Bunların anket çalışması yapılalı çok oluyor, ayrıca İBB nin şu anda Ulaşım A.Ş. ve IBM ile birlikte ortaya koymaya çalıştığı proje vasıtası ile de zaten yolculuk alışkanlıkları konusunda harika bir data elde edilebilir, yapılması gereken (yaparlar zaten diye düşünüyorum) o eski (6 sene oldu galiba) matris ile bu yeni datayı karşılaştırmak, o günden bugüne değişen bir şey varmı ya da eski datada hatalar/sapmalar varmı ortaya çıkacak.
Bu konunun anketi direkt aktarma merkezlerinde vatandaş ile yapılacak birebir anketler ile de yeniden oluşturulabilir ama küçük ölçekli ve hedefe yönelik bir analiz olur belki de olmalı, yani sorular ile kişiler yöneltilerek yapılacak bir anket ile Yenikapı -> Taksim/Maslak istikametinin eğilmi öğrenilebilir ama dediğim gibi şu IBM/Vodafone işi bunu zaten bir ihtimal çözer, benim gıcık olduğum Belbim vasıtası ile akbil ve şu kart zımbırtılarının verileri de derlendimi? Herhangi bir bilgi yok, eğer bu da derlenirse ortaya 3 lü kıyaslama çıkarki bu doğru analiz edildiği zaman bence çok ciddi ve gerçekçi bir yolculuk analizi olur.
Ben bu aktarmayı fena bulmuyorum, şu an için eldeki sistemler ile en iyisi bu olacak, bunun dışında zaten İBB ikinci bir tünel ile boğazı geçerek Mecidiyeköy üzerinden aktarma planlıyor ama onun hayata geçmesi kaç sene? Uzun vadeli bir iş o, şimdi hesaba katmaya bile gerek yok bence.
Deniz ulaşımı konusunda haklısında Başar, geçen Hasan bir başlık açmıştı bilmemkaç yıl önceki İETT verileri olan bir kitap hakkında idi galiba, oradaki rakamlar ile bugün verilenler bile çelişmiyormuydu? Şimdi kalkıp Kadir Bey deniz ulaşımı düşük, buna ağırlık vermeliyiz falan filan

lütfen ya, neden şimdi? Köprülerde çalışma var ya o yüzden, çalışma yapılıp bitince bu sözlerde unutulacak, ben İstanbul'da deniz yolu ile ulaşımın üst seviyeye çıkacağına inanmıyorum, bizler ayağını toprağa değmek isteyen milletiz, İstanbul bu lodosu var poyrazı var deniz ulaşımı her zaman sekteye uğrayabilecek bir iş, yani onu ön plana çıkarıp aynı güzergahtaki demiryolunu onun yedeği haline getiremeyiz, insanlar denizin altındaki o tünelden geçmeyi deniz yoluna tercih edebilirler, ya da etmezler bilmiyorum

ben ederim şahsen.
Her ne ise, uzun zaman önce İstanbul'da bir kongrede bizim garip Viyana lılar bir iki kelam etmişlerdi de kimseye anlatamadım bunu. Bu sitede yazıp çizince kıyas yapıyorsun diye suçlama gibi sözleride gördük, hatta başka bir sitede de hemen kontra başlık açmışlar okudum bir ara, hep bir ağızdan ya küçücük kentimi kıyaslıyorsunuz demişler

ya kardeşler ne kıyaslaması biri 15 milyon biri 2 milyon, neyin kıyası? Tek bakmak gereken 2 milyonluk kentin tramvay, metro, otobüs ve yıllık yolcu sayısı bir de 15 milyonluğun, büyüklükmüş şu bu önemli değil, sistem ve düzen önemli, bizim millet aleme nizam vermeye çalışana kadar kenti kentlerine nizam verseydi ohoooo şimdi nerde olurduk. Lafı gevelemeyeyim o toplantıda demişti ki bu viyanalı arkadaşlar, bu iki kenti kıyaslayamayız ikisi topoğrafik olarak farklı, sizin daha çok yol ya da metro yapmaktan ziyade ilk etapta deniz yoluna ağırlık vermeniz gerekir, kim kaale aldı? Öyle salonun içinde hoş bir seda olarak kaldı

Şimdi, "deniz yolu ile ulaşıma önem vermeliyiz" hadi canım, gerek yok ki, dediğim gibi köprülerde çalışma bitsin unutucaz, sünnet gibi keserken biraz acır sonra geçer.