tr-L.03 » İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Köprüsü [İnşaat Süreci]

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 28 Eyl Sal, 2010 11:14

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Kamulaştırmalarla beraber 11 milyar lira büyüklüğündeki bu proje tamamlandığında, İzmir-İstanbul arası 3-3.5 saatte seyahat edilecek" dedi. Yıldırım, kapsamında yapılacak köprüden geçiş ücretinin ise KDV hariç en fazla 35 dolar olacağını bildirdi.
http://www.lojiport.com/news_detail.php?id=24060

Harika bir rakam, UBAK bunu öngördü ise firmada bunu ister :) aşağı yukarı 60 Lira ya denk geliyor bugünkü kur itibari ile, Anadolu Jet ile promosyonda Gidiş/Dönüş ücreti :) hımmm 50 dk. da gitmek mi 3,5 saatte gitmek mi? Tabii ki bu rakama bir geçiş ücreti olacağının garantisi yok Sn. Bakan sadece maksimum bu olur demiş ama çok ciddi bir rakam. Mevcutta otoyol ücretleri hakkında fikri olan varmı, pek pahalı değildi ya, Edirne-İstanbul + Köprü Geçişi + İstanbul-İzmit ya da İstanbul-Ankara kaç para tutuyor, km olarak kıyaslama yapabiliriz.

Hakan
Kadrolu Personel

Mesaj gönderen Hakan » 28 Eyl Sal, 2010 13:02

İzmit köprü geçişi, 40 dolar civarı oluyor o da 60TL tutar, yalnız körfezi dolaşırsanız da benzinli araçla en az 40TL yakarsınız, kazanacağınız zaman ise 1 saatten az değildir. Mevcut durumda Topçular-Eskihisar araba vapuru otomobiller için 45TL... Otoyol ücretlerini tam bilmiyorum ama KGM sitesinde olabilir...

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 28 Eyl Sal, 2010 16:02

Benzin o kadar tutarmı ya, offf, ben yakıt fiyatlarından haberim olmadığı için işin o kısmını düşünmemiştim bak, doğru bir de öyle kıyaslamak lazım.

Hakan
Kadrolu Personel

Mesaj gönderen Hakan » 28 Eyl Sal, 2010 21:30

Benzin 3,8 TL civarında, km'de 25 kuruş yaksa. Körfezi dolaşmak 150 km civarında dır herhalde, ki İzmit içinde Gölcük'de falan şehir içinde yakıt masrafı biraz daha fazla olacaktır. 40TL'den az yakmaz muhtemelen...

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 28 Eyl Sal, 2010 21:41

Köprünün yapılacağı yeri göz önüne alarak earth den ölçtüm 80 km civarında tutuyor, yani köprünün iki başından ölçtüm. 80 km şehir içi Karamürsel yolunun darlığı dur kalklar, sollamalar derken 30 dan aşağı yakmayacağı kesin gibi. Zaten dediğim gibi UBAK maksimum rakam olarak vermiş, iş yapıldığında muhtemelen insaflı bir rakam olacaktır, çünkü otoban kullanma ücretleri de olacak sonuçta bu işin içinde.

Hakan
Kadrolu Personel

Mesaj gönderen Hakan » 28 Eyl Sal, 2010 22:15

Tabi o rakam bugün için değil 7 sene sonra için düşünülmüştür değil mi?

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 28 Eyl Sal, 2010 22:26

Hakan yazdı:Tabi o rakam bugün için değil 7 sene sonra için düşünülmüştür değil mi?
Umarım, valla benim beyin durmuş Hakan, bütün açıkları kapadın helal olsun. İnşallah öyledir o zaman benzin karşısında o 35$+kdv çerez parası kalır herhalde :D

btgn
Yıllık Paso

Mesaj gönderen btgn » 29 Eyl Çrş, 2010 15:34

Şu anda bu hatta çalışan arabalı vapurların ücreti ne kadar ? Köprü ücreti ile kıyaslandığında zaman kazanmak için köprüyü kullanmaya değer mi?

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 03 Eki Pzr, 2010 23:32

http://www.ido.com.tr/index.cfm?page=Su ... =409&ln=TR

İDO nun verdiği bilgilere göre otomobiller için geçiş ücreti 45 TL. başka bir yerde 2007 rakamını 35 TL okudum, dolayısı ile 3 yılda gelen zam 10 TL, yakıt fiyatlarındaki artış oranının korunacağını düşünür isek köprü bitene kadar bu rakamın 20 TL kadar artması mümkün. Yani tamamen teorik konuşuyorum tabii ama 7 yıl sonra köprünün bittiğini ve açıldığını varsayar isek ve bu süre içerisinde 25 TL zam geldiğini düşünelim 70 TL gibi bir rakam yapar, devletin açıkladığı enflasyon verileri nerede ise hep aynı, yani 3 yıldır genel bir enflasyon yok ama yakıt ve işletme giderlerinde var :) ülkemizde herhangi bir şey olmadığını, Avrupa' nın çökmediğini ve Çin' in dolar üzerinde oyunlar oynamayacağını varsayarak kurun 1,4/1,6 aralığında kalacağı hayalini kuralım :P

yani 7 yıl sonra:

1,5 TL = 1 $ diyelim. (üff be ne iyimser tahmin.)
35 $ * 1,5 TL = 52,5 TL + KDV
Yani KDV de %18 olursa o günkü rakam 62 TL olur.

Bence onlarında planlarındaki olmasını istedikleri kur üzerinden ve akaryakıtın doğrusa orantılı olarak fiyat artışından hesaplayarak buldukları bir rakam bu 35$+kdv. Çünkü bu kaba hesap ile o günlerde köprü ile feribotun ücreti nerede ise birbirine denk olacak sanırım.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 22 Eki Cum, 2010 18:55

http://www.lojiport.com/news_detail.php?id=24588
İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil olmak üzere Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılmasına ilişkin sözleşme imzalandı.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, projenin şantiyelerinin kurulduğunu, yer teslimlerinin yeni yeni yapıldığını söyledi. Turhan, ilk etapta Gebze Dilovası mevkiinde, Körfez köprüsünün güzergahı üzerinde yer teslimi yapıldığını ve projenin temel atma töreninin 28 Ekim'de yapılacağını kaydetti.
Yer teslimleri yapılmaya başlanmış temel atma töreni içinde 28 Ekim tarihi verilmiş, hadi bakalım inşaat safhasına da geçti diyebiliriz bu iş için artık.
Genel Müdür Turhan, azami yapım süresinin sözleşmede 7 yıl olarak belirlendiğine dikkati çekerek, "Firma, 7 yıldan önce yapımı bitirerek, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün oluru ile otoyolu ve köprüyü kısmi veya kesim halinde trafiğe açabilir. Dolayısıyla gelir elde etmeye başlayabilir. 7 yıldan geç kalırsa cezai duruma düşer. Firma, otoyolun trafiğin yoğun olduğu Gebze-Bursa ve İzmir-Manisa kesimlerini bitirerek öncelikli olarak hizmete açmayı istiyor. Otoyolun tamamını, Körfez köprüsü de dahil olmak üzere 5 yılda tamamlamayı istediklerini ifade ediyorlar" dedi.
İşi alan firma 5 yılda tamamlamayı planlıyormuş bir aksaklık olmaz ise, köprü içinde 2011 de inşaatın başlamasından sonra 3,5 yıldan önce teknik olarak tamamlanamayacağını ifade etmişler.

Hakan
Kadrolu Personel

Mesaj gönderen Hakan » 22 Eki Cum, 2010 19:32

Aslında köprü işi uzun sürecekse Kandıra sapağı civarından başlayacak şekilde Gölcük-Bursa aksını yapsalarmış o bile yetermiş. Ama ihale kapsamında değil böyle bir güzergah. İleride mutlaka yaparlar, İzmit merkezden Bursa'ya gitmek için illa ki köprüden mi geçmek gerekecek yoksa...

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 22 Eki Cum, 2010 19:57

Ek yapılır belki, malum oldu bittileri seviyoruz, bazı arkadaşlar icazet verdi bu işlere, devlete talimatı veriyor, ihaleyi iptal etmeyin yapın gitsin diye, :) sonra Esat kaka adam, püüü bi pohtan anlamıyor, 5 km için ihale iptal ettirecek gerizekalı Esat, elimde imkan olsa böyle işler yapan babam olsa defterini dürerim, beni şahsen tanıyan herkes bu huyumu bilir.

Ha ilave olmaz mı işe, olur tabi niye olmasın, ihale bedelinde arttırım yapılarak falan bir takım işler (ana temayı bozmamak şartı ile) artı olarak sürece sonradan eklenebilir, ama tabi bu işi alan adam yap-işlet aldığı için bahsettiğin kesimde böyle bir güzergah yapılabilri mi onu bilemiyorum açıkçası, dediğin gibi illa otobandan gitmek isteyen köprüden geçmek zorunda mı kalacak?

Kilitli

“Karayolu Projeleri, İhaleler, İnşaatlar” sayfasına dön