gnl-RS.29 » Yönlendirme İşaretleri

Sizce Kent İçi Raylı Sistemlerde Yönlendirme İşaretleri Yeterlimidir?

Evet
5
25%
Hayır
12
60%
Yönlendirme Var mı?
2
10%
Yönlendirme Nedir?
1
5%

Toplam oy: 20

Engin Y
Seyyah

Mesaj gönderen Engin Y » 08 Tem Sal, 2014 08:52

Kemal Çevik yazdı:
misal M4 te numaralı ve basit olarak 1-2-3-4 diye gidiyor ki
Ve de çok işe yarıyor, ya da Paris gibi olduğundan bana yakın geliyor. Ancak bizim şirkete geleceklere Kozyatağında in 2 numaradan çık diyoruz, daha yolunu bulamayan olmadı.

Daha önce nerede konu ettim hatırlamıyorum ama perondan başlayarak çevre krokisi koymak, bunun üstünde çıkışları numaralamak ve yolu işaretlemek sanırım sağlam bir çözüm.

Kemal ÇEVİK
M4'ün numara sistemi gerçekten güzel. Gerçi açıldığından beri toplam 3-4 kere kullandım, daha önce bahsettiğim gibi bir seferinde de Kabataş vapuru için Beşiktaş İskelesi'ne giderek (ve içeriye girdikten sonra durumun farkına varıp diğer iskeleye yetişene kadar vapuru kaçırarak) kayboldum ki Kadıköy'deki o çıkış levhası hâlâ değişmediyse değişmeli :)

Aynen katılıyorum. Her durağın her yer üstü inişi (merdiven veya asansör) numaralı olmalı. "Kozyatağı 2'den çık" veya "4. Levent 1'den çık" dediğimiz zaman kaybolma şansı da olmaz..

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 06 Ara Cmt, 2014 13:52

En son M4 üzerine konuşmuştuk numara sistemini sitedeki arkadaşlar genel olarak beğeniyor gördüğüm kadarı ile, dikkatimi çeken son dönemde tabelalarda bir takım yenilemeler var galiba

Resim

Resim

Resim

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Re: gnl-RS.29 » Yönlendirme İşaretleri

Mesaj gönderen Esat » 19 Eki Pzr, 2025 10:07

bu başlığı aktif hale getirmek istiyorum artık. Yıllarca verilmiş bir emek var ortada ve z kuşağı çaldığı bilgilerle sağda solda prim kasıyor bu çok can sıkıcı bir hal almaya başladı benim için, dolayısı ile mevcut durum ve yapılanlar hakkında biraz konuşmak istiyorum.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 20 Eki Pzt, 2025 07:18

Haha, sizlerde de mi z kuşağı baş belâsı? ;-)

Uğur
Serbest Geçiş

Mesaj gönderen Uğur » 22 Eki Çrş, 2025 08:40

Esat yazdı:
19 Eki Pzr, 2025 10:07
z kuşağı çaldığı bilgilerle sağda solda prim kasıyor bu çok can sıkıcı bir hal almaya başladı benim için
Ne gibi abi

Uğur
Serbest Geçiş

Mesaj gönderen Uğur » 23 Eki Prş, 2025 06:37

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 23 Eki Prş, 2025 18:16

Uğur yazdı:
22 Eki Çrş, 2025 08:40
Esat yazdı:
19 Eki Pzr, 2025 10:07
z kuşağı çaldığı bilgilerle sağda solda prim kasıyor bu çok can sıkıcı bir hal almaya başladı benim için
Ne gibi abi
Şöyle; hakikatten İETT kütüphanesinden, romanlara kadar pek çok yerdeki bilgileri bir araya derleyip oluşturduğum raylı sistem tarihçesini mesela bu siteye de üye olan bir arkadaş, alıp utanmadan sıkılmadan altına kendi adını yazarak meşhur bir forum sitesinde yayınladı :) ve daha pek çok yerde, onu geçtim bazı gruplar görüyorum internette, ellerine geçirdikleri her bilgiyi sadece onlar biliyor ve öğrenmiş gibi bir anlatımla pazarlama tarzı bir usulle anlatıyorlar. Biz de burada yıllardır bir şeyler anlatıyoruz ve mesela ben yaptığım işler konusunda çok hassas ve de şiddetli bir adamımdır, herif elini bir işe sürmeden geleceği düşünmeden yapılmış bir harita ile internete çıkıp benim haritamı eleştiriyor :) ve mesela her gün çeşitli kaynaklardan bazı spesifik bilgileri almak için bilgi edinme yolu ile zorluyorlar, bu bilgileri gidip reddittir bilmemnedir işte ya da twitter da pazarlama gayesindeler, bu çok açık. Hepsi böyle demiyorum ama ciddi bir grup var, bir kısmı aldığı bilgilerle bir şey üretiyor, onları ayrı tutuyorum, emek ve vakit harcıyor, ama bir kısmı hem üretmiyor hem de ukala, dolayısı ile hiçbir şekilde yardımcı olasım bile gelmiyor.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 23 Eki Prş, 2025 18:17

mesela bu tip şeyleri okuduğum zaman gururlanıyorum ama hiç kimse şu sistematik ve kurgunun arkasında nasıl bir emek olduğunu, bu işin mimarının kim olduğunu bilmiyor ve bu benim artık çok zoruma gidiyor :)

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 06 Kas Prş, 2025 09:19

Neyse konumuza dönelim :) şöyle bir özet yapayım, neden yazma ihtiyacı hissettim? Türkiye'de yolcu yönlendirme ve bilgilendirme anlamında en tutarlı ve -şahsım adına- en doğru sistemlerin İstanbul'da Metro İstanbul istasyonlarında olduğunu düşünüyorum. Tabii ki kişisel bakış açılarına göre farklı yorumlar yapılabilir ya da çeşitli sebepler ile hala eksik olan noktalar dile getirilebilir, fakat ülke ve kent bütününe bakınca gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Hatta sistemin temelindeki standart özelinde orta doğu ve balkanlarda da tek olduğuna iddiaya girerim. :) Bunun da bilinmesini istiyorum.

Standart yeni değil, geçmişi oldukça eski 2002 gibi başlayan bir süreç vardı o zamanki adı ile İstanbul Ulaşım bugünün Metro İstanbul unda, yolcu odaklı işletmecilik ve iletişim çalışmaları çerçevesinde önce bir ağ haritası hemen akabinde de bir yönlendirme standardına sahip olma ihtiyacı ve bu ihtiyacın çözülmesi için çalışmalar yapıldı. O dönemde wowturkey de birlikte yazdığımız bazı arkadaş ve abilerimiz de hatta bu işin odak grup toplantılarında yer aldılar. Aynı grup bugün İstanbul Seyahat Araştırmaları Platformu ismi altında kendi içinde fikir üretmeye devam ediyor, bizler de o zamanlardan beri burada kendi sitemizdeyiz. Hatta 2013 sonrasında standardın revizyon çalışmaları kapsamında bizden de bir odak grup toplantısına katılanlar oldu.

Bahsettiğim standardı oluşturmak pek kolay da olmadı açıkçası, ilk dönemde temel kaynak Londra'nın standartları idi, yapı büyük oranda bu standart üzerine şekillendirilmişti, ilk uygulamalarda bu çerçevede yapıldı. 2013 sonrasında standardın revizyonu, dönemin ve geleceğin gerekleri ile geçen 7 senede görülen eksiklerin ya da ufak tefek hatalı uygulamaların düzeltilmesini amaçlıyordu. Bu sefer mevcut Londra'yı örnek alan temelin üzerine farklı bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada hedef mevcudun üzerine daha ülke insanı sosyolojisi ile bakmak, akdeniz şehirlerini incelemek ve bunu alman sistematiği ile kurgulamak diye tanımlayabilirim :) en azından çalışmayı yapan arkadaşın ( :lol: ) hedefi buydu. Bugün baktığımızda ben bunun başarıldığını düşünüyorum. En azından standardın kitaplarına baktığımızda bunu görebiliyoruz :)

şimdilik bu kadar diyelim, zamanla belki örnekleri yorumlayarak bir şeyler yazarız, ya da katılım gösterebilen olursa bilemiyorum. Sosyal medya araçları çıktıktan sonra forum siteleri işlevini ya bu mecralara ya da reddit gibi sitelere bırakmış durumda ama olsun, biz kendi çöplüğümüzde de olsa doğru bilgiyi aktarmaya devam edelim inşallah.

“Yolcu Bilgilendirme” sayfasına dön