Bu kaza ile ilgili olarak İBB yazılı bir açıklama yayınlamış
http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Haberler/Pa ... eniID=5823
Dün meydana gelen elim tramvay kazası ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerinden gelen bilgiler doğrultusunda aşağıdaki açıklamanın kamuoyuna duyurulması gereği doğmuştur.
Kaza, Bağcılar- Zeytinburnu Tramvayı Mehmet Akif istasyonundan sonraki, Zeytinburnu istasyonuna doğru seyir halindeyken E-5 tramvay viyadük girişine 30 metre kala saat 17.40’da gerçekleşmiştir. Makinist kazanın hemen ardından saat 17.40’da komuta merkezini arayarak kazayı bildirmiştir. Yapılan anonsun ardından 112 İlk yardım, 155 Polis İmdat ve İtfaiye aranarak bölgeye acil yardım ekipleri talep edilmiştir. Olay yerine Merter, Bakırköy ve Bağcılar itfaiye müfrezelerinden hareket eden 3 araç 6 dakikada intikal etmiştir.
Kaza yapan tramvay makinistinin, Bahçelievler Emniyet’i tarafından ifadesi alınmış, ifadesinde Mehmet Akif istasyonundan Zeytinburnu istikametine yolculu olarak seferine devam ederken karayolundaki araç trafiği dolayısıyla tramvay yoluna hızla atlayan öğrencileri gördüğü anda frenleme yaptığını ifade etmiştir. Araç trafiğinin öğrencilerin tramvay yoluna girişlerini görmesine engel olduğu beyanında bulunmuştur.
Kaza yerinde tespit edilen yaklaşık 25 metrelik fren izinden kaza sırasındaki tramvay seyir hızının 30 km/saat olduğu anlaşılmaktadır. Kaza noktasındaki işletme hız limiti max 40 km/saat olup araçların yapabileceği en yüksek hız 50km/saat ile sınırlıdır. Kazaya karışan araç tipi İstanbul Ulaşım A.Ş’nin işlettiği araçlar içerisinde en iyi fren performansına sahip araçlardır. Kaza yapan araç üzerinde yapılan fren performans testlerinde de bir probleme rastlanmamış olup değerler normal ölçülmüştür. Bu kaza Bağcılar – Güngören hattının işletmeye alındığı Eylül 2006 tarihinden bugüne kadar yaşanan ilk ölümlü kazadır. 
Haber sitelerinde cahil cühela bu açıklamayı eleştirmişler, bazıları Kapıkuleyi bile görmeden Almanya' da bu araçları gördüğünü yazmış, bazısı tramvay 25 m. niye duruyor demiş, öbürü tramvay yayalara yol vermiyor demiş, bizde hala İstanbul'a tramvay yapılsın diyoruz, bu yorumcularamı? En basit trafik kuralını dahi öğrenememiş bir topluma mı, yok ya vazgeçtim Tramvay size fazla. Ölen gençlerimize tekrar rahmet ailelerine sabır diliyorum, bu haber unutulur geride onların yası kalır tek gerçek budur.