chenginer yazdı:Esat bey, metro enerji beslemelerinde, 3.raydan avantajlı olmasının sebebi nedir, yada neden bu sisteme doğru bir kayma gözleniyor. Rijit katenerde vagonların üzerinde aynı trende olduğu gibi tutmaçlar mı oluyor yoksa, bunlar yine vagonların alt kısımlarından bir şekilde bağlantıyla mı gerçekleşiyor.
Bununla ilgili elimde bir alıntı makale mevcuttu fakat makalenin sahibine bir türlü erişemiyorum aslında tamamını yayınlamam gerekiyor çünkü. Rijit katener ile ilgili bilgiyi alalı uzun zaman oldu şu an aklımda kalan pek bir şey yok, fakat teknik olarak aslında 3.ray ın tavana asılmışı gibi düşünebiliriz

diğer taraftan mesajda bahsettiğim üzere normal katener ile birlikte kullanılabiliyor, fakat bildiğim ve gördüğüm örnekler üzere sadece tünel yapılarında kullanılabiliyor.
Bu konu ile ilgili yarın konu hakkında bilgili bir arkadaşımıza mail atarak detaylı bilgi isteyeceğim, dolayısı ile doğru kaynaktan almamızda fayda var benim söyleyeceklerim havada kalacaktır.
Rijit katener 3.ray gibi alttan enerki sistemi değil, resimdeki gibi tavandan asma yöntemi ile burada stadarm dediğimiz katener asma yöntemine benzer bir şekilde asılmış dibinde izolatörü ile birlikte bu istasyon yeni yapıldığı için muhtemelen en yeni teknik parçalardan birisidir, ve evet araçlar normal katener pantografı ile bu sistemden elektiriği alıyorlar, ama burada benim kafama takılan bazı şeyler olmadı değil.
Mesela katener hatlarında teller düz olarak ilerlemez sürekli olarak zik zak çizer, bunun sebebi Pantograf üzerindeki kömürü sürekli aynı noktadan yemesini önlemek, pantografın ömrünü uzatmak, aynı zamanda da bir noktadan yer ise oluşabilecek sorunların önüne geçmek, buna staggerleme diyoruz, yani pantografın katenerde sağa sola yaptığı gezintiye Staggerleme deniliyor

yabancı bir kelimeyi ancak böyle türkçeleştirmişiz

ama benim gördüğüm bu rijit dümdüz ilerliyordu, belki oldukça kısa bir tünel olması nedeni ile sorun edilmemiştir, fakat tamamı rijit katener sistemlerde nasıl bilmiyorum açıkçası. Bunu da yarın sorayım.