Bir kaç yıl önce Sn. Kadir Topbaş, Bağcılar tramvay hattı açılışından sonra tramvay ile Laleli' ye kadar yolculuk etmişti, bizler de bu yolculuğa eşlik ederken kendisinin bizzat Aksaray meydanı ile çalışmalar yapıldığını tramvaydaki vatandaşlara müjdelediğine şahidim, akabinde bir kaç ay sonra bir fuarda tanıştığım Hanımefendi' de bu projeyi kendilerinin yaptığını burada karayolu trafiğinin yer altına alınacağını, zemin kotunun tekrar yıllar öncesinde olduğu noktaya getirileceğini, böylece etrafta tarihi eserlerinde çukurda kalmaktan çıkarak görüneceğini, etrafın yayalar ve sadece tramvay araçlarına kalacağını söylemişti. Geçen zamanda bu proje henüz hayata geçmedi. Ama İBB' nin meydan söylemi de hiç bitmedi, eski deri fabrikalarından arta kalan Kazlıçeşme bugün meydan olarak kullanılıyor ama ne meydan tek ulaşım minibüs ve sorunlu banliyö, Kadıköy ve Taksim gibi alanların ise toplanma anlamında kullanılması oldukça zor, çünkü pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Aslında büyük meydanları geçtim, bizde semt meydanı kültürü de yeni oluşturulan semtlerde ne kadar var bilmiyorum. Eski semtlerde bir sur içinde pek çok böyle semt meydanı biliyorum ve hala güzelce kullanılanları da var. Ama böylesi bir kentin, her fırsatta hava attığımız "Güzel İstanbul" umuzun neden doğru düzgün meydanları yok.
Bu başlığı bugün okuduğum yeni bir meydan projesi haberi nedeni ile açtım, bir şekilde bu konuları da takip edelim isterim, tabi meraklısını bulursak.
Çağlayan da önemli bir meydan, özellikle son yıllarda izinli toplantı ve gösterilerin mekanı. Ama sorunlu trafiğimize daha çok sorun oluşturuyor ve devamlılık yok, sadece belli günlerde mitingler için kullanılan bir meydan. Halbuki insanların dinlenip, nefes aldığı, yaşadığı yerler olmalı, sanırım bu proje Çağlayan' ın bu hale gelmesini sağlayacaktır.