Ve geldik projenin en kritik aşamalarından birine.Bugün TBM makinası Andolu yakasından başlyarak kazdığı 3.4 km kazıyı tamamlayarak Avrupa yakasından karşıya çıkacak.TBM makinası tören sırasında yeryüzüne çıkacğı için 80 cm kala durdurulmuş ve tören saatine beklemeye geçilmiştir.Öğleden sonra yapılacak tören sırasında herhalde canlı yayınlarla TBM makinasnın çıkışına tanık olacağız.
İstanbul boğazın altında her ne kadar sondaj yapılsa da tam olarak TBM makinasının nelerle karşılacağı bilinmeden bir çok güçlükle başarı ile mücadele edilerek boğazın altında bulunan kazı çalışmaları tamamlandı.Bu süreçte Almanlar makina,Fransızlar toprağın çıkartılması,koreliler maddi kaynak ile TBM makinasının kazısında destek oldu.Onlara tecrübelerini bizlerle paylaştığı için minnettarız fakat şu bir gerçek ki bu proje onlar olmasa da yapılabilirdi.Yani artık bizim bu çapta projeleri yapabilecek ekiplerimiz mevcut.Onların olması tabi ki işimizi kolaylaştırdı ama işin çok büyük bir kısmını kendimiz yaptık.
İş başında TBM makinasının günlük 8-10 m kazı yaparak çalışmayı tamamlamayacağı planlanıyordu.TBM makinasın bakımları vs. tüm geçen süreyi hesapladığımızda ortalama kabaca 7 m lik kazı yapıldığını görüyruz.Bu da kazı hesaplamaların doğru şekilde planlandığını gösteriyor.Peki kazılar bitti şimdi ne olacak ? Tünelin içinde bir yangın olması durumda segmentlerin daha dayanıklı olması için özel yangın koruma sistemi oluşturulacak.Tüm tünel bu sistem ile kaplanacak.Üst kat döşeme betonu uzun süredir yapılıyor.Alt kat için ise daha önce hazırlanmış prekast betonlar getirilerek yerine yerleştiriecek.Gelelim makinanın geleceğine eminim herkes makinanın ne olacağını merak ediyordur.Sonuçta İBB başkanı Kadir Topbaş'ın haliç köprüsünü yerin altına alma projesi vardı seçimlerden önce.Ben acaba o projede değerlendirilir mi diye düşünmüştüm veya duyurusu yapılmamış başka bir proje içinde kullanılma düşüncesi olabilir diye düşündüm.Bunun haricinde aklınıza 3. tüp geçiş projesi gelebilir fakat bu makinanın çapı 13.7 m olduğu için o proje için düşünülmüyor.Neyse hatırlarsanız projenin ilk günleri TBM makinasını yapan Alman firmanın proje bittikten sonra yüklenici firmaların isteği doğrultusunda belli bedel karşılığında TBM makinasını geri alma opsiyonu olduğunu söylemiştim.Görünen o ki TBM makinası üretici herrenkect firmasına yani üretildiği topraklara Almanya'ya geri gönderilecek.
Bu arada dünyanın İnşaat sektörüne ait haber, analiz ve verileri yayımlayan uluslararası sektör dergisi Engineering News Record (ENR) dünyanın önde gelen 250 uluslararası müteahhitlik firmaları listesini açıkladı.Bu projeyi yapan firma da dahil olmak üzere ciddi Türk firmaları var.
Kaynak :
http://www.ym.com.tr/Files/Content/News ... s_2015.pdf