3.Köprü fiyatları net olarak açıklandı.Buna göre normal araçlar 9.9 tl,Kamyonlar 21.29 tl olacakmış.
Kaynak :
http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2016/08 ... ira-olacak
Bu fiyatları görünce YİD modeli ile mega projelerin yapılması konusunda kafamda soru işaretleri oluştu.Ülkemizde YİD modeli ile projeler başladığı zaman hak ediş usülü yapılan projelere kıyasla çok hızlı ilerlediğinden ilk zamanlar çok hoşuma gitmiş ülkemiz için en güzel sistemin bu olduğunu düşünmüştüm.Hatta Marmaray'ın uzun zamandır devam eden bir türlü bitmek bilmeyen CR3 sözleşmesi kapsamında ki işleri bile "
keşke YİD modeli ise yapılsa" diye düşündüğüm olmuştur.
Ama projeler tamamlanıp açılmaya başlandığı zaman YİD modelinin yapılan hizmeti kullanalar için maddi anlamda zorluk çıkartacağı ortaya çıktı.Başka körfez köprüsünün 90 tl 'lik geçiş ücreti olmak üzere diğer YİD modeli ile yapılan projelerin kullanım açısında çok faydalı olmadığı görülüyor.Peki bu YİD modelini incelediğimizde en önemli faydası olarak karşımıza
projenin hızlı yapılması gözümüze çarpıyor.Hızlı yapılmasının nedeni ise projeyi yapacak olan yüklenici firmanın
devlet garantisi ile bankalardan projenin parasını hiçbir zorluk yaşamadan cebine koyması.Madem parayı bankalar devlet garantisi nedeniyle firmalara veriyor, o zaman devlet yine kendisi bankalar ile görüşüp AYGM,Karayolları veya TCDD üzerinden projelere kaynak aktarıp işlerin yine YİD modelimde ki gibi işleri hızlı şekilde yapılarak sözleşme tarihinde açılması sağlanabilir diye düşünüyorum.Yani sorun projelere para akışını hızlandırmak ise YİD yerine hak ediş üsülü şeklinde projelerin yapılması daha doğru gibi geliyor bana.Mega projeleri alan yüklenici firmalar parayı devletten alıp elini sıcak sudan soğuk suya değdirmeden projeyi tamamlayıp uzun yıllar cok ciddi gelir kapısı aralamış oluyor.Burada kazanan bence yüklenici firmalar.Ne devlet ne de vatandaş projelerin tamamlanmasına bu kadar sevinmiyor.Mesela körfez köprüsü açıldıktan sonra bu güzergahı kullanan arkadaşlarımla konuştuğumda çoğu köprü yerine feribot veya normal yoldan gitmeyi tercih ettikleri söylediler.Bu da benim içimi burktu.Sonuçta 6 yıldır yapılan bir emek var ortada.Tek amaç vatandaşa hizmet olarak yapılan proje malesef vatandaşa hizmet edemiyor.Ama yüklenici firma bunu dert etmiyor nasıl olsa günlük 1.4 milyon $ ceplerine giriyor.
Bu projelerin yapılmasının tek amacı vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak,zaman kazandırmak ve daha yaşanabilir bir ülke haline getirmek.Malesef şuan YİD ile yapılan projeler ulaşım sorunlarına beklenildiği kadar katkı sağlamıyor.Eğer Körfez köprüsü ve 3. köprü devlet garantisi ile yapıllsa idi çok farklı bir heyecan ve hükümet için çok farklı bir iltifat alırlardı.Zaten ülekmizde toplanan verginin amacı da bu zaten.Bu projelere kaynak yaratabilme.Umarım 3. tüp tünel projesi ve diğer mega projeler YİD yerine hak edişi üsülü yapılır ve açıldıktan sonra vatandaş olarak ücretsiz geçer ve emeği geçenlere hem dua hem de teşekkür ederiz.Tabi YİD modeli ile yapılan projeler içinde dua ve teşekkür edilmeli ama itiraf etmeliyim ki bu fiyatlar ile insanın biraz morali bozulabiliyor.