ist-HR.01 » İstanbul Monoray/Havaray Projeleri

Sizce İstanbul İçin Monoray Aciliyeti Var mıdır?

Hayır, şu anda lüks kaçar
15
36%
Evet, çok şık olur
15
36%
Ulaşım sorunu çözüldü mü?
9
21%
Monoray ile ilgili bir bilgim/fikrim yok
3
7%
 
Toplam oy: 42

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 27 Mar Cum, 2009 21:35

Bana bu pek gerekli ve akıl kârı gelmedi. Normal tramvay yeterli. Ne diye "monoray" yapacaklar? İlle de gerekirse, metro yapsınlar. Metro da üstten gider ve bir sisteme dahil olur.

B. Alabay

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 27 Mar Cum, 2009 23:25

Ben bir iki düzeltme yapayım isterseniz.

Öncelikle bu bir hayal, neden? Saadet Partisinin seçim yatırımı için "Bizim de bir raylı sistem projemiz var" diyebilmek için yaptırdığı bir afiş. Eğer Pazartesi günü Başakşehir Belediye Başkanı bu partiden seçilirse bizde bu afişin takipçisi oluruz, bakalım yapacakmı yapmayacakmı?

İkincisi, ilçe belediyeleri bu tip projeleri yaptırabilirler, ama bildiğim kadarı ile hele ki Büyükşehirlerde projeyi inşaat aşamasına geçiremezler, böyle bir yetkileri yok, bu yetki il ya da büyükşehir belediyelerine ait ya da hazineye, bunun dışında kimse raylı sistem yapacam ben geliyom hede höööyyy diye boşuna prim yapmasın. Etüdünü projesini yaptırırsın, İBB den istersin, ama onlar yaparmı bilemem.

Üçüncüsü, birinci ile alakalı, bende Türkiye' de siyasete girsem artık seçim yatırımı sözlerim ya metro yapacam, ya da metrobüs getirecem olur, 20 yıl önce "Size ekmek vericez, tüp kuyruğu olmayacak" denirdi, "10 yıl önce herkese bir araba bir ev vaat edildi, şimdide herkese binecek bir metro, o da olmazsa maketini veririr çocuğunuz oynar :)

Dördüncüsü, ne işe yarar bu monoray? Yani U... Marketten ya da Vadi bilmemne çarşıdan alışveriş yapan boş ev kadınlarını altın günlerine taşımaktan başka bir işe yarayacak mı? Yok, gerçekten fizibl bir iş yapılmak isteniyorsa neden bu kadar yüksek maliyetli bir şey yapılsın?

Ya, Sn. Kadir Topbaş ara sıra bir laf ediyor, "Onlar bizim düşündüklerimizi hayal bile edemezler" diyor ya :) bence belediye başkanı adayı arkadaş bunu yanlış anlamış, hayal etmiş olmak için hayal etmiş. :)

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 28 Mar Cmt, 2009 14:20

1-Başakşehir pilot bölge olduğu için böyle bir proje AB fonlarından yararlanarak yapılabilir. İlçe belediyelerinin böyle bir yetkisi vardır. Tuzla Beeldiyesi böyle bir proje tasarlıyor. Adına da Tuzlaray demiş. Bu da başakray olur.

2-Bölgede tramvay yapmaya çok müsait bir coğrafya yok. Engebeli bir arazi. İn-çık- dolu vadi.

3-Güzergah bütün mahallelerden geçtiği için iyi duruyor. Metroya entegrasyon sağlanması düşünülmüş. Örneğin metronun geçmediği 2. etap, Fuzulkent ve 4. etap 1.2. kısımlardan geçecek şekilde düşünülmüş.

4-Bu tarz hayallerin kurulması güzel bir şey. Mutlaka hayaller olmalı. ayalsiz bir şey olmaz. Osmanlı 100 sene önce tüp geçiti hayal etmiş şimdi gerçekleşiyor.

5-Başakşehir Monorayı acil bir ihtiyaç değil. Öncelikli bir proje de değil. Ama uzun yıllara yayılan bir iş. Toplu Konutlar geliştikçe gündeme gelebilecek bir iş. Vzyon proje zaten.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 28 Mar Cmt, 2009 14:29

:) Elin gavuru tramvayı her yere sokuyor, ne hikmetse her yere her şeyi sokan Türk milleti bir tramvayı bir sokağa sokamıyor, ne diyeyim.

Vizyon projesi, biliyormusunuz, Sosyal Devlet ilkesini dibine kadar kullanan elindeki parayı nereye harcayacağını bilemeyen Avrupa ülkeleri bile yapmıyor bu monorayı, çünkü gerek yok, çünkü ne kadar doğru bir yatırım olacağı tartışılır. Ben ülkemdeki bu Vizyon Projesi lafından şunu anlıyorum, paramı sürecek başka yer kalmadı, dostlar alışverişte görsün, ayranımda yok, ama monorayım var.

Hayal etmek güzel şey tabii ki, ilçe belediyelerinin bunu yapma yetkisi var ise buyursunlar yapsınlar, her işimiz gibi bu işimizde binbir başlı binbir yetkili olsun :)

İkincisi güzergah Başakşehir ile alakasız yerlerede gidiyor sanki ve başka ilçenin sınırlarından geçiyor, acaba o ilçe buna ne diyecek? Ekstra para istermi? Yoksa bana da bir istasyon yapın dermi? Çünkü hayal ederken nasıl olsa oralar boş arazi diye istasyon hayal etmeyi unutmuşlar gibi geldi bana. Dedim ya bende Türkiye' de siyasete girsem sözlerimin yüzde 80 nde size raylı sistem yapacam derdim, şimdi BU moda çünkü. :)

Başakşehir e hayırlı olsun, Allah güle güle binmeyi nasip etsin, çocuk parkı sayısı öyle bir yerleşim yeri için çok az, bari çocuklara bedava olsunda Rollercoaster yerine binsinler.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 28 Mar Cmt, 2009 16:07

Heheheeee ...
Elin gavuru tramvayı her yere sokuyor, ne hikmetse her yere her şeyi sokan Türk milleti bir tramvayı bir sokağa sokamıyor, ne diyeyim.
Ama aynen mi, aynen ha! Prag'ı görmemişler, orada tramvay ne biçim yokuşlardan ve serpentinlerden iniyor, çıkıyor, boşuna İstanbul benzetmesi yapmamıştım.

Dedik ya, üstten gitmesi gereken bir şey varsa, bokray falan, git, metro yap, Berlin'deki metronun bir kısmı "monoray" sanılan o dualray basit üstten giden yol. Hamburg metrosu neredeyse tamamen üstten gidiyor, M1 tarzı olacak işte, o kadar.

B. Alabay

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 28 Mar Cmt, 2009 17:40

Zaten düşünülen havaray için çizilen güzergah biraz da yanlış düşünceye sebep oluyor aslında, şimdi bunu da eklemem lazım. Başakşehir Havaray ı deyince ilçe bazında düşünmüyoruz tabii ki hemen aklımıza gelen Kiptaş konutları oluyor, diğer taraftan Mehmet' in dikkat çektiği bir nokta var. Buraya yapılan metro oradaki toplu konutların hepsine hitap etmiyor, ben bu anlamda güdük kaldığını daha önce belirtmiştim.

Ve şahsen orada bir tramvayın çok rahatlıkla çalışabileceğine inanıyorum, Mehmet şu anki hali ile bölgeyi benden daha iyi biliyor ama kaba bir tarif ile 2. Etap girişteki benzinliği oradan başlayan, Başak Tıp Merkezi ve Onur Kent içinden ya da önünden geçerek metro son durağından yukarı bir tramvayın çıkması çok mu zor? Bence hiç te değil, aynı tramvayı askeriye çiti dibindeki o geniş caddeden dökümcüler sitesine kadar getirebilir oradan da vadinin içine sokarak tekrar 5. etaba kadar gidilebilir, bu vadiden yukarı çıkamayabilir belki ama çıkmasın oradan geri dönsün sorun değil ki?

Bir ikinci olarak yine metro son durağından başlayan ve sanayii içerisinden dolaşarak Başahşehir ilçesinin doğu yönüne doğru bir ikinci hat yapılabilir, Masko içinden falan dolaşan bir hat. Bilmiyorum ama bana her halukarda bir monoraydan daha cazip geliyor, tramvay olması da şart değil, direk üstüne dikiyorsan metro yap ne farkı özel bir araç almaya, daha ucuza gelmeyecek ki, RTE yi de koy band üretimine koy orda çalışsın işte.

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 28 Mar Cmt, 2009 22:05

Başakşehir dediğimizde artık eski Başakşehiri anlamamak lazım. Altınşehir, Şahintepe, Güvercintepe ve Bahçeşehir'de Başakşehir ilçesi olarak tanımlandı. İlçe haritasını koyayım siteye. Monorayı düşünenler bu yeni sınırlardaki Başakşehirin bütün mahallelerine istasyon yapacak şekilde düşünmüşler. Doğru bir düşünce. Ayrıca yarın bir gün belediye binasını yaptığında Altınşehirdeki adam Başakşehir'e gelmek ozrunda kalacak. Veya buradaki adam oraya gidecek. Dolayısıyla Dökümcülerden başlayıp etapları dolanan br tramvay hattı kısa olmakla birlikte öbür mahallelere uğramadığından dolayı memnuniyet azalabilir.

Sonuçta bu bir düşünce. Daha fizibilite etüdü yapılacak. Etüd sonucuna göre güzergahta değişir, raylı sistem tipi de.

Mavi hat: Metro
Kırmızı hat: Monoray

Resim

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 28 Mar Cmt, 2009 22:18

Kismen haklisin ve zaten bir onceki mesajimda da belirtmistim, sadece Basaksehir yerlesim alani ozelinde dusunursek tramvay yeterlidir, ama ilce olarak goz onuna aldigimizda farkli cozumler düsünülebilir ama bu cözüm bence yine de monoray olamaz.

Bir ucu Bahcesehir diger ucu Basaksehir ve dedigin gibi Devlet daireleri tam randimanli calismaya basladiginda bu insanlarin merkeze gidip gelme problemi olacak. Ammaaa sende diyorsun ki bu bir Vizyon Projesi? Peki Sahin Tepe den Monoray gecirmek hangi vizyona sigar? :) Daha dune kadar orgutlerden ikamet alinarak oturulan bir yer, hala sokaklarinda camurdan gecilmeyen, gece kondu dahi denilemeyecek yerlesim alanlari ve Monoray???

Beni az cok tanirsin, ben hizmetin herkes icin esit olmasi gerektigine inanirim, yani oradaki insanlarin rayli sistemden, modern teknolojiden ya da kamu hizmetlerinden mahrum birakilmasi dusunulemez, amma iki ucta sefa ortasi cefa iken bu is olmaz, once o aradaki problemli bölgenin baska sorunlari cözülsün, gercekten Vizyon a ihtiyaci olan bir yer haline gelsin (ki Bahcesehir' in bile ihtiyaci degildir bence Monoray) sonra yapilir.

Guzergah tamam, bahsettigin yaklasim tamam, ilcenin ihtiyaci tamam, ama neden Monoray :) yakisikli diye mi? O zaman benim resmimi koysunlar kose baslarina Ilcemizin Yeni Yüzü diye :D hahahahah

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 29 Mar Pzr, 2009 11:14

Uzun vadede gündeme gelebilecek diyorum. Adam gibi bir etüd yapılırsa monoray değilde tramvay veya başka bir şey olur. Yani ihtiyaç ne ise o. Bölgede İBB'nin de projeleri var. Sen kızıyorsun ama Güvercintepe'ye giden her belediye başkan adayı metronun geleceğini söylüyor. Olimpiyatköy Depo Sahasının oraya bir istasyon koyup Güvercintepe İstasyonu demeleri sürpriz değil. Ayrıca oradan Kaybaşı'nda yapılan yeni toplu konutlara uzatıp kavis çizerek askeri alandan Başakşehir 5. etap istasyonuna ulaşması düşünülüyor.

Yani işletme olarak Kirazlı-Başakşehir-Kaybaşı-Güvercintepe-Stadyum Metro Hattı düşünülüyor. Tabi çok uzun vadede.

Hakan
Kadrolu Personel
Mesajlar: 1434
Kayıt: 29 Oca Sal, 2008 15:44

Mesaj gönderen Hakan » 04 Eyl Cum, 2009 14:47

Bence bu havaraylardan hiçbiri yapılmayacak, belki, sırf yaptık demek için numunelik bir tane yapabilirler ama gereksiz olur.

Anadolu yakasında Kartal Köprüsü-Kartal İDO arasında planlanıyor, hem Kartal Yunus bölgesini 1.derece merkez ilan ediyorsun, hem de buradan bile geçmeyen abuk subuk havaray planlıyorsun. Halbuki buraya Kartal köprsünden başlayan Yunus a inen yoldan bir tramvay yapsan, hem Yunus'da marmaray ile entegre olur hem başlangıç noktasında Kadıköy-Pendik metrosuyla, Yunusdan sonra da sahile indirir İDO önünde bitirirsin.

Sabiha Gökçen-İstanbulpark arasında planlıyorlar, resmen komedi. Yarışlar dışında orada yolcuyu nereden bulacaksın, ayırca yer sıkıntısı mı varda havadan taşıyacaksın, adam gibi otobüslerle taşı milleti yılda 3 gün için havaray mı olur.

Başıbüyük-Maltepe planlamasının ise tamamen, Kiptaş konutlarını satmak için yapılan pazarlama faaliyetlerinden biri, burada asla bir havaraya ihtiyaç yok.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 04 Eyl Cum, 2009 17:08

Oraya tramvay plânlamak için aslında ilk önce oraya bir tramvayı "getirmek" gerekir. Yani, ada şeklinde kepçeyle oraya buraya tramvay dökmekle olmaz bu iş. Şebeke gerek (ağ mı desek?!). Yok, zaten Üsküdar ve Kadıköy etraflarında tramvay olmayacakSA, ki olmalı, o zaman Kartal'dan başlamak olabilir. Ama bence mantıksız da olur. Koy otobüsü, işlesin. Dolmuş. Minibüs. Başka işi de yapamazlar.

B. Alabay

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 04 Eyl Cum, 2009 22:08

Valla Başar ağ mağ diye kendini boşuna yırtma. O sonraki iş. Evet aslında en başta yapılması gereken iş ama maalesef İstanbul' u konuşuyor isek en sonraki iş. Parça parça birleşir. Ama keşke yapılsa. Havarayın ben tramvay kadar etkili taşımacılık yapacağına maalesef inanmıyorum, neden diye sormayın bunun teknik bir izahını yapamam ama tramvay yükü taşır kardeşim bunu biliyorum ve zaten böylesi bir raylı sistem geleceği düşünen kentin hala tramvayları yok saymasını aklım almıyor, bu renk körlüğü değil resmen kalıcı körlük.

Cevapla

“Monoray Projeleri, İhaleler, İnşaatlar” sayfasına dön