Kullanımda olanlar: 73
İnşaatı devam edenler: 74
Marmaray'ın banliyö olması, metro sayılmaması gerektiğine de çoğunlukla katılıyorum..
Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme arasındaki kısım, anahat trenleriyle birlikte (YHT, Marmaray tüpüne sokulmayacak diye varsayıyorum) kullanılmayacağı ve sefer sıklığı yoğun saatlerde beş dakikada bir olacağı için biraz metro gibi kabul edilebilir diye düşündüğümden, yukarıdaki hesaplara 5 ve 1 durak eklemiştim..
Örneğin, Kadıköy ve Üsküdar gibi iki ana merkez arasındaki raylı sistem, Söğütlüçeşme-Ayrılık Çeşmesi-Üsküdar şeklinde veya Kadıköy-Ayrılık Çeşmesi ve Ayrılık Çeşmesi-Üsküdar şeklinde Marmaray sayesinde sağlanacak..
Ataköy-Bostancı arasındaki Marmaray da hem nispeten kentin merkezî semtlerinin tam içinden geçmesi, hem de metro hatlarıyla ızgara gibi bir sistem oluşturması itibarıyla belki metro/banliyö arası gibi sayılabilir, ama Ataköy'ün batısı ve Bostancı'nın doğusu kesinlikle, tartşmasız "banlieue" hattı sayılmalı bence de..
Neyse, neticede, şu anda 70'lerde olan metro durağı sayısının 150 civarına ulaşacak olması, müthiş bir şey..
Şimdi bir çalışma daha yapıp, aktarma merkezi duraklarını eleyeceğim abi..
Örneğin, Mecidiyeköy'de iki ayrı metro durağı olacak, ama oradaki bir insan için belirli bir anda tek metro durağı olacak: Gideceği yer için kullanacağı durak.. Eğer Beşiktaş'a gidiyorsa, M7 durağını duraktan sayacak; Taksim'e gidiyorsa M2 durağını dikkate alacak

Şimdi de şu aktarma duraklarını eleyip yukarıdaki listeden düşelim abi.. Efektif olarak yeni yerlere yapılmakta olan durakların sayılarını mevcutlarla karşılaştıralım böylece..