Güzel sorular vallahi, daha önce bölük pörçük değinmiştik. Şimdi önce şöyle bir yükü dağıtayım

Alamanya ile ilgili bize Başar yol gösterir, diğer Avrupa ülkeleri özellikle Fransa' dan Kemal Çevik abimiz başlığa bakarsa bir şeyler yazar diye düşünüyorum, ayrıca Bilal Ünal isimli üyemizde Japonya' daki durum hakkında bilgi verebilir, ülkemizden sorularınıza ise herhalde Mehmet in cevapları olacaktır, bu sayede dünyada nasıl acaba nın cevabını bulabiliriz.
Ben size Avusturya' yı biraz anlatabilirim, valla siz Almanyada 200 km gara yaklaşma hızını iyi bulmuşsunuz

O hız o bölgedeki ortalama hızdır, yani yine uzunca bir yolda 250 yapıyordur ama gara yaklaştıkça hızı 100 ya da daha aşağı düştüğü için ortalama 200km/h hız görünüyordur. Avusturya' da hızlı trenler gara yaklaşım esnasında çok daha yavaş gidiyorlar, nerede ise banliyö trenleri ile aynı hızda ve bu kent sınırına girdikleri andan itibaren böyle oluyor aşağı yukarı.
Bunun sebebi bana göre çok basit, büyük gar bölgelerinde hızlı tren hatları ister istemez diğer tren hatları ile geçişler yaşıyorlar, bu geçiş bölgelerinde yer alan komplike makas ekipmanları çok yüksek süratlerde geçişe izin vermezler, zaten işletmede buna izin vermez dolayısı ile hız zaten otomatik olarak düşmek zorunda, bunun gar bölgeleri için gerekli olduğunu düşünüyorum. Hat içerisinde ise hattın geometrisi ile alakalı durumlar olabilir, hızlı tren hattıda olsa çok dar bir kurp dönülüyor ise hız düşmek zorundadır, örnek geçen Almanya' da çöp kamyonuna çarpan ICE treni o bölgede 80-90 km/h hız yapabiliyordu. Yine Avusturya üzerinden örneklersem, bildiğim kadarı ile pek çok bölgede diğer hatlar ile aynı yolları kullanıyor bu araçlar zaten bu sebepten çok aşırı hızlı değiller, yanlış hatırlamıyor isem geçtiğimiz yıllarda bazı yerlerde hat iyileştirmeleri ve ilaveleri yapıldı hızlı trenler için, ama bunu ICE lar için değilde daha çok kendi RailJet trenleri için yaptılar, çünkü her iki trende buralarda ancak 230km/h yapabiliyor. Yanlışlarım varmıdır bilgilerde bilmiyorum genel olarak takip edebildiğim kadarı ile yazdım.
O ilk verdiğiniz link Başkentray işletmesi, onu biraz Marmaray gibi düşünün, sistem şu anda banliyö fakat revizyon sonrası metro standartı işletmesi olacak bildiğim kadarı ile, fakat oradaki hızlı tren, konvansiyonel olayı ile ilgili net bilgim yok dediğim gibi bir ara Mehmet bir şeyler yazmıştı, o açıklar belki.
İkinci linkteki bahsettiğiniz Kayaş-Elmadağ arası orada hızlı tren projesi içerisinde görünüyor ve 26 km uzunlukta, oradaki veriler hattın geometrisine göre hazırlanmış livre dataları olabilir, bir yerlerde trenlerin frenlemesi ile ilgili bir makale okumuştum, 50 km/h ciddi bir fark, orda gördüğünüz gibi bir sonraki sectionda 130 km/h ya düşmesi gerekiyor, bu sebepten 200 km/h nin üzerine çıkmasına izin verilmemiş olabilir, komik gelmesin ama eğer bilgisayarda tren simülatörü ile oynadı iseniz bu farkı anlayabilirsiniz, çok basit hatlarda bile livre hızını aştığınızda peronu kaçırabiliyorsunuz ya da acil frene geçmeniz gerekebiliyor. Sonuçta demiryollarında hız kriterleri ve frenleme mesafeleri karayollarına göre daha farklı ve çok daha fazla dikkat edilmesi gereken değerler.