ist-B.03:03 » Marmaray Projesi [İnşaat Süreci]
-
- Seyyah
-
- Hareket Amiri
- Esat
- Pir-i Seyyâh
Ben orada Marmaray ile ilgili başka iş kaldığını sanmıyorum, yapılacak ihale M2 içine ya da yanına mı ne Arkeopark yapılacaktı İBB o iş için bir uluslararası ihale duyurusu yapmıştı, o olsa gerek, başka bir şey varsa Mehmet bilir belki.
Bu arada ben bu istasyonun çok güzel görüneceğine inanıyorum, evet çok boktan bir yerde olduğu için arkeoloji falan filan projeyi geri götürdü bu yüzden de bir sürü peron ve yol eksiği ile inşa edildi. Eğer o eksikleri olmasa idi bana göre moderne dönemin gerçek başgarı burası olacaktı ama olamadı, sağlık olsun. Diğer taraftan bakarsak bir metro ya da büyük bir banliyö garı olarak bile görkemli ve hoş olacağına inanıyorum, mimari açıdan yani.
Bu arada ben bu istasyonun çok güzel görüneceğine inanıyorum, evet çok boktan bir yerde olduğu için arkeoloji falan filan projeyi geri götürdü bu yüzden de bir sürü peron ve yol eksiği ile inşa edildi. Eğer o eksikleri olmasa idi bana göre moderne dönemin gerçek başgarı burası olacaktı ama olamadı, sağlık olsun. Diğer taraftan bakarsak bir metro ya da büyük bir banliyö garı olarak bile görkemli ve hoş olacağına inanıyorum, mimari açıdan yani.
-
- Seyyah
- Esat
- Pir-i Seyyâh
Daha önce tartışmıştık hatta hatırlıyorum sen bazı krokiler vermiştin ve bende üzerinden çizmiştim. Ben uzman değilim, bu işin yöneticiside değilim ama gördüğüm Gar larda edindiğim izlenim üzerine konuşuyorum bu iş ekstra yol ve peron olmadan olmaz. Neden, bahsettiğimiz şey şehirler arası çalışan bir tren insanların yükü var, çoluğu var çocuğu var. Bu metro gibi hadi herkes 20 sn. de insin binsin ile olmuyor. Hem aracın fiziki şartları hem uzun yol yolcusunun psikolojik şartları, falan filan. Bu hali ile orası basit bir gardan başka bir şey değil, tamam ben YHT ler normal garlarda durmuyor demiyorum, ama lütfen bir ara ilçe durağı ile İstanbul' un göbeğindeki bir istasyonu kıyaslamıyoruz değil mi? Kaç dk. duracak orada? Metro frekansında banliyö çalıştıracağım deyip bir de araya günde 12 tane YHT sokacağım demek bana fantazi geliyor, olmaz demiyorum hayal gücün genişse fantazide sınır yok
:)
Zaten bu işin olmayacağını anladıkları için kuzey hattı gündeme geldi, ben bunada eminim, sadece bu konudaki hissiyatım, bu tip insanların bildiğim çalışma yöntemleri bana sadece bu olasılığı bırakıyor çünkü, olmadı burdan yak oldu, öyle olması zaten doğrusuydu belki ama bence daha cesur olunmalıydı ve en azından Anadolu yakası banliyö hattı tamamen kapatılarak aynı çap içerisine iki katlı tünel hat inşa edilmeli idi, sonrada istersen üstüne yine hat yap, şu an İstanbul gibi büyümüş kentlerin de bulabildiği çözüm ancak bu oluyor, demiryolunu genişletemiyorlarsa tünel ile geçmek, korkarım 20 yıl sonra, hadi bu olmadı bunu yapalım diyecekler zaten.

Zaten bu işin olmayacağını anladıkları için kuzey hattı gündeme geldi, ben bunada eminim, sadece bu konudaki hissiyatım, bu tip insanların bildiğim çalışma yöntemleri bana sadece bu olasılığı bırakıyor çünkü, olmadı burdan yak oldu, öyle olması zaten doğrusuydu belki ama bence daha cesur olunmalıydı ve en azından Anadolu yakası banliyö hattı tamamen kapatılarak aynı çap içerisine iki katlı tünel hat inşa edilmeli idi, sonrada istersen üstüne yine hat yap, şu an İstanbul gibi büyümüş kentlerin de bulabildiği çözüm ancak bu oluyor, demiryolunu genişletemiyorlarsa tünel ile geçmek, korkarım 20 yıl sonra, hadi bu olmadı bunu yapalım diyecekler zaten.
-
- Seyyah
- Esat
- Pir-i Seyyâh
Valla Mehmet elimde bunun standartı konusunda bir döküman yok, yani sana şu üniversite böyle demiş, bu otorite bu standartı koymuş diyemem ama genel olarak banliyö trenleri için yapılan tanım maksimum 15 km ve 30 dk lık yolculuk olarak ifade ediliyor, bir frekans ise belirtilmemiş ama görünen şu ki banliyö hattı dediğimiz şeyi iyi tanımlamamız lazım. Ben şimdi sana benim evin buradaki durakta 4-5 dk. da bir banliyö treni geliyor derim, sen bana o metro gibi dersin ama değil
farklı yönlere gidiyorlar, dolayısı ile tek bir hattın frekansı 10-15 dk gibi, hatta daha uzun olanları da var. Yani bir örnekleme yapamıyorum.
Bizim özelimiz olan Marmaray ve banliyö hatları üzerinden düşünür isek, tek bir hat var, dolayısı ile gün içerisinde pik saatte 4-5 dk. frekansında çalışırsınız ama bu saat arasında YHT sokamayabilirsiniz, pik saat dışında seferlerinizi 10 dk. ya çıkarıyorsanız, araya bir YHT sokabilirsiniz belki ama o zamanda işte şu Çin deki sorun ortaya çıkmıyor mu, yani baştan beri hep ben bunu iddia ettim niye böyle bir riske girelim? Kötü işletiriz falan demiyorum ha, yanlış anlaşılmasın ama bu riski hattın bu şekli ile almaya değer mi? Gitsin Bakırköy' de dursun, ordan bir şekilde insanlar metro cart curt ile geri gelsinler
Yenikapı' yı böyle planlayanlar utansın ne diyeyim.

Bizim özelimiz olan Marmaray ve banliyö hatları üzerinden düşünür isek, tek bir hat var, dolayısı ile gün içerisinde pik saatte 4-5 dk. frekansında çalışırsınız ama bu saat arasında YHT sokamayabilirsiniz, pik saat dışında seferlerinizi 10 dk. ya çıkarıyorsanız, araya bir YHT sokabilirsiniz belki ama o zamanda işte şu Çin deki sorun ortaya çıkmıyor mu, yani baştan beri hep ben bunu iddia ettim niye böyle bir riske girelim? Kötü işletiriz falan demiyorum ha, yanlış anlaşılmasın ama bu riski hattın bu şekli ile almaya değer mi? Gitsin Bakırköy' de dursun, ordan bir şekilde insanlar metro cart curt ile geri gelsinler

-
- Seyyah
benim istediğim bilgi bu. sabah 10 ile akşam 4 arası banliyö trenleri 10 dakka da 1 veya 15 dakka da 1 geçecekse, arada 1-2 yt yenikapıda durur mu? durabilir mi? durabilirse ne ala? ki durur dyorsun. sanırım örnekleri vardır.pik saat dışında seferlerinizi 10 dk. ya çıkarıyorsanız, araya bir YHT sokabilirsiniz belki
normalde yht için ek peron olacakmış yenikapıda. ama arkeolog amcalar o peronun denk geldiği alanda bulunan eserlerin yerinde korunmasına karar vermişler. el mahkum.
keşke güzergahı revize edip güneye kaydırsalardı tüm peronları.
sanırım işe başlamışken değiştirmeyi göze alamadılar.
işler iyi gidiyor bu arada. haziran videosundan

- Esat
- Pir-i Seyyâh
Tabii ki böyle bir projeyi yeniden projelendirmek değil 10 metre 1 metre kaydırmak bile büyük bir iş bunu kabul ediyorum ve artık çok geç olduğu için aman keşke şöyle yapsalardı böyle yapsalardı diyemiyorum, tek çözüm belki daha derine inmek olabilir di, belli bir metreden sonra arkeolojik işte yapmıyorlar falan diye bir şeyler hatırlıyorum, kim yazmıştı hatırlamıyorum ama. Yani madem ki yanlara doğru genişleyemiyoruz, aşağı ya da yukarı doğru bir şeyler yapabilirmiydik diye hep düşündüm. Ama bu da ekstra yaklaşım tünelleri falan gerektirecekti, izin verilirmiydi bilemem.
-
- Seyyah
- alabay
- Evliya Çelebi
Esat, şu senin 15 km ve 30 dakika olayını tam anlamadım. Banliyö hatları uzunluklatrı mı? Onlar çok daha uzun olabilir. Frekanslar farklı, Berlin, bilirsin, metro gibi banliyö. Yüzlerce tren bozuk olduğundan bazı hatlarda aralıklar 1015 dakiak oldu, isyan misyan 
YHT bilmem, ama bir ICE en fazla 3 dakika durur, sondurakta veya aktarma beklemesinde değilse.

YHT bilmem, ama bir ICE en fazla 3 dakika durur, sondurakta veya aktarma beklemesinde değilse.