
Evet aslında biraz abarttığım doğru bahsettiğim ülkelerde bile yüzlerce kilometre tramvay ve otobüs ağı bulununa bazı şehirlerde dahi 2000-2005 yılları arasında tam anlamı ile hayata geçen bir sistem aslında bu, en basit hali ile beklediğiniz aracın ne zaman size ulaşacağı ve nereye gideceği ile ilgili bilgileri veren bir yolcu bilgilendirme aracı, genellikle beklediğiniz durağın üst kısmında bir yerde asılıdır, gelen aracın ve bir sonraki aracın kaç dakika sonra durakta olacağı ve nereye gideceği bilgileri bazı ülkelerde alçak ve yüksek tabanlı araçların bir arada kullanılması nedeni ile alçak tabanlıların yanında puset ya da engelli işareti ile gösterildiği ama bundan daha fazla detay vermeyen daha doğrusu bundan daha fazla detayı gereksiz bulan bir çalışmadır.
İşte burada bizim abartı noktamız ortaya çıkıyor biz bu sistemi alıp muhtemelen bir endüstriyel pc ya da pc den bozma sistemler ile özel bir ekran ölçüsünde durağın içine yerleştirmişiz, bununla da yetinmemiş otobüslerin içine kocaaamaaannn ekranlar koymuşuz küçük Amerika eleştirim işte bu sebeptendi. Sistemin işleyişine şu anda söyleyecek çok fazla şey yok aslında bu iş demo ile olmaz uygulamasını görmek lazım ayrıca bu iş metrobüs hattında da olmaz çünkü bundan daha kolay bir şey yok zaten, sistemin doğru ve stabil çalışıp çalışmadığını ancak normal sokak ve cadde duraklarına uygulandığında görebileceğiz, ayrıca tekrar söylüyorum otobüsün içinde böyle bir ekrana gerek yok bir led display koyun hangi durağa geliyor ve kaç dakika sonra varacak, son durağa kaç dakikası var bilgilerini verin yeter, ya da yolda bir tıkanma olduğunda genel bir problem var ise bunun bilgisini verin yeter, yolcu bilgilendirme bu kadarı ile yeterlidir otobüs içerisinde, biz bu ekrana yok yol durumunu görecekleri ekrana giriş yok şu ekrana giriş verirsek millet sıkıntıdan birbirini döver orada. Ben bu açılardan sistemin gereğinden fazla geniş olduğuna inanıyorum ayrıca duraklardaki ekranlar ne kadar dayanabilir? Yani birileri bunları kırmadan parçalamadan söküp götürmeden önce?
Diğer taraftan yapılan çalışma ülkemizde bir ilk bunun için İSBAK' ı tebrik ediyoruz, ayrıca görebildiğim kadarı ile arabirim ve verilen bilgilerde oldukça iyi, durak ile iyi bir kompozisyon oluşmuş, ayrıca en beğendiğim tarafı güneş panelleri ile durağın enerjisini kendisinin sağlaması bu sayede bu ekranların enerjisi verilebileceği gibi aydınlatmasız durakta kalmamış olur, ne kadar yukarıda toplumsal yapımıza dayalı olumsuz eleştirilerim olsa da bu sistem gereklidir en azından yolcu bilgilendirmede çok önemli bir uygulamadır bir aralar yapılamadığı gibi bir şey duyduğumda birazda kızmıştım ama şimdi yapıldığını gördüğüm için sevindim. Sistemin başarılı bir şekilde çalışması dileği ile. Asıl eleştiri oklarıma hedef olacak olan otobüslerin trafik ışıklarından talep alması ile ilgili zehir zemberek açıklamam pek yakında

İstanbullu ‘Otobüs kaçta gelir’, ‘Kaç dakikada gider’ bilecek…
İSBAK’ın Türkiye’de ilk kez böyle komplike bir sistem geliştirdiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ilk olarak metrobüste devreye girecek ve 2010 yılına kadar bütün otobüslerde yaygınlaşacak sistemle İstanbulluların ‘Hangi otobüs hangi duraktan geçer?’, ‘Otobüsüm kaçta gelir?’, ‘Hangi yolu kullanayım?’ ve ‘Trafik yoğunluğu nasıl?’ gibi soruların cevaplarını anında alabileceklerini söyledi. Sistem kapsamındaki otobüslerin içindeki ekranın, hem yolcuları bilgilendirme, hem de reklam amaçlı kullanılacağını anlatan Başkan Kadir Topbaş, “Akıllı duraklarla irtibatlı olacak bu ekranlar otobüsün hızını, bir sonraki durağa kaç dakikada ulaşılacağını ve güzergahtaki trafik yoğunluğunu gösterecek. Ekrandan hangi durağa gelindiğini anlatan sesli ikazlar da olacak. Böylece otobüste kitap okuyan ya da dalgın olan yolcu, hangi durağa geldiğini sesli ikazdan duyabilecek. Bu sistem sayesinde, yönetim merkezinden otobüslerin doluluk oranları ve duraklara varış durumları gibi bilgiler de tespit edilebilecek” diye konuştu.
Cep telefonundan beklenen otobüs takip edilebilecek…
Güneş enerjisi ile çalışan akıllı durakta bekleyen bir yolcunun, sistemdeki bir otobüsün, o durağa ne kadar uzaklıkta bulunduğunu, yaklaşık olarak ne kadar süre sonra durakta olacağını öğrenebileceğini belirten Kadir Topbaş, sistemin bir sonraki aşamada cep telefonları aracılığıyla da hizmet vereceğini söyledi. Başkan Kadir Topbaş, “Vatandaş, bulunduğu yerden, cep telefonu aracılığıyla beklediği otobüsün, en yakınındaki durağa ne kadar uzaklıkta olduğunu öğrenebilecek” dedi.
“Homojen Aydınlatmalı Akıllı Durak”ın faydaları
• Geleneksel otobüs duraklarına kıyasla %75 enerji tasarrufu sağlar.
• LED teknolojisi kullanılarak homojen aydınlatır.
• Uzun ömürlüdür, bakım ihtiyacı çok azdır.
• Kazı vb çalışmalara gerek olmadan montaj kolaylığı sağlar.
• Afet vb durumlar için aydınlatma ve 220V AC enerji merkezi olarak kullanılabilir.
“Yolcu Bilgilendirme Sistemi”nin faydaları
Araç yerinin, hızının merkeze gönderilmesi ve araç takibinin sağlanması sayesinde;
• Güzergah Trafik Yoğunluğu Bilgisi hesaplanabilir.
• Araçların tam yeri bilindiği için bir sonraki durağa varma süresi hat yoğunluğundan hesaplanabilir.
• Her bir araç trafik sensörü olarak çalışabilir. Bu sayede gittikleri güzergahlardaki yol yoğunluğu, hızı vb. hesaplanabilir.
• Ekranlar üzerine alınacak dijital reklamlar ile gelir elde edilerek, sistemin kendi kendini finanse etmesi sağlanabilir.
• Herhangi bir bilgi mesajı veya uyarı gönderilebilir.
• Araç ile ilgili arıza, kaza vb. lokasyon bilgileri alınabilir.
• Araçtaki diğer sistemler ile entegrasyon sağlanabilir.
• Günlük yolcu taşıma, yoğunluk vb. bilgileri, sefer süresinde araçların ortalama hızı, maksimum hızı, iki durak arası ortalama hızı gibi istatistiksel bilgiler online alınabilir, izlenebilir.
• Yolcu güvenliği amacıyla araç içine ve dışına konacak kamera ile kayıt imkanının sağlanabilmesi, böylece herhangi bir olay veya kazanın incelenmesi mümkün.
•
“Cep Telefonu Entegrasyonu”nun faydaları
• Durakta güzergah ismi ve durak kodu ile sms atılarak otobüsün tahmini varış süresinin öğrenilmesi
• Java vb. program ile cep telefonu üzerinden bu işlemin online yapılması
• Bu bilgilerin internet üzerinden verilmesi ve yolculara uzaktan sisteme erişim imkanı sağlanması
• Durak içerisine yerleştirilecek çeşitli ekranlar ile gelmekte olan otobüslerin tahmini varış süreleri, lokasyonları, trafik ve yoğunluk haritaları gösterimi
• Bu ekranlar ile reklam, güncel haber,
• finansal piyasalar vb. konularda bilgi verilmesi
• Merkezi bir sistem ile bütün araçların pozisyonları, durumları, iş verimliliği, trafik yoğunluğu, vb. bilgilerinin alınması.