Mehmet inceleme için teşekkür ederiz, kritik bazı bilgileri alma şansımız oldu. Diğer taraftan Mehmet'in dün benim fikrimi almak amacı ile sorduğu bir soru vardı ben onu da burada paylaşmak istiyorum.
Mehmet Kasım yazdı:yedikule tarafında istasyona gelmeden önce, 220 m uzunluğunda bir kuyruk tüneli var. 2 tünel tbm'le 1 tünelde natm ile delincek ve burası 3 ray hatlı olacakmış. bu yeni bliye göre hızlı trenlerin yenikapı'da durabileceğini düşünüyorum. gare sahası gibi bekleme alanı. ne dersin?
Bende şu şekilde bir cevap yazmıştım, ben sorunun da cevabında önemli olduğuna inanıyorum, cevabım yüzde 100 doğru gibi bir yaklaşımım yok, olamaz da sonuçta işin içinde değilim, teknik eleman hiç değilim ama okuduğum, bildiğim, tecrübe edindiğim kadarı ile çıkarımım şu şekildedir.
Esat Tanören yazdı:Israrla şunu soruyorum, ortak işletme için yazılım uygunluğu söz konusu mu? Yoksa Türk işi yumurta ağzına gelince mi düşünülecek? Bahsettiğin hattın bir benzerinin karşılığı varmı, yani Üsküdar (ki yok) ya da Ayrılıkçeşme' de benzer bir yapı varmı? Bu soruların cevabı evet ise geriye 3. bir soru kalır, o da YHT ler tekli dizi mi? Bu sorunun cevabı da evet ise bana da neden olmasın ki demekten başka bir şey kalmaz.

aslında daha mühimi YHT yi bu istasyonlarda ne kada bekletebileceğin ki bunu hiç sormadım bile.
Türkçeleştirelim, bahsettiğin tünel boyu tekli YHT dizisini kurtarıyor, 160 m, dediğin gibi beklet geç yapsan bile, burada anlaşamadığımız ya da benim herhalde eksik ifadelerimden dolayı ifade edemediğim şey şu, bu istasyon(lar)da YHT kaç dakika duracak? Bir metro treninin istasyonda maks. bekleme süresi 20 sn., arkasına YHT yi saldın, 20 sn. de YHT yolcusunun inip binmesini bekleyemezsin, böyle bir şey yok, eğer oldurulursa da emin ol ki dünya demiryolu işletmeciliği literatürüne komedi olarak geçer. Peki standartı varmı? Bilmem ama şuna eminimki bu 1-2 dk. lık bir süre değildir olamaz. Eğer böyle bir süre ise tamam, sorun değil, günde kaç tane YHT geçecek? Araya giriverir, metro seferleri günde 5-6 defa 5 dk. değilde 10 dk. aralık yapar, yani büyük ama aşılabilir bir sorun.
Keşke böyle olacağına Yenikapı 3 yollu çift peronlu olsaydı da isteyen orta yolda istediği kadar dursaydı, ya da altına üstüne neyse bir kat daha yapılabilseydi, sen neden olmadığını benden daha iyi biliyorsun,

yine ağlamayayım burada

Diğer taraftan sonradan aklıma gelen bir şeyi ekleyeyim, normal olarak inşa edilmiş metro hatlarında (yer altı üst fark etmez) bu tip tüneller vardır, bunlar çoğunluk ile hattın ana bazı istasyonları yakınında olurlar ya da hattın makas değişim bölgelerinde olurlar, bu tünellerin amaçları arasında eğer istasyon girişinde ise "kısa parkur" uygulamaları yapabilmeyi sağlaması, ve arızalı araçlar için sorun giderilene kadar bekleme ya da geri çevirme yani manevra alanları olarak kullanılmasıdır. Ben Marmaray'daki bu tünelinde yukarıda bahsettiğim amaçlar dahilinde inşa edilmiş bir yapı olduğuna inanıyorum, eğer aksi bir durum olsaydı eminim ki Yenikapı istasyon alanına bir yol daha sıkıştırılırdı, bu kadar gecikmiş bir işte 10 metre daha geniş bir alan için katlanılırdı. Şahsi görüşümdür, doğruluğu yanlışlığı tartışılır.