Neyse konumuza dönelim

şöyle bir özet yapayım, neden yazma ihtiyacı hissettim? Türkiye'de yolcu yönlendirme ve bilgilendirme anlamında en tutarlı ve -şahsım adına- en doğru sistemlerin İstanbul'da Metro İstanbul istasyonlarında olduğunu düşünüyorum. Tabii ki kişisel bakış açılarına göre farklı yorumlar yapılabilir ya da çeşitli sebepler ile hala eksik olan noktalar dile getirilebilir, fakat ülke ve kent bütününe bakınca gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Hatta sistemin temelindeki standart özelinde orta doğu ve balkanlarda da tek olduğuna iddiaya girerim.

Bunun da bilinmesini istiyorum.
Standart yeni değil, geçmişi oldukça eski 2002 gibi başlayan bir süreç vardı o zamanki adı ile İstanbul Ulaşım bugünün Metro İstanbul unda, yolcu odaklı işletmecilik ve iletişim çalışmaları çerçevesinde önce bir ağ haritası hemen akabinde de bir yönlendirme standardına sahip olma ihtiyacı ve bu ihtiyacın çözülmesi için çalışmalar yapıldı. O dönemde wowturkey de birlikte yazdığımız bazı arkadaş ve abilerimiz de hatta bu işin odak grup toplantılarında yer aldılar. Aynı grup bugün İstanbul Seyahat Araştırmaları Platformu ismi altında kendi içinde fikir üretmeye devam ediyor, bizler de o zamanlardan beri burada kendi sitemizdeyiz. Hatta 2013 sonrasında standardın revizyon çalışmaları kapsamında bizden de bir odak grup toplantısına katılanlar oldu.
Bahsettiğim standardı oluşturmak pek kolay da olmadı açıkçası, ilk dönemde temel kaynak Londra'nın standartları idi, yapı büyük oranda bu standart üzerine şekillendirilmişti, ilk uygulamalarda bu çerçevede yapıldı. 2013 sonrasında standardın revizyonu, dönemin ve geleceğin gerekleri ile geçen 7 senede görülen eksiklerin ya da ufak tefek hatalı uygulamaların düzeltilmesini amaçlıyordu. Bu sefer mevcut Londra'yı örnek alan temelin üzerine farklı bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada hedef mevcudun üzerine daha ülke insanı sosyolojisi ile bakmak, akdeniz şehirlerini incelemek ve bunu alman sistematiği ile kurgulamak diye tanımlayabilirim

en azından çalışmayı yapan arkadaşın (

) hedefi buydu. Bugün baktığımızda ben bunun başarıldığını düşünüyorum. En azından standardın kitaplarına baktığımızda bunu görebiliyoruz
şimdilik bu kadar diyelim, zamanla belki örnekleri yorumlayarak bir şeyler yazarız, ya da katılım gösterebilen olursa bilemiyorum. Sosyal medya araçları çıktıktan sonra forum siteleri işlevini ya bu mecralara ya da reddit gibi sitelere bırakmış durumda ama olsun, biz kendi çöplüğümüzde de olsa doğru bilgiyi aktarmaya devam edelim inşallah.