
Hahahaha

Evet işin masal, hikaye ya da edebiyat kısmını bir kenara bırakarak Lastik Tekerlekli Tramvaylara bakalım. Günümüzde her ne kadar ülkemizde metrobüs sisteminde kullanılan otobüsler için benim yukarıdaki hikayemi doğrular nitelikte bir anlamda kullanılıyor olsa da aslında Lastik Tekerlekli Tramvay teknolojisi biraz daha farklı bir teknoloji. Tekniği aslı daha eskilere dayanıyor tabii ki, bu anlamda benim görüşüme göre ilk lastik tekerlekli tramvaylar Trolleybus yani Troleybüs lerdir. Kent içi taşımacılıkta raylı sistemlerin karşılaştığı yoğun yolculuk talebi ve sistemin fiziki gerekleri nedeni ile eğim problemleri bir türlü aşılamamamış, ray ve alt yapı döşeme maliyetlerinin yüksekliği de çoğu zaman problem olarak görülmüştür. Bu düşünceden yola çıkarak yine elektrik ile işleyen, fakat lastik tekerlekler üzerinde hareket eden bu sayede hem daha esnek hareket imkanı olan hemde rampalarda sorun yaşamayan bir sistem arayışı troleybüsü doğurmuştur. Halen troleybüs uygulamasını eski hali ile kullanan şehirler olduğu gibi sistemlerini yenileyerek devam ettiren şehirlerde mevcuttur.
Bu hali ile geçmişte tramvaya en yakın lastik tekerlekli sistem troleybüs olmuştur. Dolayısı ile metrobüs için kullanılan Lastik Tekerlekli Tramvay tabiri tamamen bir satış stratejisi ve oy verenlerin gözünde yapılan işi büyütmenin bir yöntemidir, yani kelime oyunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün lastik tekerlekli tramvay denildiğinde benim aklıma gelen ilk araç Translohr firmasının ürettiği sistemdir, yine Alstom tarafından üretilmiş ve Paris metrosunda kullanılan Lastik Tekerlekli Metro araçlarıda aynı sistem içindedir ki Paris' te bu araçların daha da yaygınlaştırılacağı söylenmekte idi. Benim gözlemlediğim kadarı ile bu araçların en büyük artısı yolculuk konforu, kesinlikle daha sessiz, daha yumuşak bir yolculuk sunuyor, ve yine demirin demire teması yerine kauçuğun demire teması kullanılarak tutuş kabiliyeti arttırılıyor, lastik tekerlekli araçlarda kumlama sistemlerine gerek olduğunu hiç sanmıyorum.
Translohr ise kent içi yüzeysel raylı sistemler için ürettiği tek raya klavuzlanmış havai katener sistemli ve lastik tekerlekli araçları ile piyasaya çıktığında çok büyük bir yenilik gibiydi, fakat ilk kurulumlarda çok fazla deray hadisesi yaşandı, ray/tekerlek kesitlerine bakıldığında imkansız gibi görünsede bu klavuzlama sistemini oturtmakta bayağı bir zaman aldı, özellikle aracın dar kurplarda sorunlar yaşadığı belirtiliyordu, fakat bugün Fransa, İtalya ve Çin' de toplam 6 şehir de kullanılan bir sistem halini almıştır. Translohr araçlarının avantajlarını , dar kurp açısı, yüksek eğim tırmanma, modüler araç yapısı (artık ayağa düştü), ve tek ray döşenmesi olarak sıralayabiliriz.




Klavuzlama ve dingil sistemi
En alt resimdeki klavuzlama sistemi bildiğim kadarı ile ilk üretimlerde kullanılan yapı ve bunda sorunlar yaşanmıştı, benim gördüğüm örneklerde o klavuz tekerlekler ve ray biraz daha büyük idi, belki de sorun bu şekilde çözüldü işin bu kısmını bilemiyorum.
http://www.lohr.fr/transport-public-tech_gb.htm
http://www.lohr.com.tr/tr/toplutasima.asp
Yani neymiş? Lastik Tekerlekli Tramvay buymuş, bildiğimiz otobüsün çift körüklüsüne Lastik Tekerlekli Tramvay denmezmiş.