ist-RS.02 » İstanbul'da İhale Aşamasındaki Raylı Sistemler
- Kamil16
- Müdavim
M10 - Göztepe-Batı Ataşehir-Ümraniye Metrosu
Göztepe’den Ümraniye’ye uzanacak olan Ataşehir Ümraniye metro hattı, M4 Kadıköy-Kartal hattı ile Yeni Sahra istasyonu ile yapım aşamasında olan M5 Üsküdar Ümraniye Çekmeköy hatının Çarşı istasyonu ile entegre olacak.
Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metro hattı, Dudullu Bostancı metro hattı ile de bir bağlantısı olacak.
Güneyden kuzeye sırasıyla Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye ilçe belediye sınırları içinden geçen hat buna göre kadıköy Göztepe 60.Yıl Parkı’ndan başlayarak Ümraniye Kazım Karabekir istasyonunda sonlanacak.
13 kilometre hat üzerinde toplam 11 istasyondan oluşan Göztepe Ataşehir Ümraniye metro hattının aktarma noktaları şöyle olacak;
-Marmaray hattı ile İs-02 (Göztepe)istasyonunda,
-İşletmede olan Kadıköy Kartal hattı (M4) ile İs-04 (Yenisahra) istasyonunda,
-Yapım halindeki Üsküdar-Çekmeköy hattı (M5) ile İs-09 (Ümraniye Çarşı) istasyonunda..
Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metro hattı, Dudullu Bostancı metro hattı ile de bir bağlantısı olacak.
Güneyden kuzeye sırasıyla Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye ilçe belediye sınırları içinden geçen hat buna göre kadıköy Göztepe 60.Yıl Parkı’ndan başlayarak Ümraniye Kazım Karabekir istasyonunda sonlanacak.
13 kilometre hat üzerinde toplam 11 istasyondan oluşan Göztepe Ataşehir Ümraniye metro hattının aktarma noktaları şöyle olacak;
-Marmaray hattı ile İs-02 (Göztepe)istasyonunda,
-İşletmede olan Kadıköy Kartal hattı (M4) ile İs-04 (Yenisahra) istasyonunda,
-Yapım halindeki Üsküdar-Çekmeköy hattı (M5) ile İs-09 (Ümraniye Çarşı) istasyonunda..
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
- Edil Arda
- Serbest Geçiş
Re: ist-M.01 » İstanbul' da İhale Kararı Bekleyen Metro Hatları
Kilit soru, Bostancı'dan Ümraniye seferi de düzenlenebilecek mi?
Keşke o sarıdan bir tane de Göztepe'den Dudullu yönüne olsa.
Keşke o sarıdan bir tane de Göztepe'den Dudullu yönüne olsa.
-
- Seyyah
Bir Kâzım Karabekir de bizim burada (M7) var..
Devlet büyüğü adıyla anılan ve hemen her ilçede (özellikle de son otuz yılda yerleşilmiş, köklü olmayan) bulunan adaş mahallelerin, jenerik adlı mahallelerin (Göztepe, Yenimahalle gibi) ve en çok da ne idüğü anlaşılmayan yerlerin (Çarşı, Hastane, Karakol, Adliye) durak adı olmasına karşıyım..
Devlet büyüğü adıyla anılan ve hemen her ilçede (özellikle de son otuz yılda yerleşilmiş, köklü olmayan) bulunan adaş mahallelerin, jenerik adlı mahallelerin (Göztepe, Yenimahalle gibi) ve en çok da ne idüğü anlaşılmayan yerlerin (Çarşı, Hastane, Karakol, Adliye) durak adı olmasına karşıyım..
- Esat
- Pir-i Seyyâh
Keske o sari baglanti hic olmasa.
- Edil Arda
- Serbest Geçiş
Belki de hiç öyle bir işletme olmaz, sadece vagonların rahat dolaşımı için yapmışlardır 

- Esat
- Pir-i Seyyâh
M5 ve M8 depoları ortak olacak, işletme ve araç tipi de aynı olacak ama Göztepe hattında farklı araç olma durumu var diye duydum. Bu konunun netleşmesi lazım, sonrasında eğer gerçekten böyle bir şey düşünülüpte sadece araç sevk amaçlı bir tünel inşası yapılırsa ben bu işte çağ atladık derimEdil Arda yazdı:Belki de hiç öyle bir işletme olmaz, sadece vagonların rahat dolaşımı için yapmışlardır

- decimus
- Kadrolu Personel
13 km uzunluğunda çift tüp tek hat TBM tüneli ile belirtilen hatlar üzerinde tünel tipi ve aç-kapa yöntemi ile yapılan 60.Yıl Parkı, Göztepe, Sahray-i Cedid, Yeni Sahra, Ataşehir, Finans Merkezi, Soyak Yenişehir, Atakent, Çarşı, Hastane ve Kazım Karabekir olmak üzere toplam 11 adet istasyonu, 2 adet tren depolama tüneli (NATM yöntemi ile kazılacaktır) ve bir adet Dudullu-Bostancı metro hattı ile tek hat bağlantı tüneli (NATM yöntemi ile kazılacaktır) inşaat, mimari işleri ve elektromekanik tesisatları işlerini kapsamaktadır.
İhale ile ilgili verilen bilgiler ışığında benim tahminlerim şöyle ;
1- Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosunda kullanılacak Trenler için 2 adet depolama tüneli yapılacak demişler şartname içinde .Buradaki maksat muhtelemen Trenlerin sadece depolanması için 2 adet tünel yapılması.Yani trenlerin bakım,tamir ve onarım için resimde görülen sarı renk "tek hat bağlantı tüneli" ile trenleri önce dudullu-bostancı hattına yönelendirmek ordan da Dudullu bağlantısı kullanılarak Üsküdar-Çekmeköy projesinde şuan yapımı devam eden ve ilerde Dudullu-Bostancı hattında kullanılan trenlerin de bakım,tamir alanı olarak kullanılacak depo sahasına yönlendirmek.Yani 3 hattın depo alanları farklı fakat tamir,bakım ve onarım işleri için Şile yolu kenarında bulunan depo sahası kullanılacak.Benim anladığım bu

2-Üsküdar-Çekmeköy metro projesinde yapılan en büyük hatalardan biri 2.7 km uzunluğa sahip olan depo sahası kazıları için 2 TBM kullanmak oldu.Belki de bu nedenle 4 yılı aşkın süre olmasına rağmen hala hattın kazıları tamamlanabilmiş değil.Bu sayfa da defalarca kez bunun bir hata olduğunu yazmıştık.Görünen o ki İBB yetkilileri de bu konuda aynı fikirde.Çünkü şartname de depo sahası ve bağlantı hattının kazı modeli net olarak NATM diye yazılmış.Ben daha önce şartname de şu bölge şöyle kazılacak, şu bölge şu metodla kazılacak diye bir şey hatırlamıyorum.Tekrar aynı hataya düşmemek, yüklenici firmanın olası farklı kazı planının önüne geçerek şimdiden gerekli çizgileri İBB net olarak çizmiş.
- Esat
- Pir-i Seyyâh
Bir diğer not bu yapılan ihalelerde sistemlerin tamamı sürücüsüz metro olarak planlanıyor.
-
- Sezonluk Yolcu
M5 ve m8 araçları aynı olacak..hatda m5in 126 araç yerine 132 tane gelecek..çünkü m5 uzatmasıda olacak..
- Esat
- Pir-i Seyyâh
araclar ayni derken kastimiz nedir? Benim kast ettigim uto isletme olacagi yoksa alinan araclar m8 perona uygun degil diye biliyorum. Kaynaginiz nedir?
-
- Sezonluk Yolcu
aynı olacak diye duymuştum..tabi bizim ülkede herşey bi anda değişebiliyor..
- Esat
- Pir-i Seyyâh
Cizimde gorulen ve @decimus un acikladigi aradaki tunel isletme amacli degil. Gerekli hallerde araclarin bazi bakimlar icin Dudullu daki buyuk tesise gidebilmesi amaci ile yapiliyor. Bu anlamda gercekten yerinde bir is ama depolama ve geceleme icinde Dudullu yu mu kullanirlar bilemiyorum. Bana daha cok agir bakim gibi ozel durumlar icin gibi geliyor.
Diger taraftan m5 6 vagonlu, m8 4 vagonlu olacak diye bir seyler duydum. Arac konusunu ogrenmek lazim, duyumum bu asamada araclar her iki hatta isletme olarak kullanilamayacak.
Diger taraftan m5 6 vagonlu, m8 4 vagonlu olacak diye bir seyler duydum. Arac konusunu ogrenmek lazim, duyumum bu asamada araclar her iki hatta isletme olarak kullanilamayacak.