bur-T.02 » Bursa Tramvay Aracı İhalesi

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

bur-T.02 » Bursa Tramvay Aracı İhalesi

Mesaj gönderen Esat » 16 Mar Cmt, 2013 17:15

Bursa'da inşaatı devam eden T1 hattında kullanılmak üzere 6 adet tramvay aracı için ihale yapılmış, verilen tekliflere göre en düşük rakam beklendiği gibi Durmazlar A.Ş. den gelmiş. İkinci en iyi teklif Polonya'lı PESA firmasından alınmış ki zaten bu iki firma dışında teklif verende yok.

Tabii ki Durmazlar yerli üretim olması ve fiyatı ile tercih sebebi olacaktır, ama ben bu ihaleyi çok saçma bulduğumu da ifade etmeliyim. Bursa Belediyesi her fırsatta İpek Böceği aracını ben yaptırıyorum demiyor mu? Diyor, ee neyin ihalesi bu? Mantıksız, buna bir çözüm olmalıydı, diğer firmaların ciddiye alıp ihaleye girmemeleri normal, PESA şansını denemiş herhalde sadece, tamam tekel oluşturmasın tabii ki rekabet olsun ama o zaman kendi yaptırdığın işi alamama durumun ortaya çıkmaz mı? PESA ne çapta bir firma bilmiyorum ama Innotrans ta sergilediği araçlar tasarım malzemesi olarak kötü göründü bana, yani oyuncak gibiydi yav :) İpek Böceği herhalukarda katlar onların vereceği aracı, tek sorun adamlar daha önce yapmış, üretmiş, muhtemelen sorunlarını çözmüş, eh artık onu da Bursa Belediyesi düşünsün

http://www.rayhaber.com/2013/bursa-t1-t ... ri-acildi/
Katılan firmalar ve teklifleri şu şekilde oldu:

PESA (Çek Cumhuriyeti): 11.100.000 EUR
DURMAZLAR (Türkiye): 10.329.000 EUR
Yanlız ihalenin şu şartıda çok sert
Araçların tümü sözleşmenin imzalanmasına müteakip en geç 10 ay içinde teslim edilecektir.
Durma nın elinde 2 adet yürür araç var, 3. sü üretim de idi, kaporta ortaya çıkmışmıdır bilmiyorum, şimdi orada konuşulanları da net hatırlamıyorum ama eldekiler ile birlikte 10 ayda 6 aracı çok rahatlıkla çıkartabilirler, hadi hayırlısı bakalım. Araç başına 1.720.000 rakamda gayet iyi, ben zaten zararına iş yapmaya karşı bir adamım, işin hakkı ne ise isteyeceksin alıcı da verecek kardeşim, ne yani 1.400.000 e mi verseydi adam, o kadar Ar-Ge yaptı, bozdu yeniden yaptı, parayı tarladan toplamıyor kimse.

<--- Hedeflenmiş Paragraftır, aktif üyelerin üstüne alınacağı bir şey yoktur --->
Sağda solda DEMİRYOLU UZMANI yorumları okuyorum, İstanbul'un uzun zaman önce satın aldığı, ödemesini yaptığı ve farklı özelliklere sahip bir aracı bu kıyasa sokmanın alemi nedir bunu bilemedim, elma ile kirazın farkını bilmemek gibi, çünkü bir sinek için elma, kiraz ve en sevdiği bilinen diğer yiyecek arasında bir fark yoktur, makbul ibraaam :)
</-- burada biter, şimdilik... -->

btgn
Yıllık Paso
Mesajlar: 425
Kayıt: 08 Tem Prş, 2010 17:34

Mesaj gönderen btgn » 16 Mar Cmt, 2013 18:30

Tramvay araçları hayırlı olsun demekten başka yapacağımız bir şey yok. Yine saçmalıklar var en basitinden 6 tane araç nedir Allah aşkına , senin tramvayı uzatacağın belli en azından 20 - 30 tane araç ihalesine çıkılması lazımdı , zaten bu araçlar ha deyince üretilip teslim edilemiyor üretildikçe zamana yayılıp teslim edilirdi. Tabi bu şekilde büyük bir ihaleye girilse Durmazların alamama ihtimali de var çünkü büyük ihtimalle Çinliler daha uygun bir fiyat verirdi. Öte yandan bu 6 araçtan 1 tanesi yedek bekletilse 5 araç bu hattı kaldırmaz ki !! Daha işin başında konserve kutusu gibi tramvay işletim insanları soğutacaklar.

Bahsettiğiniz demiryolcu geçinenlere gelince daha ne dudak uçuklatan karşılaştırmalar yapıyorlar bir bilseniz. Mesela bir ara İstanbul M1 hızlı trenden daha çok yolcu taşıyor , hızlı tren yapılacağına metro yapılsın diyenleri vardı , şaka gibi

mustafaguler
Müdavim
Mesajlar: 801
Kayıt: 05 Haz Cmt, 2010 17:12

Mesaj gönderen mustafaguler » 16 Mar Cmt, 2013 21:44

Hayırlısı olsun. Bence bu ihaleyi bilerek 6 araç ile tutup Durmazlar'ın elinin güçlendirilmesi sağlanmış. BBB başkanı Altepe her yerde gururla İpekböceği'nden bahsedip övünüyorsa bu hatta İpekböceği olmak zorundaydı. Şimdi siz 15 araçlık bir ihale açarsanız tüm tramvay üreticileri ihaleye girer ve Durmazlar'ın ihaleyi alma gücü zayıf olurdu. Diyelim ki aldı bu seferde ihale iptal itirazları başlar araç teslimatı uzardı. Tahminim BBB ikinci bir ihaleye çıkıp 10-12 adet araç alabilir, tabi bunun için T2'nin ihaleye çıkıp çıkmasıda önemli.

Bu hattın işletimi için 5 araç gerçekten yeterli olacak mı merak ediyorum Bu hat malum normal trafik ile aynı yolda olduğundan ve şehrin daha cadde tramvayına tam alışık olmadığından bolca kaza yaşanır ve bu kazalar sonucu işletme de 5 araç ne kadar dayanır bilmiyorum.

Bu arada T1 inşaatının büyük bölümü bitiyor iken araç teslimatı 10 ay sonra olması yani Ocak 2014'te olması T1 hattının yerel seçimlerden hemen önce işletmeye alınacak olması beni düşündürüyor. Bu durum sadece T1 hattı için değil Timsah Arena içinde geçerli. Projeler artık kasıtlı olarak seçimlere doğru erteleniyor ve bu durumdan hiç memnun değilim. Şuan tıkırında giden tek inşaat Bursaray Kestel etabı. Neyse fazla siyaset karışacak konuya burada noktalayım.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 16 Mar Cmt, 2013 23:14

Az araç alınmasını bende eleştiriyorum ama Mustafa'nın da dediği gibi belki de sadece İpek Böceği için "bakın satıldı" ve "bakın çalışıyor" kriterlerini karşılamak için yapılmış olabilir, bu durumda haksız görmem ama yine de komik komik alımlar olmasını enteresan buluyorum.

Diğer taraftan yerlilik konusunun fiyat ile ilişkilendirilmesini de doğru bulmadım, bunu da bir yerde okudum. Durmazların araç sunum materyalinde bu konuda gayet gerçekçi bir yaklaşımı var, araç %100 yerli diye bir şey yok ki zaten ortada? Ve zaten daha önce söylediğim gibi kime göre ve neye göre % veriliyor, gerçekçi değil, şov amaçlı siyasi bir söylem, ama sadece şimdilik tabii ki bu işte bir zaman sonra inşallah %100 yerli olur, bu ayrı konu.

Az araç her zaman sıkıntı ve kendine ait yolda giden nostaljik tramvay bile bir kaç sefer kazaya karışabilmiş iken karışık trafikte ilerleyecek tramvay ile ilgili iyimser olamıyorum. 10 ay konusunda elde garanti 2 araç var iken 4 aracı çıkartmak büyük sıkıntı olmaz diye düşünüyorum, bu arada geçecek süreyi de test diye değerlendireceklerdir, muhtemelen şu anda test edilen araç Burulaş taki testin ardından, hatta tamamlanmış olur ise en azından geceleri hat üzerinde test edilecektir, iyi bir oyalama olur.

Kullanıcı avatarı
Kamil16
Müdavim
Mesajlar: 919
Kayıt: 08 Tem Pzr, 2012 10:44

İpek Böceği, T1 Hattında

Mesaj gönderen Kamil16 » 17 Mar Pzr, 2013 16:57

http://www.olay.com.tr/makaleler/ahmet- ... 18433.html

İhale süresinin kısalığı, Durmazların kazanmasında etken olmuş. Doğrusu da bu idi. 8)

Cevapla

“Araç Alım İhaleleri” sayfasına dön