
Nereden diye sorduğumda istasyon/gar soruyorum. Şehirlerin tam neresinden. Yoksa basit, (bizim diyemediğimiz Hauptbahnhof) garlarından mı?
B. Alabay
Daha çok aracı anlatıyorlar, bunu anlamıyorum ben bir türlü hattın teknik detaylarını anlatsalar ya kardeşim, araç göze görünüyor ya anlat onu, kliması var, tuvaleti var, televizyon var, bar da var ee yeter. Peki sinyalizasyon nasıl, kaç dakika aralıklı tren çalıştırmaya müsait, en yüksek sürat nerede kaç km ile yapılabiliyor, falan filan. Bize tren yetecekse yolu yapmaya gerek yoktu yeni tren alıp eski yolda çalıştırsaydınız. Bir de o koyu harfle işaretlediğim yere dikkat, ne diyor günde 4 sefer, ben 8 diye abartmışım be.Yüksek Hızlı Tren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek resmi açılışı öncesinde ilk deneme seferini basın mensuplarıyla gerçekleştirdi. Sefere TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile birçok basın mensubu katıldı.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Hızlı Tren tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıda Yüksek Hızlı Tren Hattı hakkında bilgi veren Karaman, Ankara-Eskişehir arasındaki 245 km’lik yolun 197 km’sinin yeni yol olduğunu belirterek, trenin hızının saatte ortalama 170 km olacağını söyledi. Ankara-Eskişehir arasının 1 saat 30 dakika süreceğini anlatan Karaman, hem zemin geçitleri nedeniyle hız kısıtlaması yapmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Yeni ve yeniden yapılmış hızlı tren hattının konvensiyonel hatla ilgisi olmadığını vurgulayan Karaman, yeni hatta çok rahat saatte 250 km hız yapılabileceğini ifade etti. Karaman, garları yenilediklerini, VIP ve CİP salonları yaptıklarını belirterek, Ankara’da da yeni bir gar yapmayı hedeflediklerini ancak mahkemenin trafik yoğunluğu nedeniyle projeyi durdurduğunu dile getirdi. Bu konu ile ilgili Çankaya Belediyesi ile konuştuklarını ve biraz anlaştıklarını söyleyen Karaman, bundan sonra sorun olacağını düşünmediğini kaydetti.
Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ile Ankara-Sivas hızlı tren hatlarını 5 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Karaman, hızlı trenlerin çalışmaya başlamasından sonra Ankara’ya 50 bin yolcu geleceğini, bunun içinde yeni gar ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Karaman, garların yap-işlet-devret modeli ile yapılacağını ifade etti. Karaman, “Dünyanın en ucuz en az sürede yapılan yolu. Bu konuda iddialıyız. Yeni tren seti 6 vagondan oluşuyor, 8 motorlu. 8 motordan birinin arıza yapması durumunda tren yolda kalmıyor, hızı yavaşlıyor. Tren üzerinde göstergeler var, trenin nasıl davrandığını, hangi hızla gittiğini ve yaptığı arızaları kaydeden bir nevi kara kutusu var. Makinistin rahatsızlanması durumunda kola 30 saniye değmezse tren otomatik olarak duruyor. Trenin içi 20 kamera ile kontrol ediliyor ayrıca tünellerden geçiş esnasında oluşan basınç içinde trende basınç sistemi bulunuyorö diye konuştu.
Makinistin hatalarını önlemek için kabine cihazlar yerleştirildiğini kaydeden Karaman, hızlı tren hattının da 50 km’de bulanan ekipler tarafından kontrol edildiğini ve hattı gözlemleyen kameraların bulunduğunu dile getirdi. Karaman, günlük sefer sayısının 4 olarak belirlendiğini ancak bunun ilerleyen zamanlarda artırılabileceğini dile getirerek, altyapı ve hem zemin çalışmaları bittikten sonra seyahatin 1 saat 5 dakikaya düşeceğini kaydetti.
Her iki tarafta söylediklerinin dünyada örnekleri olduğunu belirtmiş, iyi. Marsta sorun yok o zaman?Ankara-Eskişehir arasında yarın resmi açılışı yapılacak, 14 Mart'ta da resmi olarak seferlerine başlayacak olan Yüksek Hızlı Tren ile ilgili tartışmalar sürüyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, trenin hazırlık süresinin Avrupa ülkelerine kıyasla daha kısa tutulduğunu söylerken, KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl ise, tren hattının tamamlanmadığını savunarak, "Dünyanın hiç bir ülkesinde bu şekilde hızlı tren işletmeciliği yapılmamaktadır" dedi.
Türkiye'nin Avrupa'da 6, dünyada ise 8. hızlı tren işletmecisi ülke olacağını vurgulayan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eskişehir'de demiryolu hattı yer altına alınacak, çalışmalar sürüyor. Ankara'da ise 5 hemzemin geçit var. Bunlar yüzünden kontrollü sürüş gerekiyor. Hızın azalma nedenleri bunlar. Ancak bu Türkiye'ye bize mahsus bir uygulama değil. Dünyanın her yerinde bur tür uygulamalar var. Zaten şehir içinde 250 kilometre hız yapması düşünülemez. Bu Kore, İspanya, Almanya'da da böyle; hızlı trenin hızı kademeli şekilde artıyor."
Ben yazıyı biraz kıymıkladım aşağıdaki linkten tamamını okuyabilirsiniz."Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Hattı tamamlanmamıştır. Sefere konulması düşünülen hızlı trenler Ankara'dan Esenkent'e kadar (40 kilometre) mevcut demiryolunu kullanacak, Esenkent'te hızlı tren yoluna girerek Eskişehir'e 9 kilometre uzaklıktaki Hasanbey'e kadar hızlı tren yolunu kullanıp, burada tekrar mevcut demiryoluna girerek Eskişehir'e varacaktır. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu şekilde hızlı tren işletmeciliği yapılmamaktadır. Ankara-Eskişehir arasını 4 bölümde incelediğimizde hattın önemli bir kısmı için Pamukova benzeri bir maceraya davet çıkarıldığını, sorumluluğun hemzemin geçitlerin kapatılmasıyla sınırlandırıldığını ve meydana gelebilecek olumsuzlukların belediyelerin üzerine atıldığını görmekteyiz."
Valla bilmiyorum Başar, anlayamıyorum da. Ya bir insan yaptığı işi merak etmiyor olabilir, yani sadece bir işim olsunda geçim temin edeyim diye yapıyordur, herkes benim gibi deli değil işini çok sevsin, kendi dükkanı gözü ile baksın. Adamlarda merak ta yok, "ben Avrupadayken" diye başlayan cümleler kurmak olan tiplerden bir farkları yok, "dünyanın hiçbir yerinde yok" ne kadar iddialı bir cümle, gezdin mi her yeri? Yoksa sadece Tayland demiryollarını mı gördünalabay yazdı:Acaba ne demek istiyor?Dünyanın hiçbir ülkesinde bu şekilde hızlı tren işletmeciliği yapılmamaktadır.
Hiçbir ülke böyle üstün bir şekilde miii, avanak bir şekilde miii? İlki burada maalesef var gibi ...
B. Alabay