1-M2 hattının mutlaka TOPKAPI VE CEVİZLİBAĞ'a uğraması gerektiği kanaati oluştu bende. Metrobüse aktarma yani. Eski proje güzergahı böyle idi.
O proje 1900 lerden beri Millet caddesinin bulunduğu güzergahtan gidecek ama bir türlü gidemiyor hele ki bu zamanda hiç gidemez nereye şaft açacaksın kazdığın deldiğin her yerden tarih fışkırır bitermi bu inşaat? Ama Topkapı ya uğramalımıdır, olabilir o minibüs duraklarının olduğu binayı yıkmadan bile güzel bir metro istasyonu yapılabilir çokta verimli olur ama Marmaray Fatih' in güneyine büyük darbe vuruyor, eğer sen bu darbeyi önlemek için K.M.Paşa ve Silivri kapı civarından Topkapı' ya çıkıp geri Zeytinburnu merkeze ineceksen buradaki kıvrım Kartaltepeden bile abes olmazmı? Metro hatları en azından şehir kesimlerinde olabildiğince düz planlanmalı dolayısı ile zaten Kazlıçeşmeye gelecek hat Topkapı' ya bağlanacak iki hattı Adliyede kesiştirirler olur biter böylece Fatih' in güneyinin raylı ulaşımdan kesilmesini önlemiş olurlar Zeytinburnu içinde gelecek planları daha doğru yapılır oraların yüzde 60 ı yıkılacak zaten yeni bir şehir kurulacak neyi tartışıyoruz ne kadar çok alternatif o kadar doğru şehirleşme derim ben.
2-Zeytinburnu Metro'da T2 hattından yolcu aktarması yapılabilir.
Buna daha önce bir yerlerde katılmıştım hatta şunu söylemiştim bu Carrefour oraya inşaa edilirken bu adama öyle bir sözleşme yapılırdıki altına istasyonuda M1,T1 ve T2 ye yer altı tünellerini de inşaa ederdi ama yapılmadı, hat Osmaniye altından İncirliye bağlandı, oysaki bana göre buradan tramvay geçmelidir Bakırköy meydana kadar.
3-T1 hattının bahse konu yer altına alması tramvay olarak olur mu? Süleyman Bey T1 hattı CEVİZLİBAĞ'da sonlanacak demişti? Ama ne yapacağını İBB bile bilmiyor bence.
Peki Süleyman Bey buna katıldığını söyledi mi? Yani öyle olması düşünülüyor demiş olabilir ama hattın Cevizlibağ' da kesilmesin katılıyormuydu? Diğer taraftan hat orada kesilecekse yeni gelen tramvaylar ile T2 nin istasyonları alçaltılırsa iki hat nasıl birleştirilecek? Birilerinin de böyle bir planı var gel buyur burdan yak, oranın metro olması sadece Zeytinburnu Belediye başkanının fantezisidir bence
4-M2 ve M5 hatlarının ZEYTİNBURNU MERKEZ istasyonu birbirini baltalamaz mı? M2 daha kuzeyden geçeceği için M5'e yürümek istemez yoğunluk. M5'e güneyden kimse gelmeyecek zaten. Kim binecek bu noktada.
M5 ile Marmaray' ı kast ediyorsan baltalayacağına inanmıyorum iki hattın yolculuk amacı nedir biri E-5 e ulaşıyor diğeri Marmaray iki kıtayı birleştiriyor bir kere hizmetin amacı farklı diğer taraftan adliyenin altında kalan Sümer mahallesi, 58 Bulvarın alt tarafları M5 i tercih edebilir ama nereye gitmek istediğine bağlı adliyenin üstünde kalan Yeşilbağ, Telsiz gibi mahallelerde M2 yi tercih eder bence her iki hattında burada potansiyeli var ayrıca birbirini merkezde kesmiyor arada bayağı bir fark var, hatta M5 Kazlıçeşme istasyonu M2 Adliye ye daha yakın bile olabilir tahmini konuşuyorum
5-M2 hattı İNCİRLİ'ye uğrarken Merter'de ki T2 ve T1 tümleşmesine 500 m uzaktan geçecek. Neden kopuk. Kesişmeli 3 hat burada. M2,T1,T2. Bağcılar'dan T2 ile gelen bir yolcu M2'ye aktarma yapamaz. Ama yapmalı
Neden aktarma yapmasın? Tramvayın kağıt üzerindeki tarifesine göre Zeytinburnundan Eminönü ne varması 30 dakikadan fazla, ama M2 ye binerse Yenikapı ya varması maksimum 10 dk, Yenikapıdan M5 aktarma yaptığında bir 10 dk daha harcasa 20 dk, yani her halukarda M2 nin burada bir aktarma yapması tramvayın yükünü hafifletecektir ama o çengel orada doğru olurmu? bence bunu düşünmek lazım yoksa M2 yerine bir zamanlar tartıştığımız M1 in bir kestirmesi mi olmalı?