Bu pilav daha çokça su kaldırır. İDO cephesi huzursuz diğer işletmeciler ise 'madem öyle işte böyle' diyorlar.
-------------------------------------------------------------------------------------
Esnek kapitalizm!
İstanbul Deniz Otobüslerinin (İDO) geçen yıl özelleştirilmesiyle başlayan süreç yaşanan çok ilginç gelişmeler sonucu tam bir deniz savaşına dönüştü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin geçen yıl açtığı ihaleyi 861 milyon dolar ödeyerek kazanan Tepe-Akfen-Souter-Sera konsorsiyumu büyük olasılıkla Marmaranın artık tek hakimi olacağını düşünüyordu ama bugün gelinen noktada işler çok karıştı. İDOnun karşısında bir yanda Mudanya-Kabataş deniz otobüsü seferlerini başlatmaya hazırlanan Bursa Büyükşehir Belediyesi, diğer yanda ise Eskihisar-Topçular feribot hattında gün sayan Negmar şirketi var.
Doğrusu, işleri karıştıran İDOnun yeni sahiplerinin hemen esnek ya da dinamik olarak adlandırdıkları bir fiyatlandırma uygulamasına geçmesi oldu. Son dakika biletlerinin pahalıya satılması, ayrıca İDOnun internet sitesinde yaşanan sıkıntılar bir hayli tepki çekti. O kadar ki, konsorsiyumun yüzde 30 ortağı Akfen Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın temmuz ayında Hürriyete yaptığı açıklamada,Biletlerde tek fiyat uygulamasına dönüyoruz. Hata yaptık, özür dilerizdemek zorunda kaldı.
Gerçekten de bu açıklamadan sonra tepki çeken esnek fiyat yerine eski düzene dönüldü ve yolcu ve araç ücretleri nispeten kabul edilir hale geldi. Geldi ama ilk anda uygulanan yüksek fiyat politikası ve kamuoyunda oluşan tepki rakipleri çoktan harekete geçirmişti...
İDOnun tekelini kırmak ve alternatif yaratmak için ilk adım atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUDO adı altında Mudanya- Kabataş deniz otobüsü seferleri başlatma kararı aldı. Üç gemisi bulunan BUDOnun şu andaki hedefi hemen Kurban Bayramında düğmeye basmak.
İkinci cepheyi açan Negmar şirketi de, Gebze Eskihisarla Yalova Topçular hattında Kurban Bayramından itibaren feribot seferlerine başlayacağını duyurdu. Değeri 60 milyon dolara ulaşan üç gemi alan ve iskelesini feribotların yanaşabileceği şekilde düzenleyen şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kutlu Kabotaj Kanununa göre Türkiyede gemisi ve limanı olan her şirketin yolcu taşımacılığı için hat alabileceğini söylüyor. Üstelik şirket yetişkinleri 2, öğrencileri 1 liraya taşıma sözü veriyor.
Marmarada fırtına koparan bu gelişmeler sonucu İDO, spekülatif açıklamalar yaptığı gerekçesiyle Cuma günü Negmar hakkında dava açma kararı aldı.
İDOyu satın alan konsorsiyumda yüzde 30 ortaklığı bulunan İngiliz Souter Investmentın Başkanı Brian Souter gelişmelere son derece tepkili. Özelleştirme sonrasında Bursa Belediyesi ile bazı şirketlere belli hatlarda imtiyaz hakkı verilmesinin etik olmadığını savunan Souter Hürriyete açıklamasında, Bu durum bana İngilizcede picking the best cherries (en iyi kirazları toplamak) atasözünü hatırlatıyor. Biz tüm ağacı satın aldık, şimdi en güzel meyvelerin dağıtılmasına karşı çıkıyoruz. Sadece en çok yolcunun olduğu feribot hatları imtiyazlarının başkalarına dağıtılması etik olarak doğru değil diyor.
Souter bir yandan eğer rekabet olacaksa bütün hatlarda olmasını, yani diğer hatların da rekabete açılmasını istediklerini söylüyor ama öte yandan çok para kazandıkları hatlarda rakiplerinin ortaya çıkmasını, En iyi kirazları elimizden alıyorlardiye yorumluyor.
Öyle ya da böyle bugün yaşananlar İDOyu yönetenlerin hatasından kaynaklanıyor. Özelleştirme süreci biter bitmez tekel olmalarına güvenerek esnek fiyat adı altında hemen zam yapmasalar, yani cini şişeden kendi elleriyle çıkarmasalar belki de çok uzun süre karşılarında rakip göremeyeceklerdi.
Cenk Başlamış
cbaslamis@gmail.com
http://www.gazeteport.com.tr/yazar/26/c ... kapitalizm_
-------------------------------------------------------------------------------------