ist-M.03:04 » M4 Kadıköy-SGH-Tuzla Metro Hattı [İnşaat Süreci]

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18149
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 22 Mar Pzt, 2010 23:47

Hakan Bey sitem etme hocam, bizim site hep böyleydi :) sağolsun destek veren arkadaşlarda olmayınca biraz daha durgun oluyor tabii, her zaman söyledim siz olmasanız bu başlık 3-4 sayfada takılıp kalmış olacaktı, uğraşın ve emeğin karşılığını bizde yorumlayarak ya da teşekkür ederek elimizden geldiğince vermeye çalışıyoruz.

Bende bazen kendi kendime yazdığımı düşünüyorum ama yazmadan da duramıyorum ne yapayım, başka siteleri de gördük, bu tamamen kendi görüşüm ve düşüncem kimse üstüne alınmasın ama ray ölçüsü bilmeyen uzmanlar ile bindiği şeyin ne olduğunu bilmeyen üstatları da yaşadık gördük, biz de bunu tercih ettik, şahsım adına verdiğiniz emek için alenen bir kez daha teşekkür ederim.

Fotoğraflara gelince;

Beyaz kaplamalar ile ilgili düşüncenize bende katılıyorum başka bir şey olması ihtimali zayıf, resimlerde görünmüyor ama onun altında bir katmanda eskiden zift derdik şimdi kesin modern bir ismi vardır :) o tip bir kaplama olması muhtemel, tabi bunun üzerine acaba direkt toprak mı kapanacak? Eğer öyle olacaksa orada yine de bir drenaj olmalı diye düşünüyorum, belki de o zemin balık sırtıdır ve yanlara yapılacaktır ya da yapılıyordur. Ama belki de böyle bir şeye gerek yok.

O dikdörtgene gelince o büyük ihtimal ile istasyonun havalandırma şaftı, oraya havalandırma ekipmanları gelecektir, havalandırma derken acil durum havalandırması olduğunu düşündüm, herhangi bir yangın durumunda metro istasyonlarında dumanın tahliyesi önemli bir şey çünkü, bu dumanı tahliye edebilmek için çok güçlü pervaneler kullanılır, benim aklıma başka seçenek gelmedi.

Diğer taraftan genel olarak E-5 in diğer tarafındaki girişlerde bir çalışma yok gibi anladım mesajınızdan, acaba yol kotuna yakın alt geçişler olacaksa o sebepten olabilir mi diye düşünüyorum. Yani bu tip geçişleri inşa etmek için karayolunda kısmi şerit kapatması ya da yön kapatması yapılması gerekebilir çünkü, bir ihtimal aklıma böyle bir şey geldi.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5582
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 23 Mar Sal, 2010 09:05

Hepimiz burada yapayalnızız, yalnız elit :lol:

Evet, Esat'ın söylediklerine katılıyorum. O kaplamanın altında herhâlde artık zift değil de, kaplama olarak sentetik bir madde olabilir. Bugün betonu öyle cilalarlar.

Girişlerin yüksek olması ile ilgili iki fikir yürütebiliriz ... 1. etrafı kaplayan duvar ne kadar "yukarı" çıkacak? Şişhane gibi isimlendirmeleri ben şahsen yanlış buluyorum ya, burada bir metro istasyonu etrafa o etrafın neresi olduğunu gösterir, çünkü koskoca ismi olur. Yani Paris ve Berlin meselâ. Münih'te – galiba!!! – bu yokt(tu), oranın yabancısı olarak metro istasyonu gördüğüm zaman, hangi istasyonun olduğunu, nerede olduğumu anlamıyordum, o çok kötü. Belki bu istasyonlarda isimlendirmeler daha yüksekte olur. Ama herhâlde olmayacaktır ve gegelim 2. noktaya ... etrafı komple yeni şekillendireceklerdir. Yani taş, toprak, kaplama falan ... bunlar oranın üstüne kaplayacak. Belki bu esnada oraları tamamen yeni düzenlerler de, İstanbul'da düzensizlik çok ileri ya. Aklıma Alanya geliyor. Orada da son 20 yılda, kaldırım yapma esnasında tüm biçimsizlikleri düzüp, tek seviyeye getirip yeni bir şekillendirme yapmışlar.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18149
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 23 Mar Sal, 2010 09:44

Bence o yüksek ve 4 tarafı kapalı olanlar kesin duman tahliyeyi için ekipmanların bulunacağı bacalar, ne bileyim başka ihtimal aklıma gelmiyor :)

İstasyon ismine gelince, biz o ismin bulunduğu yere genelde alınlık diyoruz, ve bizim şöyle bir sorunumuz var. Yer altı metro ya da raylı sistem istasyonlarında istasyon girişlerinin üzerinin kapalı inşa etmiyoruz. Mesela M2 hattında bir kaç noktada bu tip üzeri kapalı yerler var, geri kalanında aynı tip açık istasyonlar var, istasyon ismi nerede olacak? Yapının alınlık olabilecek tek yeri ve aslında doğru olarak ta orası girerken hemen karşınıza gelen duvar.

Ama bu duvara yazılan bir yazı sadece içeri girenler tarafından görülebiliyor, yani Başar'ın kast ettiği gibi biraz uzaktan bu istasyon neresidir ağalar diye sorarsanız cevap alamazsınız. Ben bu tip üzeri açık girişlerde iki yandan direk dikerek ortasına bir tabela ile istasyon ismi yazılmasına karşıyım, bu çok çirkin, estetiği bulunmayan ve eğreti bir iş yapmaktan başka bir şey değil, bunu yapana kadar daha önce de önermiştim, totem olarak adlandırdığımız metro logosunun bulunduğu direkte logonun hemen altındaki silindirin üzerinde istasyon ismi daha büyük yazılsa çok daha güzel görünür, en azından işe yarar.

Diğer çözüm biraz pahalı ve bu işi ihale ederken yapılmadı ise sonradan kimse elini sürmez, sürmüyor da. M2 hattında böyle bir çalışma için geçmişte adım atılmıştı, o günlerdeki kadro yönetiminde desteği ile Üniversiteden hocalar ile irtibata geçmiş hatta bir iki ön çalışma dahi yapılmıştı, en son İBB den onay aşamasına kadar gelmişti bu çalışma, emin değilim ama yine maliyet problemleri nedeni ile beklemeye alınmış ve o şekilde de dosyası alta doğru ilerlemişti :) hala da değişen bir şey yok, olur inşallah.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5582
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 23 Mar Sal, 2010 16:50

O baca/havalandırmadır herhâlde, evet.

Bak, dediğim şey şu ... tek böylesi doğru:
http://www.berlin-zu-fuss.de/touren/tour1.html (en altta)
http://www.panoramio.com/photo/10890547
http://www.panoramio.com/photo/18707024
Sırf misal.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18149
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 23 Mar Sal, 2010 16:55

Tamam işte o tabela sisteminide estetik bir şekilde koyabilirsin sorun yok, ama işte bende diyorum ki, sadece İstanbul ya da ülkemizde değil, bu pek çok başka dünya raylı sistem istasyonlarında da böyle gibi, yani bir şekilde orada metro istasyonu olduğu metro logosu ve totemi ile gösteriliyor, istasyon adını yakına gittiğin zaman görüyorsun, ya da zaten biliyorsun. Ha bu aman bizde de olmasın boşver değil. Fakat büyük ihtimalle biz de yine M2 nin istasyonlarındaki gibi olacak merdiven başına gelmeden istasyon ismi görülemeyecek.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5582
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 23 Mar Sal, 2010 17:49

Eh, kötü olacak o zaman işte. İnsan çoğunluğunun yaptığını taklit edebilir, ama işin bilginlerini de. Bulalım bakalım şimdi, bu işi kim daha iyi yapmış. Bundan daha iyisi varsa, güzel, ama bunun altında kalındı mı, ... kötü olacak o zaman işte (of, ne kadar edebî oldu).

Yansıra, o totem burada da hep var, yani ya totem, ya levha, ama bütün ülkede (hem de Almanca konuşan ülkelerde diyebiliriz) mavi arkaplânlı beyaz U simgesi belirir. Altına da bazen hat yazılı olur. İsim ondan bağımsız.

Hakan
Kadrolu Personel
Mesajlar: 1434
Kayıt: 29 Oca Sal, 2008 15:44

Mesaj gönderen Hakan » 23 Mar Sal, 2010 17:52

Esat bey girişlerin hemen yanına üzerinde şu M'li Ulaşım AŞ logosu bulunan direklerden de dikiyorlar. Muhtemelen burada da aynı sistemi uygularlar.

Birde şunu eklemeyi unutmayayım, bu hatta giriş-çıkışların üzeri kapalı olacak.

Örnek olsun diye bir-kaç istasyon planına baktım,
Resim
Resim
Resim

Kartal, Hastane ve Kozyatağı'nda örnek seçtiğim giriş çıkışlar hepsinde çatı var.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18149
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 23 Mar Sal, 2010 18:00

Totem istasyon ismi dışında bir şey aslında, zaten Başar ın bu kadar sorun etmesinin sebebi de o :) yani totem tek başına belirleyici değildir, daha çok orada hangi sistemin olduğunu tanımlamak içindir, bizde biraz farklı tramvayda da aynı metroda da.

Ama resimler iyi oldu ve tabi açıklamada eğer istasyon girişlerinin üzeri bu şekilde kapalı olacaksa hemen girişin üst kısmında ve belki aynı eksende sundurmanın arka tarafında istasyonun adı yazılabilecek alan var demektir. Fakat her zamanki gibi İBB bu işi ihale ederken doğru düzgün bir yönlendirme ve bilgilendirme işaretleri kısmını şartnameye eklemediği için firmanın kafasına göre, ya da Başkanın talimatı ile (başkasının aklı yetmiyor herşeyi Başkanın talimatı ile yapıyorlar) mesleğinde iyi ama yönlendirme konusunda bilgisi olmayan bir mimar tarafından tabelalar yerleştirilecektir :) bu acı bir gerçek, sözüm meclisten dışarı isteyen üstüne alınıp zoruna da gidebilir, "beni beğenmiyormusüünnnnn?" :)

Güzel oldu o çizimler hakikatten.

Hakan
Kadrolu Personel
Mesajlar: 1434
Kayıt: 29 Oca Sal, 2008 15:44

Mesaj gönderen Hakan » 23 Mar Sal, 2010 18:08

Bu arada güncel bir kazı raporu da vereyim.22 mart pazartesi itibariyle;

Kazılacak Mesafe : 56.136 m
Bugün Kazılan Mesafe : 76 m
Toplam Kazılan Mesafe : 49.593 m
Kalan Mesafe : 6543 m

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18149
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 24 Mar Çrş, 2010 18:23

günde 75 metreden hesap etsek 85 gün gibi bir sürede kazı işi bitecek demektir, en geç Haziran sonu diyelim düz hesap olsun :)

Hakan
Kadrolu Personel
Mesajlar: 1434
Kayıt: 29 Oca Sal, 2008 15:44

Mesaj gönderen Hakan » 24 Mar Çrş, 2010 19:23

Bugün itibariyle, 49658 metre toplam kazıya ulaşıldı. Kartal'dan fotoğraflarım var...

Resim
Resim
Resim

Kartal köprüsünün batı tarafında kalan kısımda kazılar sona yaklaşmış, doğu tarafta ise gördüğünüz üzere beton işleri yarılanmış. Bu iki blok arasında son fotoğrafta gördüğünüz tünel var ve bitmiş durumda..

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18149
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 24 Mar Çrş, 2010 20:18

Kartal da bayağı da büyük bir kazı alanı var gördüğüm kadarı ile, 5 güne yine 50.000 deriz herhalde, Pazartesi günü gibi geçilir sanırım.

Cevapla

“Metro Projeleri, İhaleler, İnşaatlar” sayfasına dön