ist-M.03:04 » M4 Kadıköy-SGH-Tuzla Metro Hattı [İnşaat Süreci]

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 12 Kas Cmt, 2011 01:55

Bugünkü durumdan haberdar ettiğin için teşekkürler Hakan, Şubat'ta açılışı zaten daha önce duyurmuştuk, zaten sanırım sende biliyordun, bilmeyenlere de bildirmiştik :) sürpriz olmadı.

http://gundem.milliyet.com.tr/kartal-ka ... efault.htm
Kartal İstasyonu’na gelen Topbaş, görme engelli vatandaşlar için özel olarak tasarlanan yoldan yürüyerek metroya bindi.

Metronun, Kartal-Kadıköy test sürüşünü bugün için özel bir tarih olan 11.11.2011 tarihinde saat 11.11’de kendisi yapan Topbaş, gazetecilere vatman koltuğunda poz verdi.

Yolculuğun tamamlanmasının ardından Kadıköy İstasyonu’na gelen Topbaş, burada yaptığı açıklamada, Kadıköy-Kartal metro hattının test sürüşünü başlattıklarını, sistemin 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olarak tasarlandığını, bu hattın günde 1.5 milyon yolcu taşıyabileceğini söyledi.

Metroları sistem olarak geliştirmek istediklerini, bu sistemle birlikte vatandaşın artık bireysel aracını almayı tercih etmeyeceğini ifade eden Topbaş, "Bu hattımızın test sürüşlerinin, birkaç ay daha devam etmesi gerekiyor. 2012 Şubat ayında, bu hat yolcu taşımaya başlayacak.
Fotolar Haber7.com galeriden alıntıdır.

Resim
Resim
Resim

oglcan
Sezonluk Yolcu

Mesaj gönderen oglcan » 12 Kas Cmt, 2011 11:11

langur
Sezonluk Yolcu

Mesaj gönderen langur » 12 Kas Cmt, 2011 13:47

Bu işlerden pek analamaığım için soruyorum bilenler cevaplarsa sevinirim. 2005'te temeli atıldığına ve 2012 de biteceğine göre (ki 2012 Şubat olduğu için 2011 diye hesap edelim) 6 senelik süre bir hattın bitirilmesi için uzun mu kısa mı?

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 12 Kas Cmt, 2011 14:42

xserhat yazdı:Bu işlerden pek analamaığım için soruyorum bilenler cevaplarsa sevinirim. 2005'te temeli atıldığına ve 2012 de biteceğine göre (ki 2012 Şubat olduğu için 2011 diye hesap edelim) 6 senelik süre bir hattın bitirilmesi için uzun mu kısa mı?
Bunun bir standartı varmıdır, bana göre yoktur. Çünkü bu tamamen çalıştığınız zemin ile alakalı bir durum, daha sonrada ekonomi ile alakalı. Ancak kıyas yapabiliriz, kıyas M2 hattı olursa bu iyi bir süre :) Biraz bu konudaki yabancı teknik kaynaklara bakmak lazım, belki öngörülen bir ortalama ilerleme vardır ama dediğim gibi bunu bir standart olarak belirlemek çok yanlış, çünkü bu yapı tipinizden, zemine, istimlak sorunlarından, kaynak aktarımına, hatta iş kazası çokluğuna kadar bir sürü birbirinden farklı ama bağlı etkenlerin ortaya çıkaracağı bir sonuç.

Diğer taraftan, animasyon ve video korkunç kötü. Animasyon çok kötü değil ama duvar içine giren peron içine girerek geçen trenler kötü olmuş, videoda anlatımı yapan Bayanın telaffuzu ise bana göre son derece kötü. Milyar lira harcayıp hat yapıp tanıtımını böyle bir video ile yapmak abesle iştigal olmuş.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 17 Kas Prş, 2011 11:45

Kadıköy'e kuş bakışı tekrar bir göz atalım

Resim

istasyon konumu aşağı yukarı bu şekilde, peyzaj resminde gösterilen girişlerde logoları koyduğum yerler olsa gerek, merankla bekliyoruz.

Bir de bu aşağıdaki foto ışığında Kadıköy istasyonunda içeride işlerin bittiğiniz söyleyebiliriz, bu hatta beni sevindiren bir ikinci nokta, adam akıllı ve gerçek bir araç zaman ekranının bulunacak olması.

Resim

Hakan
Kadrolu Personel

Mesaj gönderen Hakan » 20 Kas Pzr, 2011 00:00

Öncelikle Pendik-Kaynarca arasındaki şaftın görevini tamamladığını ve oranın tamamen boşaltıldığını söyleyeyim, sadece bir adet kepçe var ve etrafı düzeltiyor. Kartal-Kaynarca kesimi tünelleri için tamamlanma oranı %100 demektir.

Hattın ana kesiminde ise uzun zamandır çoğu istasyonu gözlemleyemiyorm ama seyrek de olsa geçerken gördüğüm, çoğu istasyonda hiç bir çalışma yok, hattın tünelkazılarının aktif olduğu dönemlerde açılmış şaftların hepsi toplandı, hepsinin kurulduğu yerler düzeltildi ve muhtemelen İBB'nin klasik peyzaj çalışmalarını yapacağı bahar dönemine kadar öylece bekleyecekler. İstasyon yapılarının inşa edildiği alanlarda ise ne yazık ki görsel çalışmalar bir başlar gibi oluyor sonra yok oluyor. Kozyatağı'nın kuzey kesimi ve Kartal istasyonunun kuzey doğu kesimi hariç dışarıda işi %100 tamamlanan bir yer yok.

Yapılan pek iş olmayınca yazacak bir şey de olmuyor, etraf hareketlenince ben burada olurum inşallah...

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 21 Kas Pzt, 2011 13:42

Açılış kışa geldiği için çevre düzenlemesi dediğin gibi bahar aylarına kalabilir, ama zaten hat tam işlerlik ile açılsında başka bir şey istemiyorum, yani kast ettiğim malum, asansör, yürüyen merdiven, sinyalizasyon, bilgilendirme ve araçlar falan filan. :)

Keşke ben açılış tarihinde İstanbul' da olabilsem diyorum, bir de inşallah ekliyorum arkasına.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 03 Ara Cmt, 2011 14:55

Kartal şantiyesinde bir hırsızlık olayı yaşanmış, fakat zanlılar kısa sürede yakalanmışlar, benzer olaylar her zaman meydana geliyor. Demiryollarında çokça bakır iletken kablo kullanıldığı için hırsızlarında iştahı kabarıyor tabii ki :) hatta sadece inşaatlara değil işleyen hat ve tesislere girecek kadar dahi gözlerini karartabiliyorlar. Bu hafta içinde Viyana U4 metrosunda da bir kablo hırsızlığı olayı yaşandı, adamlar çalışan hattın kablolarını keserek götürmeye çalışmışlar :)

http://www.lojiport.com/haberdetay/Metr ... andi/31349
Metro istasyonu inşaatına giren hırsızlar, kendilerini fark eden bekçiyi bağlayarak döşenmek için hazırlanmış kabloları çaldı. Polis tarafından zanlıları yakalamak için operasyon başlatıldı. Güvenlik kamera görüntülerinden belirlenen kamyonetin plakasının sahte olduğu tespit edildi. Çalınan kabloların elden çıkarılacağı düşüncesiyle polis, piyasada kablo satmaya çalışan bir kişinin izini sürerek hırsızlara ulaştı.

Yapılan operasyonda Turgay D.(24), Eyüp Y.(29), Mehmet A.(36), Alaattin İ.(49) ile oğlu Çoşkun İ.(26) gözaltına alındı. Zanlılarla birlikte iki otomobil, çalıntı olduğu tespit edilen 8 bin metre kablo ile inşaatlardan çalınan matkaplar ele geçirildi.

Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği'nde sorgulanan zanlıların büyük inşaat şantiyelerine giderek döşenmek için hazırlanmış kabloları çaldıkları öğrenildi. Zanlıların hırsızlıklarda kullanmak için arkasına kablo sarmak için makara mekanizması yaptırılmış özel bir araç kullandıkları öğrenildi.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 03 Ara Cmt, 2011 17:26

Evet, bu çalma olayları korkunç, burada muazzam azdı gitti, bakır ve de çelik.

Şu Kartal hattıyla ilgili bir sorum var … benim için Kartal bile bayağı “uzak” :-) Ama bakıyorum, Tuzla'da (!) şehir kenarında Sabancı Üniversitesi kampüsü var, etrafı da öyle sandığım kadar boş değil, bayağı yerleşım var oralarda hâlâ (bunlar yeni mi yahu, 1982'de oraları tarlaydı sanki …). İstanbul'un o tarafı ne olacak? Oradan İstanbul'a hiç irtibat yok gibi. Banliyö hattı güneyden geçiyor. Metro düşünülse, gördüğüm kadarıyla, zaten daha çok Sultanbeyli üzerinden mantıklı olur. Öte yandan, işte bu tam banliyölük bir şey … neden dallanma, kol falan yok? Koskoca alanların hiç doğru dürüst bağlantıları yok. Kartal–Kaynarca–S.G. Havalimanı ufukta bir ışık, evet, ama ötesi, kuzeydoğusu?

Genelde burada şehir denince her köşesinden her köşeye irtibatı olur. Berlin fazla büyük olmasa bile, metropol alanı olarak Paris ve hele hele Londra korkunç. Ama İstanbul'da birisi Tuzla–Başakşehir veya Silivri aksına mahkum edilirse, yandı.

Neden oraya kadar da evvelden metrobüs uzatmaları düşünülmüyor? Zamanla bunlar bence metroyla bile değil, banliyö trenleriyle kurtarılır sadece. Veya işte karma bir tren şebekesiyle. Ne dersiniz?

Hakan
Kadrolu Personel

Mesaj gönderen Hakan » 03 Ara Cmt, 2011 18:00

Ben yıllardır, bu hattın Kadıköy-Kartal'ı bırakın Kayanrca değil Aydınlı bölgesine ulaştırılmasını savunuyorum. Şu aralar tv de reklamlar dönüyor, adamlar bildiğiniz knut yapıyorlar sitedeki daire sayısı 4800 mü ne. O bölgede o kadar çok arazi var ve öyle cazibeli bir bölge ki İBB 100 binlik planında 2023'de 1 milyon kişi yaşayacak diyor.

Bildiğim kadarıyla o civarla igili bir takım planlamalar var ama detaylarını bilmiyorum, bildiğim bir şey o bölgede kendi arabanız yoksa bir yerden bir yere gitme şansınız yok. F1 pisti yapıldıktan sonra Akfırat, Orhanlı gibi milenyuma köy olarak giren yerler bir anda koca koca semtlere dönüştü. Sabancı Üniversitesinin oralar ve daha kuzey kısmında bir-kaç üniversitenin kampus yaptığını biliyorum, Sanacı'nın daha doğusu zaten İstanbul'un en büyük sanayi tesislerinin bazılarının da bulunduğu Tuzla-Gebze Organize Sanayi bölgeleri.

Kartal bile bayağı uzak meselesine gelince, beyinlerdeki altyapıda hep aynı durum var. Kartal boğaz köprüsüne 21 km mesafede ve uzak, Ataköy'de boğaz köprüsüne 21 km mesafede ama şehir merkezi.

Halbuki algıları değiştirmek gerekiyor, metro buna katkı sağlayacak, Anadolu Yakası Adalet Sarayı'da. Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi de yıkılıyormuş, 1000 yataklı sıfır hastane yapacaklarmış, bu da algıları değiştirecek...

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 03 Ara Cmt, 2011 18:51

Ataköy de uzaktı hep, uzak :-) Ama banliyösu vardı, ayrıca Taksim'den A, B, F diye otobüsler işlerdi. Ama Kartal'a ve ötesine (son nereye otobüs vardıysa, oraya) bir kere gittim (Kuzguncuk'tan), uhuuu … ne yol. Pendik'te sinemada <utanç> Rambo ilk kan </utanç> seyretmiştim :-) Köylere çıkan küçük Magirus (?) midibüsler vardı, 133 mü neydi numarası, bunlar seksenlerin başında. Cidden tarlanın ortasında sonduraktı, Kartal'ın o zamanlar ayrıca kendisine has belediye otobüsleri vardı, bazen “İstanbul” işlerdi, eski bir MAN idi galiba :lol:

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 03 Ara Cmt, 2011 19:59

Avrupa yakalı olmama rağmen 82 nin Ataköy' ünü bilmem, çok küçüktüm ama galiba o konutlar orada vardılar, yani orası zaten şehir içine alınmıştı bile, bir de uzak ama nereye? Ben Şehremini-Mevlanakapı civarından çok rahat ulaşıyordum Ataköy' e, ama Kartal? Kartal' a nereden ulaşmaktan söz ediyoruz, olsa olsa Üsküdar veya Kadıköy' den ulaşmaktan bahsedebiliriz ki evet aslında uhuuu bir mesafe :)

Bence bu biraz kentteki yerleşimin yerel yönetimlerce yönetilmemesinden kaynaklanıyor, hep Avrupa yakasını merkez yapma ya da yerleşime açma kaygısı güdülmüş ya ben 96 da Tuzla Deri sanayiinde çalışırken bile Tuzla sahili yazlıktı be kardeşim, bana göre bir yazlık yerleşim yeri gibiydi, ha keza Kartal sahile ya da Pendik sahile gittiğimde de hiçbir zaman Avrupa yakasındaki o karmaşa yoktu bana hep dingin ve sakin gelirdi. Yine o yıllarda Tuzla' da istasyona ve E-5 e yakın noktalara konutlar dikilmişti, kooperatifler, siteler, kuzeyde ise sadece deri sanayii arkasında göçmen konutları. Gerisi köy, Hakan' ın dediği gibi Orhanlı beldesi diyor ne beldesi kardeşim köydü yahu. Ama çok hızlı büyüdü ve gelişti, bana kalırsa bu gelişim öngörülemeyen bir gelişim değildi ama yerel yönetim yine aynı kafadaydı, bu bölgelere hiçbir zaman İstanbul gözüyle bakılmadı. Kent merkezinde bir ulaşımı doğru planladığından bile şüphe ettiğimiz bir toplu taşıma otoritesi (ki yok böyle bir otorite) buralara ne planlayacak ki? Ve aynen doğrudur arabanız yok ise orada pek çok aks arasında bir kaç aktarma yapmaktan başka şansınız yok, daha geçen sene birine yol tarif etmiştik Hakan hatırlarsan bir üniversitenin kampüsüne :) taksi, başka şansı yok o saatte ve hızda gidebilmek için.

Sonuç olarak, zaten raylı sistem yatırımında 100 yıl geriden gelen Anadolu yakasında halen planlamalar yetersiz gibi, ya da halen eksik diyelim. Bu konuyu Havalimanına metro planları konusunda tartışmıştık aslında, ama Aydınlı ilerisinde Tuzla, yukarıda Deri Sanayii, Organize Sanayii, Şifaa Mahallesi civarına, geride şu an ismini hatırlayamadığım başka bir belde vardı minibüsler çalışan o bölge üzerinden Sabancı üniversitesine doğru ulaşım hep bir sorun, bu sorunu Ümraniye' den gelen metroda çözemeyecek, o sadece yatay ulaşımı yani Anadolu yakasının merkeze erişimini kolaylaştıracak ama kısa mesafede dikey erişim gerektiren noktalarda var. Tuzla, Kartal sahil, Bostancı gibi. Bakalım göreceğiz.

“Metro Projeleri, İhaleler, İnşaatlar” sayfasına dön