gönderen ahmettekin » 18 Ağu Sal, 2009 11:44
Anadolu'da yolcu bulunur, köylerden şehirlere sabah tren gider, akşam gelir, köylüler taşınır böylece, trenin klimalı, geniş koltuklu, hızlı olması köylüler için bir anlam ifade etmez, ucuz olsun yeter, TCDD'de gerçekten çok ucuz olduğu için rahat bir şekilde yolcu bulur. Fakat, hızlı hatlara, hızlı trenden başka bir tren sokmayan kurum, raybüsleri yanından bile geçirmez. Halbuki yeni Rotem DMU'lar 120kmh azami hıza, harika bir ivmeye sahipler Ankara'ya 2 saatten kısa sürede gidebilirler, şu anda Yerköy'den ulaşım süresi 3 saatten aşağı değil. YHT olayını ciddi söylüyorum Ankara'dan doğuda küçük şehirler için düşünmeyin, kimse Kırşehir'e Ankara'dan gitmek için 30 lira gibi bir parayı vermez, kendin diyorsun gelişmemiş bir il diye.
Şöyle bir durum var, TCDD'nin İstanbul Ankara dışında çalışan pek çok treni sürekli zarar ediyor, çünkü çeken araçlar yolcu değil yük taşımaya göre tasarlanmışlar, dolayısıyla çok fazla yakıt kaybı oluyor. Ancak TCDD kamu kuruluşu olduğu için, trenler boş da gitse bir şekilde ucuz ulaşım sağlıyor, zararını yük taşıyarak kapatıyor. Hızlı tren insan taşımak için yapıldığından sürekli kar etmek durumunda, bilet fiyatları da bir Başkent Ekspresi seviyesinde olmuyor dolayısıyla. Bu yüzden ben diyorum ki İstanbul-Ankara-İzmir üçgeni dışında hızlı tren şu an için gereksizdir. Çok daha düşük masrafla 160-200 kmh azami hıza sahip demiryollarıyla döşenebilir her yere. Şu an yollarda 50kmh hıza zor ulaşılıyor kimi yerlerde, 160 kmh hız yapılacak demiryolu döşense masraflarımız artamayacak diyebilirim, mevcut lokoların bir kısmı 160 kmh yapabilir, ancak 250 kmh yapmanız için yeni setler almanız dışında, işletme maliyetiniz de inanılmaz oranda artacak, 100 liralık ürünü kamu yararı diye 50 liraya satarsanız pek koymaz, ancak 1000 liralık ürünü 100 liraya satarsanız hem yolcu hem de siz memnun olmazsınız.
Kırşehir'de bu bahsedilen bölgede yük taşımacılığı yoğun, hızlı yol yapılsa bırakın yük trenlerini, raybüsleri, süper ekspresler bile yola giremeyecek. Boşuna tartışıyoruz bence.