tkn-D.18 » StellwerkSim - Dispeçerlik Oyunu

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

tkn-D.18 » StellwerkSim - Dispeçerlik Oyunu

Mesaj gönderen Esat » 15 Nis Pzr, 2012 02:51

Bir iki haftadır bu oyuna daha doğrusu siteye sarmış durumdayım. Uzunca bir süredir bir Dispeçerlik oyunu almaya niyetim vardı zaten ama 40 € luk fiyatı yüzünden bir türlü alamadım. Derken geçtiğimiz haftalarda bu siteyi keşfettim. Sitenin ismi JS-Home, web adreside www.js-home.org sitenin kurucusu ve anladığım kadarı ile oyunların yapımcısı. Site içeriğinde Java ile yapılmış çeşitli uygulamalar var. Benim dikkatimi çeknler tabii ki burada anlatacağım StellwerkSim, Simply Train ve EEP Experten Seiten oldu. Bu ikisini başka bir başlıkta açıklarım şimdi gelelim oyuna. Türkçeye nasıl çevireyim bilemedim çünkü Stellwerk için demiryolu sinyal kulesi gibi bir tabir ile çeviriyorlar bunun modern ismi Kumanda Merkezi olsa gerek, yani Demiryolu Kumanda Merkezi de denilebilir ben kolay olsun diye Dispeçerlik Oyunu olarak yazdım.

Oyun Java ile yazılmış, site anasayfasında soldaki menüde yer alan StellwerkSim linkine tıkladığınızda bu oyunun sayfasına gidiyorsunuz. Bu sayfada işimize yarayacak linkler şunlar;

Resim

Handbücher - El Kitabı bölümü : bana göre detaylı değil, tabii Almancası iyi olanlar oradan pek çok şey öğrenebilir, ben sıkıştığım noktalarda yardımcı olarak göremedim bu kitabı. Ama forum sayfasından birilerine ulaşarakta sorulabilir belki.

Stellwerke - Kumanda Merkezleri : Bu linke tıklayınca yeni bir sayfada site yapımcı ve üyeleri tarafından yapılmış belli başlı kentlerin ya da demiryolu düğüm noktalarının kumanda merkezlerinin linkleri çıkıyor karşımıza

Resim

Tüm kumanda merkezleri kaç adet saymadım henüz, sitede de kurcalamadım çünkü hızlı bir şekilde oynamak istiyor insan. Ama Lüksemburg, Almanya, Avusturya, İtalya, İsviçre ve İskandinavya'dan hatlar var bunlar bile gayet yeterli. Almanya zaten en çok bölüme sahip olanı, hatta Berlin metrosu ve banliyösü dahi var ama çok zor.

Oyun içinde sadece basit bir şekilde oturup trenleri sağa sola göndereyim diyemiyorsunuz, hiç sorunsuz bir hat üzerinde dahi dikkat etmez iseniz işler tamamen sarpa sarabiliyor, bir işin içine elektrik kesintisi, hat bakımı gibi senaryolar girdiğinde tamamen zorlaşıyor. Benim zorlanmamda tabii ki oyundaki bazı kumanları henüz bir türlü anlayamamış olmamın etkisi muhakkak var. Örneğin Fahrstrassen diye bir fonksiyon var, bunun ile trenlerinize gittikleri istikamette yapacakları makas değişikliklerini veriyorsunuz, bunu bir kere yanlış verdiniz mi bir türlü geri alınamıyor, ben beceremedim :) bir de bazı makas bölgelerinde treniniz oradan geçmiş olsa bile makas ters kalıyor ve aksi istikametten gelen trenler orada ki sinyalde kalıyorlar, bunu da bir türlü çözemedim. Görünen o ki benim burada çözebildiğim tek şey Dispeçerlik denen şeyin ne kadar zor olduğu oldu.

Oynamak istediğiniz bölgeyi seçtiğiniz zaman karşınıza bu ekran geliyor,
Resim

Bölüm hakkında kısaca bir bilgi veriyor, en altta, hangi seneye ait olduğu, chat yapabileceğiniz online versiyonmu yoksa offline versiyonumu oynayacağınız, ve tarife saati var. Hangi saati oynamak istiyorsanız onu seçiyorsunuz, burada benim anladığım bu tarifeler gerçek, yani oradan geçen tren tarifesine göre bir düzenleme yapılmış. Buradan oynamak istediğiniz saatin üzerine tıkladığınız yükleme ekranı geliyor, hızlı bir şekilde yükleniyor ve Starte Simulation yazısını görüyorsunuz.

Resim
Buna tıkladığınız zaman bir Java uyuglama penceresi içerisine ekranınınz yükleniyor,

Resim
Ve karşımızda Berlin metrosu U2 Nord/U8 Mitte bölgesi, hadi gelde düzenle şimdi bu trafiği. Aşağıdaki resimde kırmızılar trenler, sarılar onlara düzenlediğim açık sürüş yolları, altta sefer tarifesi var, hangi tren nereden gelip nereye gidiyor, o anda hangi ray üzerinde, kalkış ve varış saatleri, gecikmeleri, sağ tarafta ise seçtiğiniz trenin detayları, yani nerede duracak, nereleri pas geçecek, nerelerde yön değiştirmesi gerekecek gibi detaylar. Hemen üstünde de makinistler ile iletişimi sağlayan bir kutu, yani yerini bildir, dur, ilerle, hızını azalt gibi komutlar var.
Resim

Aslında bir oyundan daha çok bir projgram, çok keyifli ama çokta zor. Denemek isteyenlere şimdiden sabır ve başarılar :)

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 15 Nis Pzr, 2012 10:49

Hohoo … sen o köşeleri kurcalamadan evvel (bilhassa U6, U8 vs), bağlantılarını ve hakiki hayattaki durumları anlamak için http://www.berliner-untergrundbahn.de/ sayfasında »Eine Schmierfahrt« bölümünü oku. Şu direk linki: http://www.berliner-untergrundbahn.de/schmier.htm :-)

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 17 Nis Sal, 2012 01:26

Ben diyorum anya sen diyon Konya, treni anya yerine konya ya gönderirsen kendi kendine anlatır durursun işte böyle.

Beni bayağı bir sardı aşağı yukarı 2 saattir Stuttgart Hauptbahnhof trafiğini yönetmeye çalışıyorum, geberdim. Bir de sağolsun biri ile chatleşerek bir iki detay öğrendim.

Kumanda ekranında eğer bir makası yanlış yaptıysanız silmek için sinyalin üstüne bir kere tıkladıktan sonra yukarıdaki FS Auflösen butonuna tıklarsanız o sinyal bölümünü siliyor, böylece hatalı sinyaller düzeltilebiliyor. Bir de bazı yerlerde depo ya bakımdan hatta çıkan araçlar tek yön trafiğinden gelmek zorunda kalıyorlar, bunların çıkacağı noktada sinyal sarı yanıp sönüyor ve sürekli bir çan sesi çalıyor. O sarı lambayanın yandığı yerdeki kırmızı noktaya 1 kere tıklayarak yukarıdaki annehmen yazısına tıklarsanız o araç için istina olarak tek yönü ona veriyorsunuz.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 17 Nis Sal, 2012 09:28

Anja ve Konya demedin … sen okudun mu o metni? :lol:

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 19 Nis Prş, 2012 14:30

alabay yazdı:Anja ve Konya demedin … sen okudun mu o metni? :lol:
Bir halt anlamadım ben o yazıdan. Aşağıda ise batmış bir yönetim var, Hannover Merkez Gar sayemde darmadağın :) halbuki her şey ne kadar güzel başlamıştı.

Resim

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 19 Nis Prş, 2012 14:39

Hannover köyünün istasyoncuğunu mu batırdıng? :P

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 19 Nis Prş, 2012 14:42

:) Aynen öyle oldu, dediğin gibi köy Merkez Gar ı :) 14 yol 6 peron, çatır çatır hızlı tren ve bölgesel bir de arada aptal s-bahn lar, kafam döndü be. Yanlış yola koymuşum bir tanesini, bir türlü bulamadım da hangi tren olduğunu çıkartmadım, Allahtan puanlama yok, olsa kalırım kesin çünkü çok sıkışınca başka yerlere gönderiyorum trenleri :P yeterki peron boşalsın.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 01 May Sal, 2012 23:13

Şu köy gibi Roterdam ın tren trafiğine bak arkadaş, köy kadar nüfusu var yüzlerce tren, hemde 2 tane yolla cık cık cık :):):)

Resim

şimdilik sıkıntı yok ama zorluyor vallaha, herkese tavsiye ederim, bir deneyin görün bakalım nasılmış, tren işletmek.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 02 May Çrş, 2012 10:15

Vaktim olsa belki denerdim bile, ama resimler ürkütmeye yetiyor :-) Ayrıca insan Berlin, Basel, Leipzig, Frankfurt, Münih gibi garları tanıdığı zaman … zaten bi başka oluyooo.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 20 Haz Çrş, 2012 12:54

Oyun ile ilgili bir detay daha, eğer oyunu açtıktan sonra browserdaki sayfasını bir şekilde kapatırsanız Java Uygulama pencereside kapanıyor, yani o sayfa sürekli açık kalmak zorunda.

Oyuna giriş yapılan ekranda yani Start Simulation butonunun olduğu ekranda eğer ONLINE oyun seçerseniz, oyunu belli bir sürede terk edemiyorsunuz, yani istediğiniz gibi kapatır gidersiniz kime ne ama şöyle bir durum var kısa bir süreliğine banlanıyorsunuz. Bunun sebebi şu imiş, özellikle Almanya haritalarında tüm hatlar birbiri ile bağlantılı, yani zaten hepsi gerçek demiryolu şemaları ama online oyunda tüm dispeçerlikler birbirine bağlı yani Siz Köln'den kalkan trenleri geciktirdiğiniz anda Frankfurt taki adamın trenleride gecikiyor, ya da yanlış yoldan bir tren gönderdiğinizde o istikametteki dispeçerlik sıkıntı yaşıyor çünkü bazı hatlarda geçiş bağlantıları olmayabiliyor, ya da gar ın özel konumu nedeni ile bazı yollara girişler sadece bazı istikametlerden yapılabiliyor, bu gibi durumlar için oyuna bir de chat oturumu eklemişler, Stitz dedikleri bu bağlantı ile canlı olarak telefon konuşması yapabiliyorsunuz diğer dispeçerlikler ile, bu açıdan çok daha enteresan oldu benim için. Yani senaryo gereği sizde ray kırılması, katener kopması oldu trenleri başka bir yola yönlendiriyorsanız bir sonraki dispeçerliği bilgilendirmelisiniz yoksa adam sıkıntı yaşıyor.

Son olarak, mesaiye gider gibi bu oyunu oynayanlar olduğunu öğrendim yani adam oturuyor 6-8 saat tren sevk ve idare ediyor :) enteresan, daha o kadar bozmadım kendimi günlük 2 saat falan benimkisi.

Cevapla

“Taşımacılık Oyun ve Programları” sayfasına dön