Abi,Yalnız Yenikapı yolu uzatıyor diye değerlendiriyoruz ama eldeki proje planının bütününe baktığımızda gayet mantıklı bir nokta, burada yanlış olan Başar' ın çokça dile getirdiği tek merkezli yada az merkezli sistem kurma çabası, aktarma merkezi seçeneklerinin arttırılması lazım.
Benim iki önceki sayfada verdiğim örnek şu: Bugün, Maslak-4. Levent-Levent-Mecidiyeköy ekseni ile Ataşehir-Kozyatağı-Erenköy-Bostancı ekseni arasında çok ciddi bir ulaşım talebi var ve bu "beyaz yakalı" insanların çoğu arabayla tek başına kıta değiştiriyorlar.
Tamam abi, diyelim ki Yenikapı şahane bir nokta. O zaman planlamanı ona göre yaparsın abicim. M2'yi madem getirdin Taksim'den Yenikapı'ya, dönüş yapacak bir kavisle getirirsin ve saatin tersi yönünde 120 derece döndürerek Sirkeci'ye yönlendirirsin. Karşıya geçirdikten sonra, Üsküdar'da saat yönünde 120 derece döndürürsün ve Kadıköy'den sonra doğuya doğru (şimdiki gibi E-5'in altında değil de Minibüs Yolu'na daha yakın bir yerden) devam edersin.
Al sana, Hacıosman-Levent-Taksim-Haliç-Yenikapı-Sirkeci-Üsküdar-Haydarpaşa-Kadıköy (iskeleden biraz içeride, Boğa Heykeli'nin orada olacaktı durak)-Göztepe-Erenköy-Bostancı-Maltepe-Kartal Metrosu.
Ayrıca, Halkalı-Sirkeci Banliyö Hattı ile Haydarpaşa-Gebze Banliyö Hattı'nı da modernize et. Neden illa güzergâhı 100 yıl önce belirlenmiş ve günümüzdeki ulaşım taleplerine yanıt veremeyen demiryolunu karşıya geçiriyorsun ki?
Maslak'ta çalışan bir beyaz yakalı olsan, Erenköy'deki evine 10 dakika yürüyüş mesafesindeki metro durağında 35-40 dakika sonra ineceğini bildiğinde, metroya binersin tabii ki. Ancak, metroyla ulaşım süresi 60 dakikayı buluyorsa ve üstüne eve en az 15-20 dakika yürüyeceksen (metro durağı E-5 kenarında olunca, eve yürünecek mesafe de uzun şu anda) veya taksiye binmek zorunda kalacaksan, arabayla (yazın serin, kışın sıcacık) 90-120 dakikada gitmeyi seçebilirsin..
Ben, bu planlama hatalarında art niyet arıyorum. Bütün amaç, Üçüncü Köprü'nün haklı çıkarılması ve İstanbul'un kuzeyinin yerleşime açılması. Diyecekler ki: "Treni karşıya geçirdik efendim, ama köprüler hâlâ tıkalı." Tıkalı olur tabii, sen arabasıyla evine 90-120 dakikada giden adama metroyla üç kez tren değiştirerek 60 dakika yolculuk yaptırırsan, bir de evinden uzakta E-5 kenarına çıkartıp taksiye binmek mecburiyetinde bırakırsan, herkes arabasıyla gitmeye devam eder tabii ki.
İstanbul'un trafiğini çözmek istiyorsanız, işe köprüleri rahatlatmakla başlayacaksınız. Köprüleri rahatlatmak için de kıtalararası ulaşım talebine göre metro yapacaksınız, sadece kıta içi (Tuzla-Pendik-Kartal-Maltepe-Kadıköy aksı ve Bakırköy-Aksaray-Eminönü-Taksim-Beşiktaş aksı) ulaşım talebine göre değil..