az sonra

'Turiste özel' tramvay hattına onay çıktı
Zeynel YAMAN / SABAH 02.10.2010 Kruvaziyerlerle Karaköy Limanı'na gelen turistleri tarihi yarımadaya taşıması planlanan özel ekspres tramvay hattı projesi onaylandı, çalışmalar başlıyor
İstanbul'u ziyaret etmek amacıyla Karaköy Limanı'na gelen turistleri, tarihi yarımada ve Sultanahmet meydanına taşımak amacıyla yapılması planlanan özel tramvay hattının çalışmalarına başlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi konuyla ilgili aldığı kararla Tophane- Sultanahmet arasında ekspres hat yapılmasını onayladı. Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nce hazırlanan raporda ayrıca Sultanahmet Meydanı'na yapılacak ekspres tramvay seferleri sayesinde meydandaki turist otobüsü kaosunun sona erdirileceği de belirtildi.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Tophane Tramvay Durağı ile kruvaziyer limanı arasına ray döşenerek özel hat çekilecek. Limanda gemiden inen turistleri taşıyacak özel tramvay aracı, Tophane'den mevcut raylı sistem üzerinden devam ederek Sultanahmet durağından ayrılarak dönüş yapacak. Mevcut ray sistemi üzerinden uygulanacak yeni sistem, gerektiğinde ayrı bir hat olarak hizmet de verebilecek.
YILDA ORTALAMA 600 BİN TURİST GELİYOR
İstanbul'un denizyolu turizmine açık tek kıyısı olan Karaköy'deki limana, yılda ortalama 300 kruvaziyer yanaşıyor ve 600 bin turist geliyor. Turistler, Sultanahmet Meydanı ve diğer tarihi alanlara seyahat acentelerine ait otobüslerle götürülüyor. Salıpazarı-Karaköy Kruvaziyer Limanı projesinin hayata geçmesiyle İstanbul'a gelen turist sayısının 3 milyonu bulacağı ifade ediliyor.
Ara sıra çalışacakta olsa, 100 metre ray döşenecekte olsa seviyorum tramvaylarıGemilerin yanaştığı Salı Pazarı ile Sultanahmet Meydanı'ndaki tramvay durağının arkasına bir tane durak yaparak ve mevcut tramvay yolunu kullanmak suretiyle gemi yolcularının belki özel bir tramvayla Sultanahmet ve Beyazıt'a taşınmaları ve bunların tekrar demiryolu ile Salıpazarına götürülmesi çalışması var. Proje tamam. Ancak bazı bürokratik engeller var. Onlara da derdimizi anlattık. Umuyorum onları da aşacağız ve en kısa zamanda önümüzdeki seneye turizm sezonuna onu yetiştireceğiz. Bu Büyükşehir Belediyesinin desteği ve gayretiyle gerçekleşecek bir proje. Toplam 2 milyon TL'lik bir proje. Mayıs ayına yetişir diye ümit ediyorum.”