O tünel çapını bulmak lazım, ya zaten belli oranları var herhalde, 6,8,10 gibi sanırım, nerde okudum ben onu bir bulmam lazım.
Marmaray 3.ray a çevrilecek mi yoksa havai hat katener mi kalacak yahu? Eğer havai hat ise düşük kesitli tünel olmuyor, 3.ray ise oluyor, neyse ya biz kabaca hesaplayalım, 7 m den.
Tünel yarı çapı = 3,5 m.
Tünel kesit çevresi = 21,98 m.
Silindir hacmi = 3,14xr2xh
yani
124000 = 3,14x12,25xh bu da 3223,70 metre gibi bir rakama denk geliyor, ama doğrumu hesapladım bilemem matematikçi değilim. Diğer taraftan orada Sirkeci istasyonu kazısı diyor, bu kazı sadece tünel değildir, peronda açılacak ara bağlantılar, perondan yüzeye açılacak koridorlar, ve alanlarıda içerir bence yani silindirik bir tünel olarak hesaplamak yanlış bir hesap. Öyle olsa dahi zaten yine ikiye bölmek gerekir 2 adet 1611,85 m lik tünel yapar, zaten bu hesapta bize bir istasyon bölgesi için abartılı bir tünel uzunluğu veriyor, 8 li dizi çalışsa bile peron boyu 250 metre civarında olur, hadi her iki ucunda makas tünelleri de olsa ve buralarda buna dahil olsa yine de bu tünel boyunu bulmaz, bence dediğim gibi o metreküp istasyonun içindeki merdiven tünelleri, mezanin bölgeleri falan filan hepsini kapsıyor.