Benim bahsettiğim SEMT sokak tarzı orada da varmış, ne güzel.
Senin Stadtbahn ile LRT eşlemene itiraz etmem gerekecek, ama konu hakikaten karışık. Yüz sene evvelki Stadtbahn, yani şehir treni, S-Bahn diye kısaltıldı ve Yeşil içinde Beyaz S simgesini aldı. Bu Almanya'da, sanırım ama Avusturya da buna dahil. S-Bahn dendi mi, işte bu (banliyö) tren oluyor.
Ama! Son yirmi senede buna, tramvay şebekelerinde Hızlı Tramvay sistemine geçme de dahil oldu. Kötü olan, buna da Stadtbahn denmesi. Bu Stadtbahn'da S simgesi genelde yoktur, TRAM simgesi var. Ama bunda da bir kaç fark var, Karlsruhe meselâ S simgeli, LRT dediğimiz, ama aslında yine değişik olan tram-tren sistemini kullanıyor, özellikleri, şehirde, merkezde tramvay, dışarı çıktı mı ful aksesuar tren, yani dual voltajlı, o yüzden 1, 2, 3 tramvay hatları, S1, S11, S41 falan ... da tramvay hatları, ama Stadtbahn. Straßenbahn'a ilâve. BUna şu farklar da dahil oluyor: Köln, Essen (ve tüm Ruhrpott), Franfurt gibi orta boy kentlerdeki "U-Bahn", içinde Stadtbahn yazan bir U simgesine sahip, onlar da tramvay/LRT metro dönüşü, ama hakiki S-Bahn metro dünüşü değil. O yüzden orada tek tük U hatları olabilir, U17, U48 (elli metro hattı var demek değil bu) ... ama oraları zaten (yine etrafı ile, Köln ve Düsseldorf çünkü dahil değıller) 11 ile 15 milyonluk bir tek metropol alanı (ama çokça şehir), boyutu İstanbul'dan daha da büyük (10.000 km², İstanbul yaklaşık 2.000 km², yanılmıyorsam).
Anlatama(ya)bildim mi?
Freiburg'un da tramvayı bir "Stadtbahn". Ama, ilâveten Breisach (brayzah) ve Elzach (eltsah) kentlerine S-Bahn işliyor (Breisgau S-Bahn, BSB). En komiği, Breisach'tan Endingen'e, ve oradan da Freiburg'a işleyen araçlar yine aynı, levhalara da S simgesi kondu, ama S-şebekesine dahil değıl, o yüzden basit "Zug". Alman kafası işte

Şimdi tramvay mı Stadtbahn, o trenler mi?! Biri TRAM, Biri S. ve Emmendingen/Offenburg/Müllheim/Basel istikametleri deee RB ile RE, Reginalbahn ve Regionalexpreß. Maşaallah.
O yüzden, bence, Esat, o senin dediğin, S-Bahn'dan dönmüş U-Bahn.
Quod erat demonstrantum
B. Alabay