ist-B.03:03 » Marmaray Projesi [İnşaat Süreci]

langur
Sezonluk Yolcu
Mesajlar: 193
Kayıt: 29 Eyl Sal, 2009 17:15

Mesaj gönderen langur » 18 Tem Pzt, 2011 23:55

Bence de Mehmet`in eline sağlık. Güzel karşılaştırma

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 19 Tem Sal, 2011 17:28

sizlerde sağolun. peki nasıl buluyorsunuz istasyonu? üstü camlı. fena fikir değil. nasıl olacak bitince?

kemal
Hareket Amiri
Mesajlar: 1610
Kayıt: 24 Eyl Pzt, 2007 09:41

Mesaj gönderen kemal » 19 Tem Sal, 2011 21:13

Mehmet iyi iş becermişsin :wink:
Peki burada bir proje ihalesi yapılacak, bu neyin projesi arkeopark falan gibi birşeyin projesi mi, istasyon yapılarının kabası zaten bitmiş, herhalde diğer büyük alanların projelendirilmesi için olsa gerek.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18156
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 19 Tem Sal, 2011 22:55

Ben orada Marmaray ile ilgili başka iş kaldığını sanmıyorum, yapılacak ihale M2 içine ya da yanına mı ne Arkeopark yapılacaktı İBB o iş için bir uluslararası ihale duyurusu yapmıştı, o olsa gerek, başka bir şey varsa Mehmet bilir belki.

Bu arada ben bu istasyonun çok güzel görüneceğine inanıyorum, evet çok boktan bir yerde olduğu için arkeoloji falan filan projeyi geri götürdü bu yüzden de bir sürü peron ve yol eksiği ile inşa edildi. Eğer o eksikleri olmasa idi bana göre moderne dönemin gerçek başgarı burası olacaktı ama olamadı, sağlık olsun. Diğer taraftan bakarsak bir metro ya da büyük bir banliyö garı olarak bile görkemli ve hoş olacağına inanıyorum, mimari açıdan yani.

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 25 Tem Pzt, 2011 01:42

yenikapıda hızlı tren duracak mı? ek peron olmadan durabilir mi?

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18156
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 25 Tem Pzt, 2011 17:21

Daha önce tartışmıştık hatta hatırlıyorum sen bazı krokiler vermiştin ve bende üzerinden çizmiştim. Ben uzman değilim, bu işin yöneticiside değilim ama gördüğüm Gar larda edindiğim izlenim üzerine konuşuyorum bu iş ekstra yol ve peron olmadan olmaz. Neden, bahsettiğimiz şey şehirler arası çalışan bir tren insanların yükü var, çoluğu var çocuğu var. Bu metro gibi hadi herkes 20 sn. de insin binsin ile olmuyor. Hem aracın fiziki şartları hem uzun yol yolcusunun psikolojik şartları, falan filan. Bu hali ile orası basit bir gardan başka bir şey değil, tamam ben YHT ler normal garlarda durmuyor demiyorum, ama lütfen bir ara ilçe durağı ile İstanbul' un göbeğindeki bir istasyonu kıyaslamıyoruz değil mi? Kaç dk. duracak orada? Metro frekansında banliyö çalıştıracağım deyip bir de araya günde 12 tane YHT sokacağım demek bana fantazi geliyor, olmaz demiyorum hayal gücün genişse fantazide sınır yok :):)

Zaten bu işin olmayacağını anladıkları için kuzey hattı gündeme geldi, ben bunada eminim, sadece bu konudaki hissiyatım, bu tip insanların bildiğim çalışma yöntemleri bana sadece bu olasılığı bırakıyor çünkü, olmadı burdan yak oldu, öyle olması zaten doğrusuydu belki ama bence daha cesur olunmalıydı ve en azından Anadolu yakası banliyö hattı tamamen kapatılarak aynı çap içerisine iki katlı tünel hat inşa edilmeli idi, sonrada istersen üstüne yine hat yap, şu an İstanbul gibi büyümüş kentlerin de bulabildiği çözüm ancak bu oluyor, demiryolunu genişletemiyorlarsa tünel ile geçmek, korkarım 20 yıl sonra, hadi bu olmadı bunu yapalım diyecekler zaten.

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 25 Tem Pzt, 2011 18:44

yht peronda kaç dakika durmalı? max?

günde 10 sefer yapsa 5 dakkalık duruşlar banliyö trenlerini ne kadar etkiler. metro sıklığında banliyö derken sabah ve akşam saatleri kastediliyor sanırım.

gün ortasında 10 dakka da 1 banliyö olabilir mi? o zaman arada durdururlar.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18156
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 25 Tem Pzt, 2011 19:02

Valla Mehmet elimde bunun standartı konusunda bir döküman yok, yani sana şu üniversite böyle demiş, bu otorite bu standartı koymuş diyemem ama genel olarak banliyö trenleri için yapılan tanım maksimum 15 km ve 30 dk lık yolculuk olarak ifade ediliyor, bir frekans ise belirtilmemiş ama görünen şu ki banliyö hattı dediğimiz şeyi iyi tanımlamamız lazım. Ben şimdi sana benim evin buradaki durakta 4-5 dk. da bir banliyö treni geliyor derim, sen bana o metro gibi dersin ama değil :) farklı yönlere gidiyorlar, dolayısı ile tek bir hattın frekansı 10-15 dk gibi, hatta daha uzun olanları da var. Yani bir örnekleme yapamıyorum.

Bizim özelimiz olan Marmaray ve banliyö hatları üzerinden düşünür isek, tek bir hat var, dolayısı ile gün içerisinde pik saatte 4-5 dk. frekansında çalışırsınız ama bu saat arasında YHT sokamayabilirsiniz, pik saat dışında seferlerinizi 10 dk. ya çıkarıyorsanız, araya bir YHT sokabilirsiniz belki ama o zamanda işte şu Çin deki sorun ortaya çıkmıyor mu, yani baştan beri hep ben bunu iddia ettim niye böyle bir riske girelim? Kötü işletiriz falan demiyorum ha, yanlış anlaşılmasın ama bu riski hattın bu şekli ile almaya değer mi? Gitsin Bakırköy' de dursun, ordan bir şekilde insanlar metro cart curt ile geri gelsinler :) Yenikapı' yı böyle planlayanlar utansın ne diyeyim.

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 25 Tem Pzt, 2011 19:37

pik saat dışında seferlerinizi 10 dk. ya çıkarıyorsanız, araya bir YHT sokabilirsiniz belki
benim istediğim bilgi bu. sabah 10 ile akşam 4 arası banliyö trenleri 10 dakka da 1 veya 15 dakka da 1 geçecekse, arada 1-2 yt yenikapıda durur mu? durabilir mi? durabilirse ne ala? ki durur dyorsun. sanırım örnekleri vardır.

normalde yht için ek peron olacakmış yenikapıda. ama arkeolog amcalar o peronun denk geldiği alanda bulunan eserlerin yerinde korunmasına karar vermişler. el mahkum.

keşke güzergahı revize edip güneye kaydırsalardı tüm peronları.
sanırım işe başlamışken değiştirmeyi göze alamadılar.
işler iyi gidiyor bu arada. haziran videosundan

Resim
Resim

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18156
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 25 Tem Pzt, 2011 19:47

Tabii ki böyle bir projeyi yeniden projelendirmek değil 10 metre 1 metre kaydırmak bile büyük bir iş bunu kabul ediyorum ve artık çok geç olduğu için aman keşke şöyle yapsalardı böyle yapsalardı diyemiyorum, tek çözüm belki daha derine inmek olabilir di, belli bir metreden sonra arkeolojik işte yapmıyorlar falan diye bir şeyler hatırlıyorum, kim yazmıştı hatırlamıyorum ama. Yani madem ki yanlara doğru genişleyemiyoruz, aşağı ya da yukarı doğru bir şeyler yapabilirmiydik diye hep düşündüm. Ama bu da ekstra yaklaşım tünelleri falan gerektirecekti, izin verilirmiydi bilemem.

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 25 Tem Pzt, 2011 23:22

sonuç olarak yht yenikapıda durur dimi. durur. az da olsa durur.

istasyonun batı tarafı da yükselmeye başladı. peron yeri belirmiş. 2-3 ay önce burda kepçeler harfiyat çıkarmakla uğraşıyordu. kuyruk tüneline bağlanan ara tünel bitmiş. önünü boşaltmışlar.

maaşallah

Resim

Resim

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5585
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 26 Tem Sal, 2011 12:58

Esat, şu senin 15 km ve 30 dakika olayını tam anlamadım. Banliyö hatları uzunluklatrı mı? Onlar çok daha uzun olabilir. Frekanslar farklı, Berlin, bilirsin, metro gibi banliyö. Yüzlerce tren bozuk olduğundan bazı hatlarda aralıklar 10–15 dakiak oldu, isyan misyan ;-)

YHT bilmem, ama bir ICE en fazla 3 dakika durur, sondurakta veya aktarma beklemesinde değilse.

Kilitli

“Marmaray Projesi [İnşaat Süreci]” sayfasına dön