O sırf yenelemeye para bulmamak mı, yoksa daha çok sistemi değiştirmek istememek mi, bilmiyorum. İsleyen tramvayı modernleştirmeye gerek yok. Prag'da da 5060 senelik araçlar işliyor (belki daha da eski), ama onlar kendileri ürettiğinden, son model gıcır şeyler de var, ya Tatra, ya Skoda, ikisi de Çek, avantaj orada. Yani Bombardiye, Çaf, Zimens, zart zurt problemleri yok
Ben de aslında aşırı yenileyici taraftarı değilim. Freiburg'ta artık 40 senelik araçları yavaş yavaaaş hurdaya ayırmak istiyorlar, ama inan bana, o araçlar bizimkilerinden daha bakımlı (en yeni modellerle kıyaslamıyorum elbet). Ama burada da karma çalışıyorlar, yani model 1970 ile Combinolar, Basel hele hele, Combino artı 1948 model araçlarıyla hâlâ raylarda, ve onlar garanti parasız değil.
Ama Belgrad'ta eleştirilecek şu var: Çok pis ve bakımsız. Bu bizde de var. Almanya'da hep temizlenir, yıkanır, her araç. Otobüs de. Çekya'da da öyle, her nedense, eski İkarus otobüsleri yeni gibiydi hep yahu. Ama şimdi Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan tramvaylarını bir düşünün, onlar da korkunç bakımsızdı, o kadar bakımsız ki, artık yok oldular sanırım. Mısır da öyle, ama orada hâlâ işliyorlar. Çok garip bir şey, medeniyet konusu, ama bu kültürler de artık bayaği farklı. Yine de bu konuda ortak
pis
Neyse, ben Belgrad'ı eskilerden tanırım, haaarika bir kent! Sofya'yı görmek yasaktı, babam 1950'lerden anlatırdı, hoşmuş o zamanlar.