WienerAhmet02 » 04 Eyl Sal, 2012 11:21

bu bende olursa Lokalbahn' a alırım. Ama nerdeeeee!

“Harita-Broşür-Efemera-Maket-Model” sayfasına dön