kas-TF.05 » İnebolu Limanı Var-Gel Hattı Teleferik Olsun

Cevapla
kemal
Hareket Amiri
Mesajlar: 1577
Kayıt: 24 Eyl Pzt, 2007 09:41

Mesaj gönderen kemal » 01 Kas Prş, 2012 09:37

Bursa Uludağ teleferiği 1 Kasım 2012 itibarı ile son seferini yapıp tarih oldu.
Bence eski kabinlerin hepsi değerlendirilmeli. Bunlar yalnız Bursa için değil Türkiye için de önemli.
Şimdi biraz geriye gidelim; bu teleferiğin bazı parçaları ilk yapıldığında, Ayancık işletmesinden getirilmişti. Direkler vesaire... Küre İnebolu'da halihazırda kullanımayan "VARGEL" tabir edilen bir teleferik sistemi var . Bu bölgede muhteşem ormanlar ve manzara da var. Küre işletmesi kapanalı yıllar oldu ama hat halen duruyor. Bu kabinlerden iki tanesi Küre'ye yollansa ve bu vargel hattı elden geçirilse kabinler de burada değerlendirilse fena mı olur. Bu konuyu biraz irdeleyelim diyorum.
Diğer iki kabin de Bursa kent müzesi vesaire gibi yerlerde değerlendirilebilir. Ama dikkat yok etmeye de kalkabilirler. örneklerimiz maşallah çok!

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

kas-TF.05 » İnebolu Limanı Var-Gel Hattı Tele

Mesaj gönderen Esat » 15 Ara Cmt, 2012 22:11

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde liman ile Küre dağlarındaki bakır madenleri arasında çıkarılan madenlerin taşınması için kullanılan var-gel sistemi bundan 24 yıl önce yani 1988 yılında yeniden kamyon ile taşımacılığa geçilmesi nedeni ile kaderine terk edilmiş. Geçen yılların sistemi yıpratmış olduğunu düşünmemize rağmen aşağıdaki haberde sistemin direklerinin halen çok sağlam durumda olduğu eğer istenilirse turistik amaçlı bir teleferik sistemine çevrilebileceği ama bunun için çok büyük bir maliyetinde gerektiği dile getirilmiş, bölgedeki turizm kapasitesi nedir, gerçekten talep görür mü açıkçası bilemiyorum ama böyle yap-boz ülkesi haline gelmiş olmaktan nefret ettiğim için birisi hadi bunu değerlendirelim dediğinde gözlerim açılıyor.

Daha önce Kemal abimiz buna kısaca değinmişti ama konu arasında kaynayıp gitmiş, az önce başlıkları düzenlerken dikkatimi çekti ve bir sitede de ilgili haberi görünce hızlı bir şekilde girişiverdim. Biliyorum pek teleferik ülkesi değiliz, aslında bir dağ ülkesiyiz ama dağları sevmeyen insanlara sahibiz galiba, hep söylüyorum teleferiğe binmekten nefret ediyorum :) hadi korkuyorum deyin :) ama yine de çok hoşuma gidiyor teleferik ile ilgili haberler, biz de dile getirelim, bakarsınız birinin parası çoktur girişir bu işe.
Eti Bakır Küre Tesisleri’nin kamuda olduğu dönemde 1988 yılında maden ocaklarından çıkarılan bakırı, ormanlık ve engebeli araziye sahip Küre Dağları’nın üzerinden taşımak için kurulan teleferik, İnebolu Limanı teleferik hattı köylerin, ağaçların, karayolların üzerinden Eti Bakır işletmesine kadar 22 kilometre boyunca uzanıyor.

Maliyeti düşürmek için kurulan teleferiğin en önemli özelliklerinden birisi, sıfır enerjiyle çalışacak şekilde tasarlanmasıydı. Yukarıdan bakırla dolu gelen kabinlerin ağırlığı, aşağıda İnebolu Limanı’nda boşalan kabinleri tekrar yukarıya çekiyordu. Ancak iki yıl kullanılan teleferik, madeni yeniden kamyonlarla taşıma kararı alınınca havada asılı kaldı.

Eti Bakır A.Ş. Küre Konsantre Tesisi İşletme Müdürü Ahmet Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Teleferiği kaldırmayı düşünüyoruz. Ancak kaldırırken hurdaya çıkartmamak için başka bir yerde değerlendirme imkanı aranıyor. O yüzden kaldırılma işlemi gecikmiş durumda” şeklinde konuştu.

Teleferiğin turizme kazandırılmasının mümkün olmadığını anlatan Tezcan,

“Turizm amaçlı yapılan teleferiklerle aynı yapıda olmadığını söyleyebiliriz. Turizme kazandırma konusunda sadece direklerinden yararlanılabilir. Özellikle iklimi sert bölgelerde çalıştırılması son derece güç. Dolayısıyla karın, buzun olmadığı bölgelerde yine hava hattı olarak değerlendirilmesi mümkündür. Özellikle çelik konstrüksiyon kısmı oldukça iyi durumda” ifadelerini kullandı.

Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı ise teleferiğin kullanılabilmesi için vagonların ve tellerin değişmesi gerektiğini söyleyerek, bunun da günümüz şartlarıyla 25 milyon dolar gibi ciddi bir rakam tuttuğu için yatırımdan vazgeçildiğini dile getirdi.

Resim
http://teleferikhaber.com/inebolu-liman ... li-duruyor

Cevapla

“Halatlı Sistem Projeleri, İhaleler, İnşaatlar” sayfasına dön