http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekon ... ina-iniyor
Bu konu ile ilgili olarak bugün Bakanlık ve Belediye yetkilileri arasında bir toplantı yapılmış ve İstanbul için biraz garip durumlar söz konusu bakalım bu işin altından ne çıkacak. Ankara da zaten yarım kalan hatların devri söz konusu, ama İstanbul' da daha ihaleye dahi çıkmamış hatların bakanlık tarafından yapılması gibi bir durum var, işte bu biraz abes, biz çok başlılıktan yakınırken al İstanbul' un içine bir de bakanlığı sok, hali hazırda zaten Marmaray A.Ş. için pek çok hazırlık yapılıyordu, bakanlık kardeşim bu şirket kurulursa bunlarıda bu işletir diyebilir bunda da bir sorun yokta, işte ne bileyim koordinasyon ne olacak, onu geçtim yarısı belediye tarafından inşa edilmiş Başakşehir-Bakırköy hattının kalan yarısını İBB nin yapmasından söz ediliyor, ya daha geçen Başkan hava attı bitiriyoruz bu hattı diye, yarısı da kalsın paran olunca yap. Şimdi kalan yarısını Bakanlık yapınca ne olacak? Aslında mantık olarak bu da niyete uygun yarım kalan inşaat olarak değerlendirilip devredilebilir, fakat asıl garip olan İstanbul' da ihale dahi edilmemiş hatların bile bakanlık tarafından yapılması gibi bir talebin ortaya çıkması. Boşuna değilmiş İBB Başkanı Kadir Topbaş bir kaç gündür her demecinde 2023 e kadar 600 küsur km metro yapacağız diyor, bakla çıktı
Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin yetkilileri, metro projelerini devretmek için Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi. Ankara'da yarım kalan ''Kızılay-Çayyolu'', ''Batıkent-Sincan/Törekent'' ve ''Tandoğan-Keçiören'' metro hatlarının; İstanbul'da ihale aşamasında olan ''Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy'', ''Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar (Kirazlı)'', ''Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey'' ve ''Bakırköy- Beylikdüzü'' metro hatlarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması planlanıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yapımı yarım kalan 3 metro projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ise ihale aşamasında olan 4 metro projesinin Ulaştırma Bakanlığına devredilmesi için Bakanlık yetkilileri ile görüştüğü öğrenildi. Buna göre, belediyeler öncelikli olarak yapımı yarım kalan metrolarının sözleşmelerini firmalar ile karşılıklı olarak iptal edecek.
Yarım kalan metroların Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması için belediyelerin başvurularının ardından, Hazine Müsteşarlığının da taraf olduğu bir protokol imzalanarak, Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Bakanlar Kurulu kararının ardından yarım kalan metroların yapım işi Ulaştırma Bakanlığının yatırım programına alınarak yapım ihalesine çıkılacak. Ulaştırma Bakanlığı, yapımı tamamlanan şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metroları belediyelere devredecek. Belediyeler, metrolardan elde edilen ciroların belli oranını, metroların yapımı için yatırıma ayrılan paranın tamamı bitene kadar Hazine'ye ödeyecek.
Son paragrafı okumadan yazmışım, sizlerden özür dilerim. Burada okuduğunuz üzere, Bakanlığın inşaatları yaptıktan sonra işletmeyi Belediyelere bırakacağı yazıyor, daha sonra Belediyeler düşük faizli kredi kullanmış gibi bunu geri ödeyecekler, tabi ortada bir kredi durumu olmadığı için herhalde 0 faiz ile 100 yılda falan ödenir, sağlam yöntem ha, belediye batar devlet batmaz.
