Ara sıra yazdığım Viyana' nın U5 metrosu ile ilgili haberler ve geyikler vardı, başlığı takip edenler bilir. Bu konuda somut adımlar atıldı, iktidar ortağı olduktan sonra saçma sapan işlerden vakit bulan Yeşillerin katkısı ile 10 yıllık bir metro ve tramvay planı yayınlandı. Daha önce defalarca gündemimizde U5 metrosu yok diyen Sosyalist başkan nasıl çark etti bilmiyorum, bir kaç gündür takip ettiğim haberler bu planın resmi olduğu izlenimi uyandırdı bende
http://www.railwaygazette.com/news/urba ... -plan.html
Yöneticiler 2030 yılında kentin nüfusunun 2 milyon olmasını öngördüklerini ve bu sebeple böyle bir plan yaptıklarını açıklamışlar!!! 2 milyon?

zaten şimdi 1.8 milyon! Neyse bu plan çerçevesinde devam eden bir metro uzatma inşaatı var zaten, bir diğer metro işi de U2 hattının bir kısmını kullanarak inşa edilecek olan U5 metro hattı olacak, tabii U2 için de kısa bir yeni güzergah inşa edilecek diye biliyorum. İşte bu biraz ileri görüşlülük, sistemin pek çok noktasında zaten hatlar birbiri ile tümüyle bağlantılı bununla ilgili geçmişte bir çizimde yayınlamıştım diye hatırlıyorum. Yapılan bu planlama ile hatların X şeklinde kesişeceği ve bazı tramvay hatlarının rahatlayacağını, yolcuların daha az aktarma ile yolculuk edeceğini de düşünüyorlar.
Bu planın bir diğer artısı geçmişte metro planları ve inşaatları ile birlikte tramvay hatlarında yapılan kapama ya da kısaltmaların aksine bu sefer tramvay hatlarında da genişleme planlanıyor. Viyana tramvay sistemi halen dünyanın en büyük 6. tramvay şebekesi