Sırada Viyana 5 numaralı tramvay hattı var, bu hattın özellikle ilk videosu "yerim dar oynayamıyorum" pardon "yerim dar tramvay yapamıyorum" diyenlere iyi bir örnek bence, yer dar olsa da tramvay olabiliyormuş demek ki diyorum, tabii bazı gerçekleri göz ardı etmeden izlemek lazım. O bölümde geçilen cadde tramvayın işlediği dar caddelerden birisi, çoğunluk ile karayolu araçları ile hemzemin ilerler ve iş gidiş dönüş saatlerinde de sorunludur ama çok ciddiye alınan bir sorun olarak görülmüyor, dolayısı ile burada 2 milyonluk bir kent ile bizde kendi ülkemizdeki ancak 2 milyonluk kentleri karşılaştırmalıyız derim, dar yer tanımını İstanbul' a taş atarak yaptım ama gerçek kıyas ya da gerçekten bu sistemi örnek alabilecek olanlar daha az nüfusa sahip ve kentleşmesi İstanbul gibi yayılmamış kentlerimiz olabilir, bunu göz ardı etmeyelim.
Dediğim gibi 5 numaranın güzergahı sabah akşam trafiğinde biraz sıkıntılı olabiliyor, çoğu zamanda yanlış park eden araçlar yüzünden gecikmeler yaşanabiliyor, bugün büyük sorunlar yok gibi görülsede sürekli göç alan ve her göç edenin ilk bir kaç maaşı ile altına araba çektiği bir yerde trafik sorunu 20 yıl sonra ne halde olacak merak ediyorum. Eyalet yönetimi ulaşım master planlarını 20 yıllık yaptığı için çok karamsar olmayabilir ama ben bir İstanbullu olarak karamsarım
Her ne ise hattan bahsedelim birazda. Bu hat kentin iki büyük tren garını bağlıyor, Batı Garı (Westbahnhof) ve Kuzey Garı (Nordbahnhof) arasında çalışan sistem önce güney-kuzey sonra batı-doğu istikametini izliyor diyebiliriz kabaca, aslında iki gar arasında metro üzerinen aktarma yapılarak daha hızlı gidilebilir, zaten bu hali ile sizinde videoda göreceğiniz üzere daha çok doğu-batı aksında kentin doğusuna hizmet veren tramvay hatlarını dikine kesecek şekilde tasarlanmış. Video biraz eski sanırım çünkü Kuzey Gar yani eski ismi ile Nordbahnhof yeni ismi ile Praterstern de bu videoda görülen inşaatlar çoktan bitti, o sondurakta şu anda üzeri metal ile kaplı bir tramvay ve otobüs durağı ile modern bir gar binası var, ayrıca tramvay hatlarınında oradaki pozisyonu değiştirildi, eskiden gar altından geçerek tur atıp baş durak yaparlardı, şu an da önünde duruyorlar. Bir ilavede bildiğim kadarı ile 21 numaralı hatta ait olan Praterstern deki eski ray hattıda görülüyor, bu hatta U2 metro hattının kuzey uzatması ile birlikte iptal edilmişti ve rayları söküldü, bu da bu kentte tramvay adına gördüğüm üzücü bir şeydi. Diğer mesajlarda belirtmiştim bunda da yazalım videoda sırası ile Neubau (7.Viyana), Josefstadt (8. Viyana), Alsergrund (9. Viyana), Brigittenau (20. Viyana) ve Leopoldstadt (2.Viyana) ilçelerinden geçiyor ve 2,6,9,18,31,33,37,38,40,41,42,43,44,46,49,52,58,D,O tramvay hatları ve U1,U2,U3,U4 ile U6 metro hatlarına aktarma yapılabiliyor, yani bu hali ile tam bir aktarma hattı. (otobüs aktarmalarını yazmadım.)
Çok laf az iş yaptım yine, buyrun videolar;
http://www.youtube.com/watch?v=LbPX2kdj4Tc
http://www.youtube.com/watch?v=qy6cpO5Mrhc