Daha sonra 2 yıl kadar önce özellikle elektromekanik sistemler, raylı sistem elektriği ve elektroniğinde uzman bir ağabeyim tekrar bunu dile getirdi. Yerli sinyalizasyonda üniversitenin çok ilerlediğini bu projeye Başbakanlığın büyük destek verdiğini ve sonuç alınacağına inandığını söylemişti. Şimdi bunu söyleyen kişiye güvenim büyük dolayısı ile yabana atamadım ama o tarihte yine nasıl çalıştıkları konusundaki bir iki gördüğüm duyduğum şey bende yine tereddüt oluşturmuştu. Yani dediğim gibi hobicilerin çok rahatlıkla yaptıkları, evlerinin bodrumunda sağda solda kurdukları tren hatlarından çalıştırdıkları bir şey bu sinyalizasyon. Bakın küçümsemiyorum, benim gördüğüm çalışma aynen buydu, aynen bir H0 tren yolunu kurmuşlar, koca koca profesörler bununla YERLİ SİNYALİZASYON yapmaya çalışıyordu. İtiraf ediyorum güldüm, komik geldi çünkü ya yapılmışı var, yani benim kafam o oyuncak tren hattından nasıl gerçek tren işletmeye geçilecek kısmı almadı ve komik buldu. Zaten geçmeye gerek yok adam bir kart içine koyduğu eproma yazdığı şey ile hareket ettiriyor, biz neyi arıyoruz? diye düşünmüştüm. Tabii sonra gerçekçi düşününce, ya evet minyatür ama gerçeğine yakın, hatta birebir o zaman sorun ne? diye düşündüm. Tabii birazda ufkumu açmam gerekti yani sinyalizasyon gerçekte nedir, sadece hadi yeşil yandı yürü, kırmızı gördün dur değildir, biraz bu yönü ile bakınca "üniversitede oyun oynuyorlar" diye düşünmekten vazgeçip "acaba olacak mı?" sorusuna terfi ettim

Bir haftadır basında çıkan haberlere göre, aslında başarılmış diyebiliriz. Evet, artık basında haber olma seviyesine gelmiş, bunu son 2 yılın modası olan YERLİ de YERLİ rüzgarına da bağlayabiliriz ama ben öyle yapmak istemiyorum. Diğer yerli denilen işleri çokça eleştirdim ama bu konu umuyorum ki gerçekten yerli bir şekilde başarılacak. Zaten haberlerin detayında işin maddi getirisini okumuşsunuzdur, ben bundan ziyade gerçekten böyle kapsamlı bir işi başaralım istiyorum. Bunun uygulaması nasıl yapılır onu göreceğiz, deneme kurulumlarını üniversiteler yapabilir ama gerçekten ülke çapında bir kurulum söz konusu olduğunda ortaya çıkacak prosedürler ne olacak, bu iş ranta dönüşür mü, bunlar sonra tartışılması gereken işler.
Haberlerde belirtildiği üzere yazılımın mevcut hali sadece Adapazarı Mithatpaşa istasyonunda denenmiş, hat olarak denemesi için ise 338 kilometrelik 21 istasyonu kapsayan Afyon-Denizli-Isparta demiryolu seçilmiş. Burada başarı ile uygulanırsa ileride daha yoğun hatlarda ya da daha farklı işletmelerde de denenerek geliştirilecektir inşallah. Dediğim gibi uzunca bir süre önce küçümsediğim bir hadise idi ama bugün gelinen noktada en azından ortada samimi ve ortaya bir iş çıkartmak isteyen bir çaba görüyorum, umarım başarılı olur ve ülke genelinde hayata geçirilebilir.
http://www.lojiport.com/haberdetay/TCDD ... apti/34796