İstanbul ala ala bitiremedi şu otobüsleri

aslında bu yeni haber ile birlikte 3 tane başlık olacaktı da açmadım yenisini. Belki takip ettiğiniz üzere İstanbul Otobüs A.Ş. isimli bir firma İstanbul' daki otobüs hatlarının ihalesini veriyor. Bu nereden çıktı, hiç araştırmadım ama sanırım bu da diğer belediye şirketleri gibi A.Ş. statüsünde bir BİT yani Belediye İktisadi Teşekkülü olsa gerek, yoksa bu tip ihaleleri verme yetkisi İBB ve İETT dedir, sanırım bir protokol ile bu iki kurum sadece denetçi üst makam olarak kaldılar işletme ve işlettirme kısmında artık bu şirket bulunacak, tabi buna özellikle halk otobüsçüleri karşı çıkıyorlar ama gerekçeleride sağlam değil, tecrübesizlikten dem vurmuşlar. Mevzu zaten tecrübe değil ki, mevzu ortaya şartname koyup, ihale yapıp sonrada gereklerini kontrol etmek, bunun içinde babadan otobüsçü olmaya değil kabiliyet olarak idareciliğe ve mezuniyet olarak işletmeciliğe gerek vardır
Her ne ise, biz yumurtanın son dakika da çıkanını sevdiğimiz için olsa gerek, 2-3 yıldır dile getirdiğim şu 2012 de tüm kamu hizmetlerinin engelliler için uygun hale getirilmesi ile ilgili de tarih yaklaşınca yumurtada ağıza yaklaştı ve yeni araç alımlarında bu kriterler konuldu. Tabi eldeki filo çok büyük bu filonun baştan aşağı bu şekilde yenilenmesinin de çok zor olduğu muhakkak. Artı olarak elde kalan bu eski otobüsler ne olacak onu da çok merak ediyorum, sonuçta AB kriterlerinden sadece İstanbul değil tüm kentler sorumlu, yani ülkece gireceksek eğer.
http://www.haber7.com/haber/20110123/Is ... eliyor.php
Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde 1 Temmuz 2012'ye kadar toplu taşımada kullanılan tüm toplu taşıma araçlarının özürlü kullanımına uygun hale getirilmesi zorunlu olacak. Geçen yıl çıkarılan Özel Halk Otobüsleri Çalışma Yönergesi'ne göre de; araçların özürlü standartlarına uygun hale getirilmesi hükme bağlanınca İstanbul otobüslerindeki fiziki değişiklik uygulamaları da hız kazandı.
ÇEVRECİ VE ENGELLİ DOSTU TAŞIMA
"Çevreci ve engelli dostu toplu taşıma" için ilk adımı atan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Otobüs A.Ş., İstanbul'un 3 ana bölgesinde toplu ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere 10 yıl için 34 hatta, 172 adet otobüs işletmeciliğini ihaleye çıkardı. Çevre ve engelli dostu otobüslerde, engelli rampası ve oturma park alanı, iç ve dış kamera olacak. Otobüsler çevre ile uyumlu en az Euro 5 Motor kullanacak.
Ha bir de ilk adım demişken, ilk adımı İstanbul Ulaşım A.Ş. atmıştı, istasyonlar alçaltılırken rampalar inşa edildi ayrıca asansör olmayan metro istasyonlarına asansörler yapıldı, ayrı bir iş olabilir ama bu sektördeki ilk işler bence.
Kısa süre önce İstanbul'daki toplu taşımayı yönetme, geliştirme, yenileme amacıyla kurulan İstanbul Otobüs AŞ'nin bir sonraki hedefi ise İstanbul'daki tüm toplu taşıma araçlarını doğalgaz ya da elektrikle çalışır hale getirmek. Otobüslerde CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) kullanımını şart koşacak olan Otobüs A.Ş. elektrik kullanımını da gündemine aldı.
Elektrikli otobüslerden incelediğim ile ilgili olanı hakkında görüşümü
MAN Otobüsler ve İETT ye Otobüs başlığında anlatmıştım, ben hala deneysel görüyorum ama doğalgazlı daha doğrusu LPG li otobüsler tüm dünyada rüştünü ispat etmiş, oturmuş ve gayette çevreci bir teknoloji denenmiş zaten.