Bu hırsızlık olayı ile ilgli bir aile yakalandı

Slovak bir aile çetesi işi götürüyormuş, zaten ondan sonra bir daha da olmadı ama bir kere yolu gösterdiler. İşletmecide bu konu ile ilgili bir takım fiziki önlemler alacağını açıklamıştı.
Bayağıdır Viyana'dan haber vermiyordum bugün bir haber okudum, oldukça ilginç geldi bana, daha geçen haftalarda İstanbul'da bir büyüğüm ile bu konuyu konuşmuştuk. Şu anda devam eden bir raylı sistemlerde enerji tasarrufu projesi var ve Viyana'da hem işletmeciler hemde üniversite olarak işin içindeydi. Enteresan olan şu eski tramvay araçlarında enerji geri kazanımı yokmuş galiba, ben tüm tramvay araçlarında var diye biliyordum ama sadece frenleme ile oluşan enerji fazlasının rezistörlerde yakılması varmış. Bu sistemde frenlemeden doğan enerji katener hattına geri veriliyor, bu da önemli bir tasarruf sağlıyor. Tabii aslında bu sadece aracın ya da katener hattının bir kabiliyeti değildir, daha çok "Enerji Verimli Sürüş" tekniğini bilen ve bunu adam gibi yapan makinistlere ihtiyaç duyulur
Neyse, Viyana işletmecisi ile Bombardier firması bu konuda ortak bir çalışma ile eski 120 adet tramvay aracı üzerinde modernizasyon yapılmış. Bu sayede yıllık 2200 evin 10 milyon € dan fazlaya denk gelen elektrik ihtiyacı kadar tasarruf edilmiş ve bu parada projeyi finanse etmekte kullanılmış. Yıllık yaklaşık 9 bin Mw enerji tasarrufundan söz ediliyor.
Zaten en çevreci toplu taşıma filosu olmak ile övünen Wiener Linien bu araç modernizasyonu ile daha da ileriye gittiğini belirtmiş.