
İhalesi 8 Ekim 2013 tarihinde ve temel atma töreni 9 Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirilen Mecidiyeköy - Mahmutbey Metrosu, 28 Ekim 2020 tarihinde saat 12:00 itibarıyla hizmete açılmıştır; hayırlı ve uğurlu olsun; Allah hepimize kazasız, belasız ve sağlıklı yolculuklar nasip etsin..
Kabataş ile Esenyurt arasında projelendirilmiş olan M7 hattının 2015 yılında başlatılan Mecidiyeköy - Kabataş kesimindeki inşaat çalışmaları arkeolojik kazılar nedeniyle beklenenden yavaş bir şekilde devam etmekte, 2016 yılında ihalesi yapılan Mahmutbey - Esenyurt kesiminde ise finansman arayışları devam ettiği için henüz bir inşaat faaliyeti bulunmamaktadır..
Şişli, Kâğıthane, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar gibi İstanbul'un kalabalık ve yoğun nüfusa sahip ilçelerinden geçen, toplam 15 duraklı hattın 13 durağı yer altında, iki durağı (Kâğıthane ve Alibeyköy) ise viyadük üstündedir.. Hattın kumanda merkezi ve araç deposu ise Tekstilkent-Giyimkent durağında yer almaktadır..
Yaklaşık uzunluğu 18 km olan Mecidiyeköy - Mahmutbey Metrosu, Türkiye'nin ikinci ve İstanbul'un Avrupa Yakası'nın ilk tam otomatik sürücüsüz metrosudur.. Hatta kullanılan platform ayırıcı kapı sistemleri, tamamen yerli üretimdir..
Açılış günü itibarıyla, her biri dörder vagonlu olan toplam 20 adet Hyundai Rotem seti, 6 dakika aralıklı olarak hizmet vermektedir.. İşletme saatleri, İstanbul'daki diğer metro hatları gibi 06:00 ve 24:00 arasındadır..
Mecidiyeköy - Mahmutbey Metrosu, Mecidiyeköy'de M2, Mahmutbey'de M3 ve Karadeniz Mahallesi'nde T4 hatları ile entegrasyon imkânına sahiptir.. Ayrıca, 2021 yılı içinde açılması planlanan T5 hattı ile Alibeyköy'de ve M11 hattı ile Kâğıthane'de entegrasyon imkânına sahip olacaktır..
Metro İstanbul'un M7 ile ilgili sayfası: https://www.metro.istanbul/Hatlarimiz/HatDetay?hat=M7
Ekleme: Hattın Beşiktaş ilçe sınırlarında kalan Fulya ve Yıldız durakları, 2 Ocak 2023 günü faaliyete geçmiştir..