btgn yazdı:Viyana'da kartsız yakalandığınızda ödediğiniz ceza ne kadar? Geçenlerde bir Alman arkadaşımla ulaşım fiyatları konusunda konuşuyorduk ve arkadaşım hiç bilet almadığını, 10 günde bir yakalansa zaten cezanın ulaşım masraflarını karşıladığını, diğer taraftan şimdiye kadar da hiç yakalanmadığından bahsetti.
Bu durum çok ilginç şansınız varsa tamamen ücretsiz yolculuk yapabiliyorsunuz , yakalanırsanız da ödeyeceğiniz ceza zaten ücretsiz yapmış olduğunuz yolculukların bedelinden daha düşük.
Başar az destur, ifadeler Almanca ve bir alman ile konuşurken normal olabilir ama biz Türkler bu şekilde konuşmuyoruz birbirimiz ile
btgn, halen ismini bilmiyoruz mailinden baktığım isminide hatırlayamadım şimdi kusura bakma. Teorik olarak arkadaşın haklı, Başar durumu biraz abartıyor, Başar' ın anlattığıda teoride doğru, yani yöntem o ama yakalanma oranı? Bilemem tartışılır, Almanya hakkında fikrim yok ama bahsettiğin düşünce tarzının pek çok Almanda (Deutscher Blut) var olduğunu biliyorum.
Bahsettiğin düşünceye sahip kişiler Viyana' da da var. Ve bunun yerli yabancı ile alakası yok, genellikle Viyana' da çok fazla yabancı olduğu için tabii ki yakalanan sayısı yabancılar daha fazladır, ve araçlarda yaşlı moruklar hemen ters ters bakarak, "yabancılar yabancılar" diye söylenmeye başlarlar. Ama pek çok Avusturyalı' da aynı kafadadır buna emin ol.
Sorunun cevabına geleyim, mevcut durumda ceza 68,20 €, artı 1 tek biniş bilet parası ile 70 €, fakat bu para 3 gün içinde ödenmek zorunda. Eğer geçerli bir sebep ile bu süre içinde itiraz ederseniz affedilebilir ya da indirim ile kurtarabilirsiniz fakat zor. 3 gün içinde ödemez iseniz artı 68,20 daha biniyor üzerine ve borcunuz 138,20 € oluyor. Bundan sonraki süreçte tekrar bir süre var onu bilmiyorum, eğer bu süre içerisinde de ödemez iseniz takip başlıyor, yani evinize Mahnung denilen bir bildiri geliyor, cezanız var şu kadar gün içinde ödeyin diye bunda ilaveten faiz varmı bilmiyorum ama tekrar ödemez iseniz icra süreci başlar. Yani ne kadar sonra yakalanırsınız bilmiyorum ama üstüne faiz işletiyorlar. Bir arkadaşa 650 € civarında bir borç çıkartmışlardı ve bu borç konusu mahkemelik oluyor, yani mahkeme yapılmış oluyorsunuz. Diğer türlü sadece suç ve evet Viyana' da da polis tarafından kayıt altına alınıyor. Tabii bunun istisnası Avusturyalı ya da pasaportu sahibi ya da t...lı avrupa ülkelerinden birinin vatandaşı iseniz takibat makibat yok, yani 3 sefer biletsiz bindin hapse gir demezler adama, ammmmaaa herhangi bir sebepten mahkemeye düştüğü anda, ona kötü gözle bakılır, yani kötü vatandaş, hele ki maddi konular ile düşmüş ise o davasını etkiler buna emin ol, çünkü ona basit dolandırıcı gözü ile bakılır. Bu kişi bir yabancı ise ve gerçekten çok fazla biletsiz yakalanmış ise eğer isterlerse vizesini uzatmayabilirler, vatandaşlık almak istediğinde yine isterler ise bu sebepten zora sokabilirler. Ama bu bir iki kere yakalanmak ile olacak bir iş değil, bunu alışkanlık haline getirmişse ve senin tabirin ile şanssız ise
Şöyle bir istatistik vereyim, Viyana' da günlük yolculuk sayısı nerede ise nüfusa eşit ama ilk 6 ayda biletsiz yakalanan kişi sayısı 100.000, günde yaklaşık 555 kişi, yakalanma şansınız yanlış hesaplamadı isem 10.000 de 2,7.?? matematiği iyi birileri el atsın

Artı, işletmeci kesin olarak kontrol yapacağı hatları günlük olarak duyuruyor, ama ekstradan tabii ki kontroller var.
Bu ücret düzenlemesi ile Wiener Linien 25-30 milyon € civarında bir kayıp hesaplamış, şimdi bunun sübvansesi söz konusu. Kaçak yolculuklara kesilen ceza 100 € ya çıkartılıyor, buradan zaten ekstra bir 10 milyon € geleceğini hesaplıyorlar. Artı kaçaktan kaçış ve benzin fiyatlarındaki artıştan dolayı araç sahiplerinin biletin de ucuzlaması ile toplu taşımaya yöneleceği dolayısı ile bu anlamda bir gelir kaybı olmayacağı düşünülüyor, (hesaplamıştır bunlar onu

)
Yani olay bu burada