
B. Alabay
Kaynak : hurriyet.com.trAnkara - Sincan hattındaki yolcu trafiğini rahatlamak gerekçesiyle bu hatta çalıştırılan EGO otobüslerinin yerine 37 adet midibüs hizmete girerken, 10 ya da 20'lik kartı olup da aktarmalı giden yolcular ise iki katı ücret ödemek durumunda kalıyor. Ankara-Sincan hattındaki yolcu trafiğini rahatlamak amacıyla bu hatta çalıştırılması düşünülen 222 midibüsten 37'si seferlere başladı. Bu midibüsler Sincan-Sıhhiye ve Bakanlıklar hatlarında çalıştırılacak. Midibüslerin; 23 kişi oturarak 25 kişi ayakta toplam 48 yolcu alma kapasitesi bulunuyor. Gerçekleştirilen ihale ile bu midibüsler daha önce bu hatta çalışan yeşil otobüs sahiplerinin kullanımına sunuluyor. Bazı hatlarda çalıştırılan EGO otobüsleri ise seferden çekildi; yerlerine bu midibüsler konuldu. EGO otobüslerin bu hatlardan kaldırılması ile 10'luk ve 20'lik kart kullanarak aktarmalı giden yolcular iki katı para ödemek zorunda kalıyor. Bu durum ise en çok işine ya da okuluna birkaç araç değiştirerek giden yolcuları etkiliyor. Bir yolcu kartla normalde gidiş dönüş 2,4 YTL öderken bu rakam aktarma imkanının bulunmadığı midibüslerde ise iki katına çıkıyor. Ankara Anakent Belediyesi'nden alınan bilgiye göre midibüslerin çalıştırılacağı hatlar ve araç sayısı ise şöyle: Sincan-M.Aksoy-Sıhhiye hattına 10 araç, Sincan-Sıhhiye 12. Cadde hattına 30 araç, Sincan-Sıhhiye hattına 26 araç, Sincan-Bakanlık hattına 28 araç, Sincan-Bakanlık 12. Cadde hattına 30 araç, Fatih-Sıhhiye hattına 40 araç, Fatih-Bakanlıklar hattına 30 araç, GOP-Sıhhiye hattına 28 araç.
Bence havuz sistemi öyle değil, eşit şekilde dağıtım diye bir şey söz konusu olmaz, her hattın bir kapasitesi vardır. Bu kapasite çok basit gözlem teknikleri ile 1 ay içerisinde yapılacak takipte belirlenir. Bunun sonrasında hatların ortalama kapasiteleri çıkartılır ve bu ortalama kapasite üzerinden sefer sayıları düzenlenir.alabay yazdı:Havuz sisteminin başında ilk önce bir "bilet" vardır, olmalıdır. 1,- TL ödedin, iyi güzel, ispatı nerede?!
Diyelim Alanya'da otuz hat var (ki belki daha da fazladır). Çok para getiren akslar olacak, meselâ Atatürk Caddesi ve kıyıdan giden akslar. Cuma Pazarı'ndan geçmeden, turistik in-bin aksı. Ve de zor akslar var, arkalardan, ara sokaklardan, dağa, tepeye ve semtlere gidiyorlar. Bir araç altı saatte (çok atıyorum şimdi) 130,- TL topluyor, biri 30,- TL, biri 250,- TL. İşte hepsi bir "havuz"a gidip, biriktiriliyor. Oradan da � eşit şekilde � dağıtılıyor. Buna bir isim verilmişti, solidar birliği diye. Beraberlik/dayanışma, şimdi baktım sözlüğe. Eh, bir bilet dayanışma dağıtım sistemi işte ... al sana havuzu.
Kısası.
B. Alabay
Becerilebilirse ve gerçekten samimi bir proje olduğunu görürsek büyük bir kazanç olacağını düşünüyorum.İstanbul'da zaman zaman eleştirilere neden olan eğitimsiz, trafik kurallarına uymayan işletmeci, şoför, muavin vs. sorunlarına özel halk otobüsçüleri neşter vurmaya hazırlanıyor. Özel halk otobüsçüleri bir zaman diliminde İETT’nin de önemli desteği ile dev bir eğitim programını hayata geçirecek. Yine de eğitilemeyen kişilere sektörün kapası tamamen kapatılacak.
ÖNCE İŞLETMECİLERE EĞİTİM
Bu program kapsamında öncelikle araç sahibi işleticiler, işletme ve halkla ilişkiler konularında eğitime tabi tutulacak, daha sonra ise sahada çalışan tüm personel, toplu taşıma işletmeciliği, halkla ilişkiler, trafik kuralları konularında periyodik eğitime alınacak.
HATADA ISRAR EDEN, CAMİADAN UZAKLAŞTIRILACAK
Yürütülecek olan bu “Sürekli Hizmetiçi eğitim” çalışmasının beraberinde personel envanteri ve izleme çalışması da yürütülecek ve personel günlük olarak izlenecek. Kademeli ceza isteminin de uygulanacağı bu sistemde, sürekli olumsuz davranış sergileyen ve hata yapan kişiler, sadece çalıştığı şirketten ve araçtan değil, özel halk otobüsü camiasından uzaklaştırılacak...
UZUN BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ
Büyükşehir ve İETT’nin sıcak bakıp desteklediği eğitim projesi ile ilgili bilgi veren TÖHOB ve Oda Başkanı İsmail Yüksel, şunları söyledi: “Beş şirket olarak uzun süredir bu proje üzerinde çalışıyoruz. Profesyonel kadromuz, uzmanların da görüşlerini alarak bir çerçeve çizdi. Bunu bir proje haline getirip, İETT ile görüştük. Sayın Genel Müdür de olur verdi
ve destekleyeceklerini bizlere ifade etti...”
BİR SONRAKİ ADIM: OKULLU PERSONEL
Konuyla ilgili olarak yetkililerden Haberturk.com’a yapılan açıklamada amacın sadece özel halk otobüslerinde işleyecek olan bir eğitim kalıbı oluşturmak ve bir adım ötesinde özel halk otobüslerine yetişmiş personel sağlayan bir eğitim programıyla anlaşmak olduğu belirtildi.
Bu konuda uzlaşmaya varan 5 şirket İstanbul'daki özel halk ototbüslerinin tamamını temsil ediyor ve 3000'e yakın özel halk otobüsünün kontrolünü elinde bulunduruyor.