Konumuz Viyana' da bu yıl 25. ncisi düzenlenen Tramvay Günü. Tramvay düşmanları şimdi tramvayın da günümü olur diyecekler ama bu konuya önem veren, önemini kavrayan toplumlarda oluyor demek ki. Viyana tramvay tarihçesi İstanbul kadar eski hatta yaşıt tek fark biz öldürmüşüz onlar masadan kaldırmışlar. Bu masadan kaldırmanın şerefine de 25 yıl önce ilk tramvay günü etkinliği düzenlenmiş. Bildiğim kadarı ile 25 yıl önce bugün elektrikli tramvaya geçişin 60 ncı yılını kutlarken bu etkinlik akıllarına geliyor ve başlıyorlar.

Açıkçası kentin tramvaylarını nasıl sevdiğini ve sahip çıktığını biliyor olsamda bugün bir kere daha büyük konuşmamak gerektiğini düşünerek dilimi ısırdım. Bulutlu bir havada Cumartesi de olsa ben ve bir kaç deliden daha fazlasının olacağını beklemediğim bir organizasyonda yüzlerce (toplam ziyaretçi 1000 i geçmiştir buna eminim) insanı görmek, ve bu yüzlerce insanın çok büyük çoğunluğunun gerçekten konu ile ilgili insanlar olduğunu görmek bir o kadar daha şaşırtıcıydı.
Bilirsiniz ben önce anlatır sonra resimlere geçerim yine aynı yoldan gideceğim. Etkinlik işletmecinin Viyana' daki Merkez Tramvay Bakım Atölyesinde gerçekleştiriliyor, yanlız burada yanılmayın bahçesinde ya da çevresinde değil atölyenin ta kendisinde gerçekleştiriliyor. Tabi ileri görüşlülük, ileriyi düşünmek hani biz hep sözünü ediyoruz da sonra kızıyorsunuz amma bu adamları övüyorsunuz diye işte bu atölye iyi bir örnek. Benim için üzücü bir kıyaslama ama bu atölyenin kapalı alanı Ulaşım A.Ş. nin kapalı alanının 2 katından daha fazla, sevindirici olan bizim atölyede yere bal döküp yalarsın bu atölye cidden bir temizlik sorunu ile karşı karşıyaydı, ben en azından halka açık bu günde ortalığın o kadar yağ ve pislik tozu ile kaplı olmasını istemezdim. Bu ana atölye daha çok ağır bakım ve bazı eski araçların sökülmesinde kullanılıyor anladığım kadarı ile, çünkü zaten tramvay hatlarının kent içinde 5 ya da 6 tane garajı mevcut. Atölyenin bir başka özelliği yakındaki U3 metro hattı ve Erdberg deki metro Merkez Bakım Atölyesine de bağlı olması, yani istediğiniz aracı bir oraya bir buraya gezdirebiliryosunuz.

Bu resimden sonra ikinci mesaj ile anlatmaya devam edeceğim.