tkn-İU.46 » Yolculuk Planlama Uygulaması

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

tkn-İU.46 » Yolculuk Planlama Uygulaması

Mesaj gönderen Esat » 21 Eki Sal, 2008 22:54

Evet arkadaşlar uzuuuuun süredir üzerinde çalıştığım, temellerini bundan 5 sene önce İstanbul Ulaşım A.Ş. de iken atmış olduğum ama bir türlü hayata geçiremediğim interaktif raylı sistem haritası ve bilgilendirme uygulamasının ilk sürümünü yayına hazırladık.

Aşağıda vereceğim link üzerinden uygulamayı inceleyerek görüş ve önerilerinizi lütfen bu başlığa yazın, programı geliştirirken hem İstanbul daki işletmecilerin fiziki ve idari yapıları hemde bizim elimizden gelenler kısıtlı olduğu için çok fazla açılamadık ama yurt dışı bazı uygulamalardan oldukça feyz aldık, incelemeniz esnasında nasıl olmuştan ziyade, neler ekleyebiliriz? yapılanlar aslında nasıl olsa daha iyi olabilirdi? sorularının yanıtlarını arıyoruz.

Şu anki hali ile uygulamada, istasyonlar seçilebiliyor, aktarma istasyonu ise aktarılan hatlar görülüyor ve seçilebiliyor, istasyonların bir info ekranı, arıza bildirimi, aktarma seçenekleri, güzergah haritası ve çevre haritaları olacak, bunun dışında var ise netteki sefer tarifelerine linkler, forumdaki tartışmalara linkler, istasyon durak fotoğrafları ve halen geliştirmeye devam ettiğimiz bir de yolculuk planlayıcısı, bu planlayıcıyı aslında süre bazlı da yapabiliyoruz ama işletmecilerden data aktarımında sıkıntı yaşayacağımız için sadece kritik yol ya da en kısa yol gibi bir şekilde göstermeye çalışacağız, yine arıza bildirimi uygulaması mevcut ama bunun içinde işletmecilerin bize bilgiyi hemen vermesi gerekir ve bizim de bu işin başında bir operatör bulundurmamız gerekir ki uygulama çattır çattır çalışsın :) yine de hazır olmak boş bulunmaktan iyidir diyorum. Hadi bakalım klavyenize sağlık.

www.ulasimturkiye.com/route/index.php

Bizim için programa vaktini ayıran ve kodlayan, geliştirilmesi içinde sürekli fikir alışverişi yaparak çalıştığımız Selim Tongay' a da teşekkürlerinizi iletmeyi unutmayın derim. :)
En son Esat tarafından 16 May Cum, 2014 17:51 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 22 Eki Çrş, 2008 00:08

Eeem, ben şimdi hepsini mail ile ilettim ...
Eline sağlık.
En büyük konu henüz kodlama, bunu sanırım, Windows olmayan platformlarla araştırmak gerek (Darwin, OSX, Linux, Unix, Solaris, vs ...). UTF-8 olmalı, ISO-8859-9 belki yetmez, windows-125x hele hiç olmamalı.

B. Alabay

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 22 Eki Çrş, 2008 00:51

Öncelikle güzel olmuş. Düzeltmeler;

1-Hacıosman ile Darüşşfaka yer değiştirmeli.

2-Marmaray'da Bakırköy'den sonra Ataköy istasyonu ekleyip, havaalanı bağlantısı konulmalı.

3-Marmarayın yeni istasyonlarını sitesinden bulabilirsin. O şekilde revize.

4-Tekstilkent'i Mahmutbey'e bağlamalısın.

5-Bostancı-Dudullu metosunu İDO'dan başlatmalı marmaray ile bağlantı sağlamalısın. Tıpkı Bakırköy-Kirazlı gibi.

selim
Abonman
Mesajlar: 28
Kayıt: 15 Eyl Cmt, 2007 17:21

Mesaj gönderen selim » 22 Eki Çrş, 2008 11:36

alabay yazdı:Eeem, ben şimdi hepsini mail ile ilettim ...
Eline sağlık.
En büyük konu henüz kodlama, bunu sanırım, Windows olmayan platformlarla araştırmak gerek (Darwin, OSX, Linux, Unix, Solaris, vs ...). UTF-8 olmalı, ISO-8859-9 belki yetmez, windows-125x hele hiç olmamalı.

B. Alabay
html ve xml dosyalarını unicode yapmayı unutmuşuz.

Flash'ta normalde stringler unicode olarak kullanılmakta. Fakat internette yayınlarken kullandığımız kindisoft firmasının secureSWF programı delegate class'larda unicode değişkenleri bozmakta. firmaya mail ile bildirdim eğer bir çözüm öneremezler ise kodlama yapısında değişiklik yapmak gerekecek.

platform'dan bağımsız bir uygulama olması için bunu Flash ile yaptık. Bildiğiniz gibi flash player'ın linux ve Mac versiyonları mevcut.
Henüz windows dışında bir işletim sisteminde test etmedik fakat hatırlattığınız iyi oldu, bunu hemen test etmek gerekiyor.

şu an sitede yüklü olan uygulama için henüz "alpha" versiyonu diyebiliriz. Gözden geçirilmesi gereken, bildiğimiz ve bilmediğimiz hata ve eksikleri mevcuttur.

Sizden ricam, önce bir kullanıcı olarak sizi rahatsız eden unsurları ve daha sonra da fark ettiğiniz teknik ve mantık hatalarını bu başlık altına yazmanız.

hepinize saygılar ve selamlar.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 22 Eki Çrş, 2008 11:50

İşte Win dışı testlerin bir kısmı bende oluyor ;-)
Sizlere önerim, bilgisayara sanal bilgisayarlar yüklemek, meselâ VMware, VirtualPC (bunlar paralı) ... bunların free, share ve open tipleri de var, isimlerini şimdi bilmiyorum, ben VMware Fusion kullandığım için, devamına bakmadım.

Evet, kodlamada büyük kırılmalar var. Zaten kullanıcı olarak ona da takılıyorum. Öteki şeyleri esat aktarır herhâlde, ben ona dün uzunca bir mesaj gönderdim.

Önemli bir unsur, ikonlara onları açıklayan, farenin üstüne geldiğinde, açılan yazıların olması (popup olarak). Bir de aktarma istasyonlarındaki hat göstergesi bana tam oturmuş gibi gelmedi. Üç hattın geçtiği bir yerde, basıldığı köşeye göre hat gösteriliyor, ama o istasyondan sadece *o* hat geçmiyor, başkaları da var, belki listelemek daha iyi olur.

B. Alabay

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 22 Eki Çrş, 2008 11:55

Ya, yöneticiyiz ya, neden kendi mesajıma düzen yapamıyorum?! ESATTT!

Ek: Flash'ı kullanmak herhâlde iyi fikir. Bu etraflarda biraz bir Flash-düşmanlığı var, internette herşey Flash ile dolduruluyor diye ... olabilir. ALternatif olarak Java platformu da ilginç olabilir, ama iyi midir, kötü müdür, onu bilemem. Şöyle bir arka plânda kalırsa, iyi olur. Sadece JavaScrit, InScript ve JScript'i hiç sokmamalı, onlar hep beklenmedik bir yerde tökezliyor. Ama Java (da) galiba her platformda mevcut, nitekim, kendisi bir platform. Flash'te biraz Adobe şirketinin politikasına bağlanmış oluyoruz, birden bırakılırsa (şu an SilverLight piyasaya sunuluyor ya meselâ), zor olur. Ama ben de şimdi pat diye bırakılacağını sanmıyorum.

B. Alabay

selim
Abonman
Mesajlar: 28
Kayıt: 15 Eyl Cmt, 2007 17:21

Mesaj gönderen selim » 22 Eki Çrş, 2008 13:12

Bende virtual PC'de bir kaç linux varyantı var, az önce ubuntu'da denedim,
xml'leri unicode yapınca türkçe karakter sorunu düzelti.

normalde ikonlara windowstaki gibi tooltipler eklemiştim, fakat önceki mesajda bahsettiğim problem yüzünden iptal ettim. üzerinde çalışıyorum, yeni bir tooltip Class yazıp onu halledicez.

Yazım dili konusuna gelince şu an için flash bana göre doğru seçim.
micro$oft'un silverlight'ını da inceledim, vasatı pek de geçemeyen fakat ses ve video stream uygulamalarında iyi bir platform. Tabi öte yandan Flash da bundan geri kalmıyor. özellikle yakında çıkacak olan CS4 versiyonunda oldukça önemli gelişmeler var.

Internet gerçekten de bir Flash çöplüğüne dönüşmüş durumda. gerekli gereksiz her yerde kullanıldığı için artık rahatsız etmekte.
Fakat bu uygulamada Flash kullanılması oldukça yerinde diye düşünüyorum.
Javascript değil de java ile yapılabilir. Tabi browserında javayı engelleyen azınlık problem çıkaraktır. Ama daha da önemlisi JRE kurulması gerekebilecektir.

Flashta kullandığımız actionScript aslında ECMA-262 standardında, yani JavaScript ile aynı, javadan bozma bir dil. İleride Flash'ın ortadan kalkacağını pek sanmıyorum çünkü gelişerek devam etmekte, yeni ürünleri de(mesela Flex) Flashtaki actionscript'i kullanmakta.
Fakat ortadan kalksa bile kodu java'ya taşımak çok zor olmayacaktır.

program ile ilgili Esat'a gönderdiğiniz mesajların bir kopyasını da selim@grafinery.com adresine gönderebilirseniz sorunları daha çabuk çözebiliriz.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 22 Eki Çrş, 2008 13:31

Çok güzel, herşey tam yerinde.

Esat'a dün sadece bir mesaj göndermiştim, onu iletti mi?
Boşver, ben şuraya aktarayım ... biraz kaotik olsa da, perdeardı ya burası :-)

İlk başta, "quality" atribütü resmî şekilde HTML'de var mı?
<!DOCTYPE ... tipindeki XHTML 1'e göre <embed> müsaadeli değil, ona dikkat! Ona göre bir doctype gerek, HTML 4, XML'i bilmiyorum.

İlk açılış güzel.
Bir "show all" ful gösterge gerekebilir.

İstasyon listesinde TUM HATLAR TÜM HATLAR ve kodlama UTF-8 olmalı, bende burada 50. Yıl Baştabya (listede!) tamamen yanlış gösteriliyor. Sanırım kodlama hatası (SWF olduğu için koda girmiyorum), haritada ise isim doğru (da, hata 50. yıl yazması, bence 50. Yıl, isim için böyyük Y). Acıbadem meselâ burada hatalı olarak Acýbadem diye yazıyor.

Ilginç olan, burada kodlama doğru olduğu hâlde, Listeye arama için harfkleri doğru giremiyorum. Şeker Íeker diye geçiyor, Ahırkapı Ah¦rkap¦ diye. ISO-8859-9 olsa, Türkçe olur, bence UTF-8 olmalı, ki ISO-klavyesize problem olmasın (zaten daha kolay).

İnfo ... İstasyonismi bence İstasyon ismi diye ayrı yazılmalı. O İnfo'da ne oluyor, anlamadım henüz.

Harita ... henüz işlemiyor galiba (alttaki sekmelerdeyim).

Hat planı da öyle.

Gelelim asıl haritaya. Bir istasyona bastığım zaman küçük bir pencerecik açılıyor. Oradaki piktogramlarda (ikonlarda) fonksyonu anlatan bir yazı belirse (bubble, balloon veya bilmem ne, ismini unuttum, şu küçük sarı kutucuklar), iyi olur, çünki ben fonksyonları bilmiyorum. Ben belki anlarım, ama başkası?

Şimdi bir deneyeyim ... Fındıklı'yı alalım ... hm, yine Fýndýklý diyor, yazı hatalı (kodlama veya yazı tipi kodlamaya göre seçilmemiş, yazıları zaten embedliyorsunuzdur).

Hm, yeşil - kırmızı ... anladım gibi, ama olmuyor. Hat plânı henüz eksik, evet. Her aksyonda şu Şişli metrosu işliyor yahu ;-) Maçka C1?! Celeferik mi yaptınız?

Fıstık Ağacı Fıstıkağacı olmalı. Üstüne gittiğimde bubble Fstkaac diyor, klikle ise yine Fýstýka∂acý ...

O Göztepe Zincirlikuyu hattı biraz çok fantezi olmadı mı? Ahhhh ... Metrobüs bu, şimdi anladım ... ben tren sandım yahu ...

Yukarıda Genel Harita'da + ve - bence öteki türlü olmalı, - solda, + sağda.

Şöför hastalandi MB'deee ... :-) Hay gidi.

Bostancı-Dudullu M1?!

Aktarma noktalarına kliklendiğinde hangi hattın belirmesi biraz piyango gibi ... aslında hepsi gösterilmeli bence.

Kabataş Metro da M1, sen onları demek henüz M1 diye bıraktın ...

Tüneller ikisi de henüz M5.

Osman Gazi sondurak mı? Gebze?

B. Alabay

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 22 Eki Çrş, 2008 14:39

Mehmet Kasım yazdı:Öncelikle güzel olmuş. Düzeltmeler;

1-Hacıosman ile Darüşşfaka yer değiştirmeli.

2-Marmaray'da Bakırköy'den sonra Ataköy istasyonu ekleyip, havaalanı bağlantısı konulmalı.

3-Marmarayın yeni istasyonlarını sitesinden bulabilirsin. O şekilde revize.

4-Tekstilkent'i Mahmutbey'e bağlamalısın.

5-Bostancı-Dudullu metosunu İDO'dan başlatmalı marmaray ile bağlantı sağlamalısın. Tıpkı Bakırköy-Kirazlı gibi.
Teknik elemanlar derneği almış yürümüşsünüz be :) :)

Mehmet ben senin sorularına cevap vereyim abi
1. Onu hallederiz kolay, zaten sen özellikle istasyon ve hatları incelersen bize çok faydası olur.

2. Bu havalimanı bağlantısı gerçekten söz konusumu? Yani oradaki hatlar İBB nin resmi dökümanındaki hatlar, konumları ve bağlantıları doğru olmayabilir mesela Kazlıçeşme Topkapıdan geçmeyebilir bunu iddia etmem ama o listede (ki sende de var o excell dosyası) bu havalimanı bağlantısı yok??? Harita, mevcut, inşaat, ihale ve projeleri yapılanlardan ciddi olanları içeriyor.

3. Onu kontrol etmem gerekiyor ben mevcut banliyöye göre yazdım doğru

4. Mahmutbey? M7 deki Mahmutbey dimi Kirazlıdan bir önceki?

5. Onu başta öyle yaptım ama sonra tereddüte düştüm dökümanda da o şekilde değildi aslında bende sahilden bağlantılı diye hatırlıyorum?

Mehmet Kasım
Seyyah
Mesajlar: 4319
Kayıt: 09 Kas Cum, 2007 12:38

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 22 Eki Çrş, 2008 16:59

a-Marmaray-Havaalanı bağlantısını bakanlık yapıyor. O yüzden İBB sitesinde bulamayabilrisin. K.Çekmece Belediyesinin bir yarışması vardı. Kentsel tasarımla ilgili. Orada ilçe veçevresindeki projelerin çizimleri vardı. Açıkca bu bağlantı gösteriliyordu. Haritayı bulursam göndereyim.

b-Beşiktaş-Alibeyköy-Tekstilkent Metrosu; 100. Yıl, Milliyet Gazetesi üzerinden Mahmutbey'e devam edeek. Başakşehir Hattı ile burada entegre olacak. Kirazlı-2'den sonraki, İSTOÇ'tan önceki istasyon.

B2-Mahmutbey'den sonra bu hattın İkitelli Köprüsünden geçerek Halkalı Konutlar ve Bahçeşehir'e gideeği bilgisi var bende.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 22 Eki Çrş, 2008 20:38

Hımm bak orada bir problem daha var Kirazlı 2 dediğine göre bu M3 ve M7 nin kesiştiği Kirazlı dışında bir Kirazlı daha var, ben onun ismi Mahmutbey olarak değişti sanmıştım o başlığı kontrol edeyim oraya haritaları yüklemiştim, eyvallah.

selim
Abonman
Mesajlar: 28
Kayıt: 15 Eyl Cmt, 2007 17:21

Mesaj gönderen selim » 23 Eki Prş, 2008 12:01

haritanın 4.1 versiyonunu yükledim.

istasyona tıklayınca çıkan menudeki ikonların üzerlerine gelince ne işe yaradığını gösteren windows tarzı tooltip eklendi.

Türkçe karakter sorunu kısmen çözüldü. tüm xml dosyaları unicode.
sayfa kodlaması utf-8 yapıldı.

Ancak, istasyon arama kutusuna giriş yaparken linux systemlerde maalesef türkçe karakter girişi yapılamamakta. Bu Adobe'un kabul ettiği ve halen düzeltmediği bir *bug* (http://bugs.adobe.com/jira/browse/FP-40). umarım yakında düzelir.

normalde HTML'de quality attributt'ü yok fakat, bu flash'a özel bir attribute. o yüzden kullanmamız gerekiyor.

görsel kısımda gereken değişikleri Esat yapacaktır.

Cevapla

“Sitede Yürütülen Projeler” sayfasına dön