tr-TS.09 » Bilet Fiyatları Kıyaslaması

Büyükşehirler ve AB Toplu Taşım Ücret Kıyaslaması

Ülkemizde Pahalı
7
39%
Ülkemizde Ucuz
5
28%
Aynı Oranda
3
17%
Fikrim Yok
3
17%

Toplam oy: 18

kenanmar
Serbest Geçiş

Mesaj gönderen kenanmar » 17 May Prş, 2012 16:44

Sadece kamu araçlarından değil toplu ulaştırma yapan tüm araçlardan otoyol - köprü gişelerinde ücret alınmamalı.

Bildiğim kadarıyla Sultanbeyli'den kalkan 18K, 18U vb. otobüsler Dudullu'da gişelerden geçtikleri halde otobüs ücreti 1 bilet.
Şehrin insanların yerleşmesi için zorlandığı öteki ücra köşesi Kayaşehir-Taksim arası 1.5 bilet,
Boğaz geçişli hatların çoğunluğu, Bahçeşehir - Beylikdüzü yönüne giden kimi hatlar aktarmasız 2 bilet.
Silivri, Çatalca, Terkos, Riva,Şile, Pendik-Tuzla'nın sahile uzak bölgelerine giden otobüslerin ücretleriyse apayrı karmaşık.
Neticede köprü-otoyol gişelerinde para ödeniyor olmasını ekstra biletle ücretlendirmek konusundaki ısrarın anlamsız olduğu ortada.
Kamu Araçlarına Otoyol Bedava!
Ücretli otoyollarda meydana gelen asayiş ve trafik olaylarına müdahale eden polis, jandarma ve itfaiye gibi kamu araçlarından artık ücret alınmayacak.

İtfaiye ve emniyet ekiplerinin otoyol ve köprülerde meydana gelen bir kazaya veya yanan bir araca ilk müdahalesinde saniyeler bile büyük önem taşıyor. Kaza yapan bir araçtaki yaralıyı çıkartmak ya da yanan bir aracı söndürebilmek için hızlı hareket etmek zorunda kalan itfaiye ekibi veya güvenlik güçleri, bugüne kadar otoyol ve köprü ücreti ödüyordu. Sadece 112 ambulanslarından ücret alınmıyordu. Kaçak geçişler nedeniyle pek çok kez ceza ödeyen itfaiye, emniyet, jandarma ve diğer kamu kurumları, araçlarına OGS ve KGS kartları almak zorunda kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen yıl itfaiye araçlarının geçişi için 60 bin TL ödedi. Ancak bundan böyle otoyol içindeki olaylara müdahale eden kamu araçlarından ücret alınmayacak.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/05 ... odemeyecek

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 17 May Prş, 2012 23:06

Öncelikle şunu söyleyeyim kamu araçlarında alınması zaten saçma sapan bir olaymış, bu saçmalığa son verilmesi yerinde bir uygulama ama otobüslerden alınmaması konusunda bir şey diyemem, sonuçta amacını hizmet etmek değil para kazanmak olarak gören her kurum kazandığı para karşılığında birilerine para kazandırmak zorundadır, verdiğin hizmetin karşılığı para ile ölçülüyor ise aldığın hizmetinde bir para karşılığı olması normal.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 12 Ara Prş, 2013 11:12

Yeni bir başlık açmak istemedim şimdilik buradan yazayım istedim belki ilgilenen olur konu ile diye. İstanbul' da bir süredir besleme hatları ve otobüslerdeki aktarmalar nedeni ile raylı sistemi kullandığınız zaman enteresan rakamlara yolculuk etmek mümkün olan güzergahlar var. Tabii süre olarak bir kıyas yok bu işin içinde yani metrobüs seçeneği ile çok daha hızlı gidebileceğiniz bir noktaya raylı sistemler ile 3 aktarma da gidiyorsunuz ama aynı paraya ya da biraz daha ucuza bile gelebiliyor. Bir de yeni açılan metro hatlarından M3 ve M1B yi beslemek için kurulan otobüs hatları var ve bunlar sadece 10 kuruşa yolcu taşıyorlar, üzerine 1,90 tam ücret kesilse bile 2 liraya geliyor ki Aksaray hedefli bir yolculukta toplam 3 sistemi bu paraya kullanmış oluyorsunuz, bir de M3 e yolcu taşıyan otobüsler ile ilgili bu otobüslerin çalıştığı bölgelerde çok aktif bir tanıtım kampanyası da sürüyor takip edebildiğim kadarı ile.

Resim

fcinar
Aylık Paso

Mesaj gönderen fcinar » 12 Ara Prş, 2013 13:50

Eskişehir'de bu konuda malesef birazcık pahalı !

ESKART (TAM -1 biniş değeri) -> 1,55 TL

ESKART (İNDİRİMLİ -1 biniş değeri) -> 1,05 TL

Tek Geçişlik ESBİLET (TAM) (Aktarma Ücretsiz) -> 1,90 TL

Tek Geçişlik ESBİLET (İNDİRİMLİ) (Aktarma Ücretsiz) -> 1,80 TL

* Otobüs + Tramvay / Tramvay + Otobüs aktarma -> +0.20 TL

* Otobüs'ten otobüse aktarma yok .:(

Otobüs'ten otobüse aktarma yaptığınız da ;
ESKART'ınız var ise ; 3.10 TL
ESBİLET'iniz var ise ; 3.80 TL

Minibüs ve Dolmuşlar ;
TAM -> 1.75
ÖĞRENCİ -> 1.25

ÖmerYILMAZ
Sezonluk Yolcu

Mesaj gönderen ÖmerYILMAZ » 05 Şub Çrş, 2014 18:15

Antalya'da ulaşım bence pahalı. Ancak aktarma ile her yere gidilebiliyor.

3 yıldızlı diye geçen tüm hatlarda Tam 1,80 öğrenci/öğretmen 1,10
5-10 tane de 2 yıldızlı hat var bunlarda tam 1,60 indirimli 1 lira

Uzun ilçe ve köy hatlarından bazılarının tarifesi 2-2,5-3 şeklinde uzunluğuna göre değişiyor. Bu hatlara bindikten sonra yanılmıyorsam aktarma ücreti kesilmiyor?

Raylı sistem ücreti de tam için 1,60 indirimli 1 lira

Raylı sistemden otobüse ve otobüsten otobüse aynı hat olmamak kaydıyla aktarma var.

Yalnız aktarmalı binişlerde ödenen toplam ücret tam 2 lira, indirimli 1,20

Şöyle 1,60 tarifesi olan raylı sistemden 1,80 tarifesi olan bir otobüse binerseniz 1,60 + 0,40 kuruş ödersiniz

1,80 tarifesi olan bir otobüsten 1,60 tarifesi olan raylı sisteme binerseniz 1,80 + 0,20 ödersiniz. Yani şehir merkezinde istisnalar dışında hangi hatta aktarma yaparsanız yapın ödeyeceğiniz toplam ücret 2 liradır.

Örneğin Antalya'nın en kuzeyindeki merkez ilçe Döşemealtında OSB'den DC15 otobüse bindiniz: 1,80 ödediniz

Antalya'nın en doğusundaki merkez ilçesi Aksu'ya gitmek için DC15'ten AC03 ya da AF04 hattına bineceksiniz +0,20 ödeyecek ve toplamda 2 lira ödeyeceksiniz.

Antalya'da üstteki örnekte olduğu gibi 4 ilçe değiştiriyorsunuz Döşemealtı->Kepez->Muratpaşa->Aksu; ve ödediğiniz ücret 2 lira ile sınırlı. Toplam gittiğiniz mesafe 40-50 km'ye yakın.

Otobüs, minibüs, belediye otobüsü fark etmez, hepsi aynı.

Sonuç olarak Aktarmalı yolculuk devam ediyor. Ben mesela bu sabah kaçırdığım bir otobüse yetişmek için midibüse bindim. 2 dk sonra inip kaçırdığım otobüse bindim. Bilmiyorum, aktarmayı lehine kullananlar var mı?

Engin Y
Seyyah

Mesaj gönderen Engin Y » 13 Haz Cum, 2014 08:48

İstanbul'da ulaşıma zam geldi..

Haberlerde genelde yüzde 10 şeklinde ifade edilmiş olsa da aktarmalara gelen zam oranı daha yüksek..
İlk Biniş: 1,95 TL'den 2,15 TL'ye yüzde 10,3.
1. Aktarma: 1,25 TL'den 1,45 TL'ye yüzde 16,0.
2. Aktarma: 1,00 TL'den 1,15 TL'ye yüzde 15,0.
3.-4.-5. Aktarma: 0,75 TL'den 0,85 TL'ye yüzde 13,3.

İstanbul'da gideceği yere aktarmasız, tek seferde giden kişi sayısı çok az. Dolayısıyla, ilk binişe gelen zam oranı yüzde 10 olsa bile, aktarmalardaki yüksek zam oranı sayesinde, gerçek zam oranı daha yüksek hissedilecek..

Resim

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 13 Haz Cum, 2014 09:01

Diğer kentlerde yakın zamanda bir zam olmadı ise İstanbul' u takip ederler diye düşünüyorum. Ulaşım bana da pahalı geliyor açıkçası, tek biniş jeton ücreti 4 liraya çıktı bu durumda kart almak dışında bir alternatif kalmıyor zaten ama kart ile de dediğin gibi iş icabı toplu taşıma ile yollarda olanlar için cazip bir tarafı kalmıyor, bence abonman ücretleri daha cazip hale getirilmeli ama ona da zam yapılmış. Hayır olsun ne diyeyim.

Engin Y
Seyyah

Mesaj gönderen Engin Y » 13 Haz Cum, 2014 09:24

Abi,

36L diye bir otobüs var, Mescid-i Selam'dan kalkıyor, Beşiktaş'a gidiyor. Eskiden sadece Avrupa Konutları'ndan kalkardı bu otobüsler, Avrupa Konutları-Kabataş arası çalışırdı. Önce Cebeci-Beşiktaş olarak değiştirdiler, sonra da Mescid-i Selam-Beşiktaş yaptılar.

Otobüsler iğrenç çift katlı konservelerden ve ücreti 3,30 TL'ydi. Sanırım zam sonrası 3,65 TL olmuştur. Aktarma falan da yapılamayan bir hat bu arada.

Diyelim ki Avrupa Konutları'nda oturuyorsun ve işin 4. Levent'te. Bu otobüse binip tıkış tıkış (Karayolları'na gelene kadar otobüste insanca seyahat edebilecek bir boşluk kalmıyor) seyahat edip günde 7,30 TL vereceğine, kendi aracınla rahatça gidiş geliş için toplam 25 km yol yapıp 10-12 TL mazot-benzin parası vermek daha mantıklı değil mi? Hele yanına bir de yol arkadaşı bulsan, iki kişilik otobüs ücretiyle rekabet bile edemiyor.

İşin Maslak'taysa, yani bir de Seyrantepe Yolu durağında inip metroya biniyorsan, toplam maliyetin 3,65 TL + 2,15 TL = 5,80 TL ediyor. Gidiş-dönüş olarak düşününce, günlük 11,60 TL'yi o konserve otobüse ödeyeceğine, arabanla 30 km yol yaparak 12-15 TL mazot-benzin parası ödüyorsun.

Tabii burada, 4. Levent'te veya Maslak'ta park için para ödemediğini varsaydım ki pek çok plazanın altında kapalı otoparkı var. Ben de mesela Taksim'e haftasonu bile giderken bizim ofisin otoparkına bırakıp buradan metroyla gidiyorum. Hem trafikli kısımda sürmemiş oluyorum, hem de Taksim'de otopark ücreti ödemiyorum..

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 13 Haz Cum, 2014 10:33

Senin gibiler yüzünden toplu taşıma zarar ediyor işte :D:D

Engin Y
Seyyah

Mesaj gönderen Engin Y » 13 Haz Cum, 2014 14:53

Öyle deme abi :)

Bizde mesela toplu taşıma güya Avrupa'dan daha ucuz. Lizbon'dan örnek verelim, 1,40 €'ya biniyorsun, ama bütün metro sistemini kullanıyorsun hatlar arası geçiş yaparken turnike olmadığı için.

İstanbul'da 2,15 TL, ama bir aktarma yaparsan 3,60 TL ve iki aktarma yaparsan 4,75 TL ödüyorsun. Yani ilk biniş 0,75 €, ilk aktarmayı yapınca 1,25 € ve ikinci aktarmayı yapınca da 1,65 € ödüyorsun.

Türkiye'deki ortalama kişi başı gelirin Portekiz'deki ortalama kişi başı gelirden düşük olduğunu da hesaba kattığımızda, özellikle orta ve dar gelirli kesimin harcanabilir (sabit giderler düşüldükten sonra kalan) gelirine oranı çok daha yüksek çıkar abicim..

kenanmar
Serbest Geçiş

Mesaj gönderen kenanmar » 13 Haz Cum, 2014 19:25

Bu İETT zamları insanları 2. El ucuz ve az yakan otomobil almaya zorluyor. Cidden katlanılacak ücretler değil bunlar. Nedir bu zam zam zam olayı. Sübvansiyon çok mu zor anlamadım. Tarıma, hayvancılığa ve sanayiye teşvik toplu taşımaya köstek var. Cidden illet oluyorum. Burası Los Angeles mı ki herkesin otomobili olup çoğunluk toplu taşımayı tercih etmesin.

btgn
Yıllık Paso

Mesaj gönderen btgn » 13 Haz Cum, 2014 20:51

Diğer şehirlerdeki (özellikle Bursa) ulaşım ücretlerini gördükçe İzmir'e şükrediyorum. Burada en azından 90 dk içinde tüm aktarmalar ücretsiz. Bursa'da ise belediye ipin ucunu iyice kaçırdı öğrenci bile 1,35 olmuş tam da yanılmıyorsam 2,20.

“Haberler - Duyurular” sayfasına dön