Ülkemizde henüz gece işletmesi söz konusu değil ve bence çok gerekli de değil ama örnekleri vermeye devam edebiliriz. İlgili başlıkta değinmiştim ama konu gece seferi olunca asıl başlık burası oluyor.
Viyana' da gece otobüs seferleri olmasına rağmen yaklaşan seçimlerdeki oy kapanlarından birisi olarakta metroda hafta sonları gece seferleri yapılması gündeme getirildi. Muhalefet partisi yönetimi alırsa bunu yapacağını taahhüt etti, konunun takipçiside partinin gelecekteki lideri olarak gösterilen buraların en genç politikacısı bir çocuk

çocuk diyorum biraz fazla toy ve sadece vitrin malzemesi gibi duran bir arkadaş çünkü, yanında ise partinin toplu taşıma gibi kent içi işler ile ilgilenen bir milletvekili var.
Konunun gündeme gelip gazetelerin gazı ile de sahte yoklamalar yapıldıktan sonra halk bunu istiyor baskısı kurulmaya çalışıldı, bana sorarsanız böyle bir şey yok, burada vergi ödeyen hiç kimse hafta sonu sarhoşlar rahat gezsin diye metro çalışsın ya da boş yere evsiz barksız devletin sırtından geçinen sülükler metrolarda uyusun diye metro çalışsın istemez, ben büyük çoğunluğun bunu bu sebeplerden istemeyeceğini düşünüyorum. Diğer taraftan konuya muhatap olan işletme bir süre sonra açıklama yaptı; açıklamada "bu işletmenin teknik olarak sorunsuzca gerçekleştirilebileceği, bakım onarımların yeniden planlanabileceği ve insan kaynaklarının yeni planlamalar yapabileceği, ama bu işletmenin yıllık 2,5 milyon euroya mal olacağı" şeklinde idi. Yani "biz zaten bunu yaparız ama paradan haber verin" dediler. İktidar partisi de kendisine gelen bu topu stop ederek şu cevabı verdi "Bizim yıllık olarak bu parayı ödeyecek durumumuz var, bu hiç sorun değil" ama yaparız ya da yapalım demediler

daha çok işin gerekli olup olmadığının tartışılması üzerinde durdular, kentte zaten mevcut olan 20 civarında gece otobüs hattı bulunduğunu gerekiyor ise bu hatlara ilave yapılabileceğini belirttiler, yani para var ama daha ucuza halletmek var iken neden metro? sorusunu sorar bir tavır takındılar.
Sonuç olarak, hem işletme hem para olarak sorunu olmayan kentlerde dahi bu konu tartışılabiliyor buradaki örnekte durum bu, benim de şahsi görüşüm gerekli olmadığı yönünde, zaten Viyana gibi bir kentte gece eğlenilecek mekanların topluca bulunduğu adresler belli, buralara yapılan otobüs seferlerinin arttırılması ya da yeni gece otobüs hatlarının konulması yeterli olacaktır diye düşünüyorum, ki bu yerlerin çoğuda zaten kış aylarında kapalı dolayısı ile, metro gibi yüksek giderli bir işletmenin 3-5 yolcu için çalıştırılmasına karşıyım. Aynı görüşü İstanbul içinde kısmen paylaşıyorum, her iki kentin gerçekleri ve durumu oldukça farklı olsa da İstanbul' da en azından M1 hattında geniş aralıklı seferler düzenlenebileceğini düşünüyorum. Bunun için tüm duraklarda durması da gerekmiyor, ileride M2 hattı Yenikapı' ya bağlandığında yine Yenikapı - Mecidiyeköy gibi bir gece işletmesi yapılabilir, fakat tüm bunlar için herşeyden önce bakım onarım diyorum gerisi boş.