Berk yazdı:İstanbul'a özel tasarlandı, laleye benzetildi
hem doğru hem yanlış/eksik, müsadenizle biraz açayım. O dönemde özellikle başka bir sitede de getirmiştim galiba, burada da dile getirmiştim benzerlik tabii ki var, zaten araç Citadis 301 serisi, farkı ne? Alstom olayı tamamen modüler hale dökmüş, yani diyorsunuz "ben 301 alacağım" (kot alır gibi) onlarda diyorki; "hay hay efenim, hangi şoför mahallini istersiniz?"

yani araç aslında aynı ama seçenek olarak ön kaporta görünümü ve sanırım bir de yolcu kapı yerleşimi değişiyordu, gerisi bir de boy seçimi.
Lale görünümü verilmek istendi bu yüzden ön göğüs standart 301 serisi araçlardan biraz farklı, ama diyorum ya bu benzerliği ilk iddia edenlerden biriydim ve Paris teki 301 in resmini de koymuştum (ne kadar ironik araca lale formu verilmesi kararlaştırılan toplantılardan birinde idim, hatta bu konunun açıldığı yolcu danışma grubunu toparlayanda bendim, vay be geçmişe mazi) Ama amaçlanan gayet samimi bir istekti buna da emin olun yani, gerçekten o dönemde yönetim araca bu formun verilmesini benimsedi ve uygulattı, ha benzedimi bu algı ve beğeni ile alakalı bir durum orada hiç lale göremeyende vardır.
Diğer taraftan araç İstanbula özel tasarlandı derken bu doğru, ama kast edilen o lale olayından çok iç tasarım ile karoseri ve şase üzerinde yapılan değişikliklerdir, bu konuda araç orjinal 301 den farklı daha ağır ve çelik komponentli bir şase üzerine imal edildi, bizim altyapısı bozuk tramvay yolumuza uygun olsun diye.
Açıklamak gereği hissettim, yani ön cephe konusundaki eleştirilere katılıyorum bana göre de çok fazla laleye benzeyen bir şey ortaya çıktı diyemem, ama İstanbul'a özel üretim konusu büyük oranda doğrudur, hatta Alstom aracı UITP fuarında Alstom Citadis 301 © İstanbul şeklinde tanıtıldı, model isminde ise EvoX04 olarak bir tanımlama yapılmıştı.