Evet, her ne kadar muhalefetimizi gerçekleştirmiş olsak ta, biraz da sayısal verilere bakmak lazım geliyor.
Aşağıda Mehmet in bahsettiği bölge ile ilgili bir çizimim var, ölçülerden göreceğiniz üzere bölge aslında hem bir aktarma durağı hemde cep inşa etmeye uygun, hatta o bölgedeki resmin sağ altında kalan iğrenç alt geçitten dahi yukarı adam gibi bir merdiven ile bağlantı yapabilmek mümkün.
Şimdi bu mümkünatları açıklayalım. M1 genişliği 12m. ki bu bir LRS peron bölgesi için normal genişlik. İstasyonun üst ucunda yol ile istasyon arasındaki bölüm 10m. alt uçta ise 13m. alt geçidin orada ise 15m ye çıkıyor. peron boyu 100 m. ki bu da 4 lü dizi çalışan bir hat için normal, burada yapılacak bir otobüs durağının boyu da bu durak biraz aşağı kayması şartı ile en az 100 metre olmalıdır.
Otobüsler için bir şerit bırakılmalı ama giriş ve çıkışta, rahat girebilmeleri için yaklaşma şeritleri olmalı. 3m bunun için gidiyor, bu durumda en kötü ihtimal ile 7 m. genişlik kalıyor ki, bu iki sistem arasındaki kot farkından dolayı yapılacak merdivenin 75 cm götürdüğünü planlayalım (4 basamak, 4 ncüsü yüksek kota dahil olduğu için 25cm genişlikteki basamaklarda 75 cm, 15 cm yüksekliğinde -insani rakam- 4X15=60cm+30cm otobüs peron = 90cm LRS peron, bu 30 cm yüksek biliyorum ama ince hesap ile uğraşamam) yani her halukarda iki peron içinde 3' er metre kalır ki yeterli.
Burada en büyük sorun üst geçit. Bu üst geçidi ben iki taraftanda çizdim ama sadece üst taraftaki de yapılabilir ama oldukça geniş olmalı ki sirkülasyonda sorun yaşanmasın. Ayrıca metro tarafındaki iniş çok iyi planlanmalı, burada iki ayrı merdiven ile inilmeli, yani metroya ayrı otobüse ayrı. Çünkü yaşanan en büyük sorunlardan birisi ödemeler, İETT zaten parayı cebellezi ediyor, bir de tamamen teslim ederseniz ohoooo

yani her iki sistemin girişi ve ödemesi ayrı olmalı ayrıca peron birbirinden izole edilmeli, merdivenli kısımda metro için turnikeler bulunmalı, bence en kritik durum bu bunun dışında her şey yapılabileceğine işaret etmektedir.
Ama, bu buraya gerçekten metrobüs yapılmayacak ise düşünülmelidir, eğer metrobüs projesi aktif ise hem bu duraklar hemde metrobüs nedeni ile bu yolda ciddi bir darboğaz meydana gelecektir. Metrobüs ile birlikte buradan tüm minibüsler kaldırılmaz ve otobüslerin sayısında ciddi azaltım yapılmaz ise buradaki tıkanıklık içinden çıkılamaz hal alabilir (Çapa otobüs durağı faciasının bir benzeri)
Sonuç bildirgesi, ileriye dönük bir planlama ile ele alınmalıdır, yarın bir gün yolun ortasına başka bir şey yapıcam o zaman bunu yıkıcam diye paralar sokağa atılmamalıdır, birileri bu yazıyı okuyorsa bu işin hesabını kitabını iyi yapsınlar, benim gibi gugulört ten ölçüp biçip olmaz. Bırakın artık şu gugul mühendisliğini.